Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΗΠΑ: Οργή, χάος και κόλαση επεισοδίων


Νύχτα κόλασης έζησε το Φέργκιουσον στο Μιζούρι, μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο μαύρο έφηβο, Μάικλ Μπράουν.


Τα ολονύχτια επεισόδια οδήγησαν στη σύλληψη 61 ατόμων.

Οι κατηγορίες σε βάρος τους κυμαίνονται από παράνομη συγκέντρωση μέχρι εμπρησμό και διάρρηξη.

Οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα και λεηλάτησαν επιχειρήσεις, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος πυρών.

Ταραχές σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες, το Όκλαντ, και την Ουάσινγκτον.

Μολονότι δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ δήλωσε πως οι ταραχές ήταν "πολύ χειρότερες" από εκείνες που είχαν ξεσπάσει αμέσως μετά τον πυροβολισμό του Μπράουν από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στις 9 Αυγούστου.

Δώδεκα κτίρια στο Φέργκιουσον πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης εναντίον των διαδηλωτών.

Η δικαστική απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, δεν θα ασκηθούν διώξεις κατά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για το φόνο του Μπράουν στις 9 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Σεντ Λιούις, Μπομπ ΜακΚάλοχ.

Από την υπόθεση απορρίφθηκαν οι καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων σχετικά με τις συνθήκες γύρω από τις οποίες ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο νεαρό.

Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ορισμένοι μάρτυρες δεν ήταν συνεπείς στις καταθέσεις τους, ότι ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του πριν από τον πυροβολισμό.

Επεισόδια μετά την απόφαση
Κύμα οργής ξεσηκώθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το βράδυ της Δευτέρας, με τους -ως επί το πλείστον- αφροαμερικανούς διαδηλωτές να βάζουν φωτιές σε κτίρια και αυτοκίνητα, παραδίνοντας την πόλη στο χάος.

Αρχικώς, οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες και ύβρεις κατά της αστυνομίας.

Ορισμένοι εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των πάνοπλων αστυνομικών που είχαν σχηματίσει περίμετρο ασφαλείας.

Από τα μεγάφωνα, η αστυνομία τους κάλεσε να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα προχωρούσε συλλήψεις.

Τελικά τους απώθησε με τη χρήση δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν συντεταγμένα σε πορεία φωνάζοντας εν χορώ "πυροβόλησε εμένα!". 
Κατόπιν σε πολλά καταστήματα προκλήθηκαν φθορές, ενώ άλλα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Διαδηλωτές αναποδογύρισαν αυτοκίνητο της αστυνομίας και στη συνέχεια το έκαψαν. Στη συνέχεια και άλλα οχήματα παραδόθηκαν στην πυρά.

Τοπικά ΜΜΕ έδειξαν εικόνες από μεγάλο φλεγόμενο κτίριο που στεγάζει αλυσίδα πίτσας.

Πολλές ήταν και οι αναφορές για πλιάτσικο σε καταστήματα.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για επιθέσεις των διαδηλωτών εναντίον δημοσιογράφων, ειδικά αυτών από το φιλορεπουμπλικανικό Fox News και το CNN.

Η ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν σε πολλές περιπτώσεις σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον.

http://admin.nooz.gr/Uploads/livemisouri24111.jpg

Πυρά κατά αστυνομικού


Αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο προάστιο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι , κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει,ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στον λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter.



Καρέ- καρέ


Embedded image permalink
Αυτοκίνητο της αστυνομίας παραδομένο στις φλόγες



Αυτοκίνητο της αστυνομίας παραδομένο στις φλόγες

Embedded image permalink
Φθορές στο αστυνομικό όχημα προτού τυλιχθεί στις φλόγες


Νέφος δακρυγόνων στο Φέργκιουσον


Διαδηλωτής πέφτει στα γόνατα φωνάζοντας: Ψηλά τα χέρια


Πλιάτσικο στους δρόμους του Φέργκιουσον


Τα social media πήραν φωτιά μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Εκατομμύρια Αμερικανοί εξέφρασαν τη θλίψη και την απογοήτευση τους, ενώ παρατηρήθηκαν και ρατσιστικές αντιπαραθέσεις.

Twitter: #Ferguson


Ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν δολοφονήθηκε από πυρά του Ντάρεν Ούιλσον στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν άοπλος και δέχθηκε τα πυρά του αστυνομικού ενώ είχε τα χέρια του ψηλά.


Η δολοφονία του Μπράουν είχε πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες στο προάστιο Σεντ Λίουις καθώς και οργή για τη μεταχείριση των μειονοτήτων από την αστυνομία.

http://admin.nooz.gr/Uploads/livemisouri2414(20141125054104).jpg


Η ανακοίνωση του εισαγγελέα






Οι συνήγοροι του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο, όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο Μάικλ Μπράουν.

"Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφαση του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μία γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο", αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία ο αστυνομικός ευχαριστεί όσους "στάθηκαν στο πλευρό του".



Αντίδραση Ομπάμα

http://admin.nooz.gr/Uploads/obama2511141.jpg

Ο πρόεδρος Ομπάμα απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες του Φέργκιουσον, να μην αντιδράσουν βιαίως στην απόφαση του δικαστηρίου, η οποία πρέπει -όπως είπε- να γίνει αποδεκτή. Κάλεσε τους πολίτες, επίσης, να διοχετεύσουν δημιουργικά την οργή τους.







Απογοήτευση στην οικογένεια του Μπράουν

Τα μέλη της οικογένειας του Μπράουν δήλωσαν βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους δεν θα τιμωρηθεί.

Η οικογένεια σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους διαδηλωτές να αποφύγουν την εμπλοκή σε βίαια επεισόδια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διοχετεύσουν το αίσθημα απογοήτευσης σε μια εκστρατεία στόχος της οποίας είναι να επιβληθεί σε όλους τους αστυνομικούς των ΗΠΑ να φοράνε επάνω τους μία κάμερα.

"Είμαστε απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του γιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες της πράξης του. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί μοιράζεστε τον πόνο μας, αλλά ζητούμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας σε τρόπους που θα αλλάξουν θετικά τα πράγματα. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε το σύστημα που επέτρεψε να συμβεί αυτό το γεγονός. Ακολουθήστε μας στην εκστρατεία μας έτσι ώστε κάθε αστυνομικός που βρίσκεται στο δρόμο να έχει ενσωματωμένη πάνω του κάμερα. Σας παρακαλούμε να διαδηλώσετε ειρηνικά. Δεν πρέπει να απαντάμε στη βία με βία. Ας μην κάνουμε θόρυβο, αλλά να κάνουμε τη διαφορά", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι γονείς του  Μπράουν. 




Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: