Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Το στερεότυπο της γυναίκας-τρόπαιου είναι μύθος



Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το στερεότυπο της γυναίκας-τρόπαιου, σύμφωνα με το οποίο ελκυστικές γυναίκες παντρεύονται πλούσιους άνδρες, χωρίς να δίνουν σημασία στα άλλα τους χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής εμφάνισης. Οι πλούσιοι άνδρες από την άλλη, αναζητούν όμορφες συζύγους, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και την επαγγελματική τους επιτυχία.


Μια νέα μελέτη όμως, δείχνει ότι το στερεότυπο της γυναίκας- τρόπαιου συνιστά ένα μύθο, ο οποίος καθοδηγείται από επιλεκτικές παρατηρήσεις, ενισχύει σεξιστικά πρότυπα και μειώνει τη σημασία της καριέρας των γυναικών.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο παράδοξο που υπάρχει ανάμεσα στο στερεότυπο της γυναίκας τρόπαιου και τα πραγματικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα ζευγάρια ταιριάζουν τόσο σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης, όσο και σε επίπεδο κοινωνικοοικονομικού status. Για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ζευγαριών, τα οποία έδωσαν συνεντεύξεις και αξιολογήθηκαν ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση. Οι ερευνητές μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη έρευνα πάνω στο ζήτημα είχε αγνοήσει δύο σημαντικά στοιχεία.

Πρώτον, το γεγονός ότι οι άνδρες υψηλότερου status έχουν κατά μέσο όρο πιο ελκυστικές γυναίκες γιατί και οι ίδιοι έχουν καλύτερη εξωτερική εμφάνιση από τους άνδρες χαμηλότερου status. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες αυτοί είναι πιθανότερο να μην είναι υπέρβαροι, να έχουν την οικονομική δυνατότητα για διόρθωση της οδοντοστοιχίας τους, για επισκέψεις στο δερματολόγο, για αγορά καλύτερων ενδυμάτων, καθώς και για να προσφέρουν στον εαυτό τους ότι χρειάζονται, ώστε να νιώθουν πιο ελκυστικοί.

Το δεύτερο στοιχείο που έχει αγνοηθεί είναι το γεγονός ότι η επιστημονική βιβλιογραφία έχει ήδη αναδείξει την ομοιότητα στην εκπαίδευση, τη φυλή, τη θρησκεία και την εξωτερική εμφάνιση ως το πιο σημαντικό παράγοντα στην επιλογή συντρόφου.

Δε φαίνεται λοιπόν να υπάρχει μια γενική τάση των γυναικών να χρησιμοποιούν την ομορφιά τους για να επωφεληθούν οικονομικά στα πλαίσια ενός γάμου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Υπάρχουν άλλωστε, πολλά παραδείγματα πλούσιων ανδρών που επιλέγουν για συντρόφους επιτυχημένες επαγγελματικά γυναίκες και όχι καλλονές., όπως είναι αυτό των δυο ανδρών που ιδρύσαν τη Google. Ο ένας έχει επιλέξει για σύντροφο του μια γυναίκα με διδακτορικό τίτλο και ο άλλος μια πολύ ευκατάστατη επιχειρηματία.

Πολλές φόρες, είναι οι μεμονωμένες παρατηρήσεις που συντηρούν το εν λόγω στερεότυπο. Αν για παράδειγμα κάποιος δει έναν ιατρό με μια πολύ όμορφη γυναίκα δίπλα του, είναι πολύ πιθανό να υποθέσει ότι πρόκειται για μια γυναίκα τρόπαιο. Ακόμα πιο πιθανό όμως, είναι να έχει και αυτός καλή εμφάνιση, ενώ παράλληλα να είναι και αυτή επιτυχημένη.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου και πολύ έντονη η μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Το στερεότυπο της γυναίκας- τρόπαιου δεν περιλαμβάνει παρά ένα πολύ μικρό μέρος τους.
Πηγή: phys.org/news


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: