Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Φράουλα: Για ομορφιά, υγεία και ανάλαφρο σώμα



Φρούτο συνδεδεμένο με την αγάπη και τον έρωτα θεωρείται η φράουλα. Το ζοφερό κόκκινο χρώμα της (το χρώμα του πάθους) και το σχήμα της που θυμίζει καρδιά ενισχύουν τη φημολογία αυτή. Το μικρό κόκκινο φρούτο με τους κίτρινους σπόρους στην επιφάνεια της και το φυλλώδες πράσινο κάλυμμα στην κορυφή έχει γίνει ταινία από τον Ingram Bergman (Άγριες Φράουλες), ενώ στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο αφιερωμένο σε αυτές. Όπως θα δούμε παρακάτω, η υψηλή διατροφική της αξία, της δίνει δικαίως τη φήμη του «ερωτικού φρούτου».


Ας δούμε αναλυτικά τη διατροφική αξία της φράουλας:
Το σκούρο κόκκινο χρώμα
Οι φράουλες οφείλουν το κόκκινο χρώμα τους στις φαινόλες που περιέχουν με κυρίαρχη την ανθοκυανίνη. Οι φαινόλες σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C και Α δρουν ενάντια στον καρκίνο, έχουν καρδιοπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση.

Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Ένα φλιτζάνι φράουλες (περίπου 5-8) καθημερινά μας δίνει περισσότερη βιταμίνη C από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Η βιταμίνη C θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων. Έχει επίσης ενεργή δράση στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών.

Σχετικές έρευνες αναφέρουν επίσης ότι η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να σχετίζεται με την υπερκόπωση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνεται ταυτόχρονα με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (συκώτι). Για το λόγο αυτό είναι βαρύνουσας σημασίας η ταυτόχρονη κατανάλωση της με φυτικές πηγές σιδήρου όπως είναι οι φακές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο ο οποίος δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

Για την υγεία των ματιών
Η βιταμίνη Α ενισχύει την όραση καθώς συμβάλλει στον σχηματισμό φωτοευαίσθητων συστατικών του οφθαλμού. Μια πιθανή έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία προσαρμογής του οφθαλμού στο σκοτάδι καθώς και ξηροφθαλμία.
Λέγεται μάλιστα ότι η επαρκής πρόσληψή της μπορεί να διατηρήσει την υγεία την όρασης αποτρέποντας την εμφάνιση καταρράκτη και ωχράς κηλίδας.

Δράση ενάντια στη δυσκοιλιότητα
Φράουλα: Για ομορφιά, υγεία και ανάλαφρο σώμαΟι φράουλες όπως και όλα τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες αποτελούν το «κλειδί» για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα αφού είναι αυτές που επιταχύνουν τη διέλευση των τροφών από το γαστρεντερικό σύστημα. Το γεγονός ότι οι φράουλες καταναλώνονται με τη φλούδα τους μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δράση τους διότι οι φυτικές ίνες που περιέχει ένα τρόφιμο βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη φλούδα του.

Την πλούσια διατροφική σύσταση της φράουλας έρχονται να συμπληρώσουν η υψηλή περιεκτικότητά της σε νερό (90%), βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, ιώδιο το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Περιέχει επίσης κάλιο και μαγνήσιο τα οποία συνεισφέρουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η διατροφική σύσταση της φράουλας φαίνεται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα
(σύμφωνα με τους πίνακες ελληνικής σύστασης τροφίμων)

Συστατικό
Περιεκτικότητα στα 100 g
Πρωτεΐνη
0.7g
Υδατάνθρακές
5.4g
Νερό
89.8g
Διαιτητικές ίνες
1.52g
Ασβέστιο (Ca)
25mg
Κάλλιο (Κ)
104mg
Μαγνήσιο (Mg)
13mg
Νάτριο (Na)
2mg
Σελήνιο (Se)
4.4mg
Σίδηρος (Fe)
0.6mg
Φώσφορος (P)
66mg
Χρώμιο (Cr)
2.9mg

Στην υπηρεσία την ομορφιάς

Οι φράουλες από τα βάθη των αιώνων χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λοσιόν για το δέρμα, επιθεμάτων για εγκαύματα καθώς και για την λεύκανση των δοντιών. Έχει τονωτική και αναζωογονητική δράση για την επιδερμίδα. Σε αυτό συνεισφέρει κατά κύριο λόγο η βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του κολλαγόνου. Λέγεται μάλιστα ότι η ίδια βιταμίνη καταπολεμά τα σημάδια της ακμής ενώ προλαμβάνει την εμφάνισή της.

Φράουλα: Για ομορφιά, υγεία και ανάλαφρο σώμαΣτο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε μια έρευνα η οποία έλαβε χώρα στη Νέα Γουινέα και στην Παραγουάη, σε δύο σημεία του πλανήτη όπου δεν υπήρχε ίχνος ακμής και συμμετείχαν έφηβοι. Οι επιστήμονες αφού μελέτησαν το διαιτολόγιο των συμμετεχόντων ανακάλυψαν πως ήταν πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και φτωχό σε επεξεργασμένες τροφές (άσπρη ζάχαρη, ψωμί). Όταν τα ίδια άτομα μεταφέρθηκαν σε περιοχές του δυτικού κόσμου και ξεκίνησαν να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές παρουσίασαν προβλήματα ακμής.

Τι θα πρέπει να προσέχετε

Δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα, γι’ αυτό να προτιμάτε τις βιολογικές.
Να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν διότι είναι ευαίσθητο φρούτο.
Δε τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες.
Διατηρούνται ολόκληρες στο ψυγείο σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο έως και δύο μέρες.
Κατά την αγορά τους προσέχουμε να μην είναι ζαρωμένες και αλλοιωμένες και επιλέγουμε τις πιο μικρές σε μέγεθος.
Να πλένονται καλά πριν την κατανάλωση.




ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: