Μπορεί η ανασκαφή στην Αμφίπολη να συνεχίζεται με κομμένη την ανάσα και η αποστολή στα Αντικύθηρα μόλις να τελείωσε με απόηχο σε όλα τα ξένα ΜΜΕ αλλά ένα ακόμα «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» θέμα, φαίνεται ότι θα μονοπωλήσει εκ νέου τους προβολείς της δημοσιότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν είναι άλλο από την άφιξη της νέας συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ, στην χώρα μας. Η Αμάλ Αλαμουντίν, μετά τον γάμο υπερπαραγωγή στην Βενετία, καταφθάνει την Δευτέρα στην Αθήνα όπου θα συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, για να ενισχύσει την προσπάθειά μας να επαναπατρίσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Η δικηγόρος με ειδίκευση τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ευαισθητοποιηθεί για τον σκοπό αυτό και είναι διατεθειμένη να γίνει η πρέσβειρα στον αγώνα μας.
Η συνειδητοποίηση της τεράστιας σημασίας για την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο έχει άλλωστε αναφερθεί και τον τον ίδιο τον Κλούνεϊ που έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ μας. Η Αλαμουντίν δεν θα έρθει μονάχα ως λαμπερή παρουσία που θα πει δυο λόγια για το θέμα, όπως μπορεί να κάνει η Ατζελίνα Τζολί. Οι σπουδές και η κατάρτισή της, την βοηθούν να γνωρίζει καλά το αντικείμενο. Άλλωστε έρχεται στην Ελλάδα ως μέρος μιας αποστολής, της οποίας ηγείται ο Τζεφρι Ρόμπερτσον, που είναι ειδήμων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαζί θα συμβουλεύσουν την κυβέρνηση για την επικοινωνιακή στρατηγική αλλά και την νομική προσέγγιση της υπόθεσης, υπό το βάρος της απόφασης της UNESCO, που στηρίζει την χώρα μας στο αίτημα για διάλογο με την Βρετανία. Η είδηση ότι η Αλαμουντίν και ο Κλούνεϊ θα σταθούν στο πλευρό μας, έχουν εκνευρίσει τους Βρετανούς, που βλέπουν ότι μπορεί να ανατρέψουμε τα δεδομένα της μέχρι σήμερα «μάχης», κερδίζοντας στα σημεία, δηλαδή στην δημοσιότητα.
Ποια είναι η νέα κυρία Κλούνεϊ; Και γιατί ενδιαφέρεται για εμάς; Η Αμάλ γεννήθηκε στο Λίβανο πριν από 36 χρόνια και σε αντίθεση με άλλες αγαπημένες του ηθοποιού δεν είχε καμιά σχέση με την βιομηχανία του θεάματος. Είναι κόρη καθηγητή πανεπιστήμιου και μιας δημοσιογράφου. Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στο Λίβανο, η οικογένειά της και η ίδια σε ηλικία δύο ετών, πήγαν στο Λονδίνο. Όπως πολλοί κοσμοπολίτες συμπατριώτες της, μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά. Είναι απόφοιτος της Οξφόρδης αλλά και του πανεπιστημίου New York University. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε για γνωστά νομικά γραφεία στις ΗΠΑ όπου εγκλιματίστηκε με το νομικό περιβάλλον και τις διαδικασίες. Καταπιάστηκε με υποθέσεις όπως το σκάνδαλο της Enron. Έχουσα την πικρή πείρα από την πατρίδα της εργάστηκε επίσης πάνω σε θέματα που αφορούσαν την απονομή δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου στο Λίβανο αλλά και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Χειρίστηκε επίσης δύσκολα ζητήματα όπως η νομική θωράκιση του Τζούλιαν Ασανζ των Wikileaks.
Αργότερα μετακόμισε στην Βρετανία στο εταιρεία νομικών συμβούλων Doughty Street, όπου επικεφαλής είναι ο Ρόμπερτσον. Ηδη από το 2011 η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την αρωγή της εταιρείας για το θέμα των Γλυπτών. Στο Λονδίνο, η κα Κλούνεϊ εξειδικεύτηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εμβάθυνε και στις ποινικές υποθέσεις. Ο πλέον πρόσφατος αγώνας της ήταν η προστασία των αμάχων από την σεξουαλική βία, γυναικών και παιδιών σε ζώνες πολεμικής σύγκρουσης ανά τον κόσμο. Λέγεται μάλιστα ότι η γνωριμία του ζεύγους έγινε με αφορμή τον πόλεμο στην Συρία, όπου και οι δύο συμμετείχαν σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα για την τραγωδία στην χώρα της Μέσης Ανατολής. Αρχικά ήταν μόνο γνωστοί, ύστερα έγιναν φίλοι και πολύ γρήγορα φούντωσε το ειδύλλιο. Η Αλαμουντίν είναι μουσουλμάνα στο θρήσκευμα και έχει ενδιαφερθεί ιδιαιτέρως για τα τεκταινόμενα στην Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, η Daily Mail παλαιότερα, είχε ισχυρισθεί ότι η μητέρα της Αλαμουντίν, δεν ήθελε να παντρευτεί η κόρη της τον Κλούνεϊ, επειδή δεν είναι μωαμεθανός. Ο ηθοποιός αντέδρασε, αμφισβητώντας τον ισχυρισμό αυτό και η εφημερίδα δημοσίευσε επανόρθωση.
Η επαγγελματική προϊστορία της Αλαμουντίν, την ωθεί να δείξει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όχι μόνον διότι η εταιρεία για την οποία εργάζεται έχει εμπλακεί αλλά και γιατί η ίδια έχει τολμήσει να ανακατευτεί σε πολλές άλλες υποθέσεις που θεωρούνται δύσκολες. Παράλληλα, η λιβανέζικη καταγωγή της, την κάνει να αισθάνεται φιλικά διακείμενη ως προς τους Ελληνες, έναν λαό με τον οποίον οι Αραβες έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις. Ο τρίτος λόγος είναι ο ίδιος ο Κλούνεϊ, που τον Φεβρουάριο έκανε τις δηλώσεις υπέρ της Επιστροφής. Η δική του αφύπνιση ήρθε όταν πρωταγωνίστησε στο έργο «Monument Men» για την διάσωση σπουδαίων έργων τέχνης από φίλια ή εχθρικά πυρά κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οσο για τους Βρετανικούς Times πάντως, ήδη έβαλαν στο στόχαστρο την Αλαμουντίν λέγοντας ότι όχι μόνο κατάφερε να τυλίξει τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου αλλά έχει βάλει στο μάτι και τα πιο περιζήτητα γλυπτά. Είναι σαφές ότι οι Αγγλοι δεν θα σταματήσουν να της επιτίθενται κάτι που δεν αφορά καθόλου την νέα σύζυγο του Τζορτζ Κλούνει, που έχει αποδείξει στην καριέρα της ότι δεν την ενδιαφέρουν μόνο οι εμφανίσεις αλλά και η ουσία….
0 σχόλια: