Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πόσα πράγματα καθαρίζει η σόδα στο σπίτι;



Η μαγειρική σόδα είναι ένα μικρό θαύμα για την καθαριότητα του σπιτιού και μπορεί κάλλιστα να γίνει το πολυχρηστικό σου εργαλείο. Γνωστή και με το χημικό όνομα διττανθρακικό (ή όξινο ανθρακικό) νάτριο, είναι βιοδιασπώμενη, άρα δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Οικολογική και πάμφθηνη, η μαγική λευκή σκόνη προέρχεται από ένα ορυκτό που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για αντισηψία και μουμιοποίηση. Αναστέλλει την ανάπτυξη των μυκήτων και της μούχλας και έχει πολλές εφαρμογές, που λύνουν τα χέρια της νοικοκυράς (και του νοικοκύρη, ενδεχομένως):


Απολυμαίνει και ζωντανεύει τα χρώματα χαλιών και μοκετών: Αν τα χρώματα στα χαλιά και τις μοκέτες φαίνονται θαμπά, πασπάλισέ τα ομοιόμορφα με μαγειρική σόδα (αφού δοκιμάσεις πρώτα σε μια μικρή περιοχή) αφήνοντάς την για μερικές ώρες. Κατόπιν σκούπισέ τα με την ηλεκτρική σκούπα. Έτσι θα διώξεις επίσης και τα ακάρεα (το ίδιο ισχύει και για τα στρώματα ύπνου).

Καθαρίζει αποτελεσματικά σκεύη και επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου χωρίς να χαράζει δίνοντας λάμψη και εξαλείφοντας άλατα, λεκέδες και πουρί: Βάλε λίγη σόδα σε ένα βρεγμένο σφουγγάρι ή μαλακό πανί και τρίψε την επιφάνεια του νεροχύτη, της μπανιέρας (ή ντουζιέρας), τις βρύσες, τα πλακάκια, τα μάτια της κουζίνας και τα ανοξείδωτα και ασημένια σκεύη (προσοχή, όχι τα αλουμινένια, γιατί η σόδα προσβάλλει το αλουμίνιο). Ξέπλυνε με νερό και σκούπισε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα με ένα στεγνό, μαλακό πανί.

Γυαλίζει τις επιφάνειες χρωμίου, όπως ο σκελετός του ποδηλάτου, αν τις τρίψεις με μαλακό υγρό πανί βουτηγμένο στη σόδα και ξεπλύνεις με νερό.

Καθαρίζει την κρούστα από τα καμένα λίπη: Φούρνοι, γκριλ και ψησταριές μπορούν να γίνουν καινούργια, αν αλείψεις τις επιφάνειές τους με ένα πολτό σόδας και ζεστού νερού αφήνοντάς τον για 15 λεπτά. Μπορείς επίσης να μουλιάσεις τα αφαιρούμενα κομμάτια σε ζεστό νερό και μετά να τα ξεπλύνεις.

Απορροφά τις άσχημες μυρωδιές: Ένα μικρό μπολ γεμάτο μαγειρική σόδα μπορεί να εξαλείψει τις δυσάρεστες οσμές στο ψυγείο, την ντουλάπα, την παπουτσοθήκη, το αυτοκίνητο και την αποθήκη, αρκεί να το αντικαθιστάς κάθε δύο μήνες.

Για τις μυρωδιές του πλυντηρίου των πιάτων, ρίξε λίγη μαγειρική σόδα και βάλε τη λειτουργία της πρόπλυσης προσθέτοντας ακόμα λίγη την ώρα του κυρίως πλυσίματος.

Για το πλυντήριο ρούχων, πρόσθεσε μισό φλιτζάνι σόδα στο ξέβγαλμα, για να μυρίζουν τα ρούχα καθαριότητα και φρεσκάδα, απαλλαγμένα από τις αρωματικές ουσίες του απορρυπαντικού. Πασπάλισε επίσης με τη μαγική σκόνη ό,τι μυρίζει άσχημα στο σπίτι: Τα αθλητικά παπούτσια, τα τασάκια, τους κάδους των σκουπιδιών, το χαλάκι της γάτας, το κλουβί των πουλιών ή των τρωκτικών, τα παλιά βιβλία. Όσο για τη δυσάρεστη μυρωδιά στις ισοθερμικές τσάντες, φεύγει χρησιμοποιώντας ένα υγρό σφουγγάρι επάνω στο οποίο θα ρίξεις λίγη σόδα.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: