Οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν: όλα ξεκινούν από το μυαλό, ακόμα και η σωστή διατροφή. Πώς; Απλώς αρχίστε να τρώτε προσεκτικά.
Οι ειδικοί, θέλοντας να βάλουν επιτέλους φρένο στην παχυσαρκία και τις νόσους που συνδέονται άμεσα μ' αυτή, ψάχνουν επίμονα στα εργαστήριά τους να βρουν τον τρόπο επαναπρογραμματισμού του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στόχος τους; Το αίσθημα της πείνας να ικανοποιείται πλήρως με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γενικότερα τροφών χαμηλής θερμιδικής αξίας.
Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition & Diabetes καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση της διατροφής, δηλαδή η ένταξη στο καθημερινό μενού ωφέλιμων για τον οργανισμό συστατικών, μπορεί να αλλάξει ριζικά το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος απέναντι στις παχυντικές ή υγιεινές τροφές.
Σύμφωνα με τη Σούζαν Ρόμπερτς, διευθύντρια στο αμερικανικό Τμήμα Ενεργειακού Μεταβολισμού, που υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας, «κανείς δεν είναι γενετικά προγραμματισμένος να λατρεύει τις τηγανητές πατάτες και να απεχθάνεται τα ζυμαρικά ολικής άλεσης». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων διαμορφώνονται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου ανάλογα με το τι επιλέγει ο καθένας να τρώει συχνότερα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, λοιπόν, οι επιστήμονες χώρισαν υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές σε δύο γκρουπ. Αρχικά όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ενώ έβλεπαν εικόνες διάφορων παχυντικών και υγιεινών φαγητών. Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί ήταν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα απέναντι στα λιπαρά σνακ. Με απλά λόγια, όταν οι εθελοντές έβλεπαν ένα ζαχαρωτό ή ένα μπέργκερ, οι ερευνητές παρατηρούσαν αυξημένη έκκριση ντοπαμίνης, ορμόνης που σχετίζεται με το αίσθημα της ανταμοιβής. Κάτι αντίστοιχο δεν συνέβαινε με τις υγιεινές τροφές. Στη συνέχεια στα άτομα της δεύτερης ομάδας δόθηκαν αυστηρές οδηγίες διατροφής και πρόγραμμα συναντήσεων για έλεγχο με τους υπεύθυνους της μελέτης. Συγκεκριμένα τους ζητήθηκε να μειώσουν κατά πολύ την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων καταναλώνοντας κυρίως φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Έπειτα από 6 μήνες, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας αποδείχτηκε ότι είχαν χάσει κατά μέσο όρο 6,3 κιλά σε σύγκριση με εκείνα του πρώτου γκρουπ, τα οποία είχαν μειώσει το βάρος τους κατά 2,2 κιλά χωρίς ουσιαστικά να αλλάξουν καμία από τις διατροφικές τους συνήθειες.
Στο τελευταίο στάδιο της μελέτης τα άτομα και των δύο ομάδων υποβλήθηκαν ξανά σε μαγνητική τομογραφία με τους ερευνητές κατά τη διάρκεια της εξέτασης να τους δείχνουν και πάλι φωτογραφίες λιπαρών και light τροφών.
Συμπερασματικά στους ανθρώπους του δεύτερου γκρουπ που είχαν υιοθετήσει το υγιεινό μενού παρατηρήθηκε μικρότερη δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την έκκριση ντοπαμίνης απέναντι στις παχυντικές τροφές και σαφώς μεγαλύτερη στην περίπτωση των υγιεινών πιάτων. Αυτό βέβαια δεν ίσχυσε για τα άτομα της πρώτης ομάδας, αφού αυτά δεν ακολούθησαν ένα πλάνο υγιεινής διατροφής. Το συμπέρασμα της συγκεκριμένης μελέτης επιβεβαιώνει ότι όντως ο εγκέφαλος μπορεί να ρυθμιστεί από εμάς τους ίδιους αρκεί να προσέξουμε τι τρώμε σε καθημερινή βάση.
Βέβαια, όπως υποστηρίζει η Ρόμπερτς, χρειάζεται να γίνουν πιο λεπτομερείς έρευνες με περισσότερους συμμετέχοντες, μεγαλύτερη σε διάρκεια παρακολούθηση και εκτενέστερο έλεγχο του εγκεφάλου. Παρ' όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να μας βάζει στον πειρασμό κάθε φορά που βλέπουμε μια πράσινη σαλάτα και όχι ένα σοκολατένιο γλυκό!
0 σχόλια: