Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Rihanna: Η εξιλέωση του κοριτσιού που αγαπά να τη μισούν



Είναι εν τέλει η Riri το μαύρο πρόβατο της σύγχρονης RnB σκηνής ή μήπως είναι απλά παρεξηγημένη;


Η Rihanna είναι το μήλον της έριδος της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας. Ποια Miley Cyrus και η γλώσσα της, ποια Iggy Azalea και τα οπίσθια της, εκείνη που πάντα προκαλεί θαυμαστές και επικριτές να ασχοληθούν μαζί της ακόμα και επειδή άλλαξε το χρώμα των νυχιών της, είναι εδώ και αρκετά χρονάκια η Riri.

Το κορίτσι από τα Barbados, κανείς δεν περίμενε λίγα χρόνια πριν, βλέποντας το Pon de Replay και λίγο μετά το Unfaithful, πως έμελλε να γίνει το επόμενο RnB αστέρι παγκοσμίως.

Εγώ έβλεπα μια ακόμα αποτυχημένη Jamelia, μια απόπειρα δεύτερης Ciara και μια αδέξια και λίγο ψευδή κοπελίτσα, της οποίας το τραγούδι άκουγα ευχάριστα παρόλ' αυτά.



Τότε βέβαια κανείς δεν έκανε τις σκέψεις που κάνει σήμερα όταν ακούει το όνομα Rihanna. "Aκραία, υπερβολική, φτάνει πια με το γυμνό, λάθος πρότυπο για τους νέους", είναι μόνο οι πιο σεμνοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί κανείς σε συζητήσεις που αφορούν σ' αυτήν. Εγώ, ως χρόνια stalker της ταράζομαι στο άκουσμα αυτών και ανακαλώ τα πρότυπα του παρελθόντος, μαζί με φήμες και αποδείξεις για χρήση ναρκωτικών ουσιών, παιδεραστίες, σεξουαλικά όργια, αυτοκτονίες, δολοφονίες και λοιπές ασήμαντες πράξεις οι οποίες σήμερα μας έχουν οδηγήσει στο να θέλουμε να τους φέρουμε πίσω λόγω της έλλειψης "σωστών προτύπων".

Είναι τελικά η Rihanna τόσο λάθος, ή απλά ο κόσμος έχει ανάγκη να επικρίνει οτιδήποτε αντισυμβατικό και ενίοτε προκλητικά διαφορετικό;

Η εξωτική Riri λοιπόν, έκανε ένα πολύ comme il faut ξεκίνημα, με τα συμβατικά μαλλάκια της, τα κιτς ρουχαλάκια της, το glossy κραγιονάκι της και την αγάπη της για το στρας. Λίγο καιρό αργότερα έγινε ένα fashion icon, με τα τραγούδια της να φιγουράρουν για εβδομάδες στις πρώτες θέσεις των charts, σχεδιάζει ρούχα, φωτογραφίζεται προκαλώντας αίσθηση κάθε φορά, ανεβάζει φωτογραφίες στις οποίες καπνίζει μαριχουάνα, ή είναι απλά ολόγυμνη. Κρατάει τον ανιψιό της και την κράζουν γιατί φοράει μπλούζα με απρεπή σχόλια δίπλα στο μωρό, προκαλεί με την προσωπική της ζωή, ενώ παράλληλα ΚΑΘΕ 'λαλά' που βγαίνει από το στόμα της αξίζει εκατομμύρια.


Οι στιλιστικές της επιλογές είτε αφήνουν ακάλυπτα τα περισσότερα μέρη του σώματός της, είτε την κοινή γνώμη με τα σαγόνια στα πατώματα. See-through, δαντέλες, δίχτυα, αλυσίδες, καπελάκι κουβάς, σιδεράκια, περούκα Marilyn, φόρεμα από διαμάντια, ό,τι και να φορέσει το απογειώνει. Όχι δεν είναι κομμάτια που μπορεί να φορέσει ο καθένας, αλλά ακριβώς αυτό επιζητά και η ίδια. Άλλωστε αν ήταν σαν την κάθε μια από μας δε θα ασχολούμασταν όλοι μαζί της, από το "υπέρ" ή το αντίθετο στρατόπεδο. Το "έχω βαρεθεί να την βλέπω γυμνή" δεν έχει καμία λογική υπόσταση, αφού μπορεί κανείς πολύ απλά να μην την βλέπει, αν και νομίζω πως αυτό είναι αδύνατο. Πώς γίνεται να κουράσει μια καλλιτέχνις που δεν εφησυχάζεται ποτέ ούτε με την μουσική, αλλά ούτε και με την εμφάνισή της;

Είμαι τρελή και δε προσποιούμαι πως είμαι κάτι άλλο.
Ρωτώντας γνωστούς και φίλους για τους λόγους που τους αρέσει η Riri, οι απαντήσεις με βρήκαν απολύτως σύμφωνη. Πρόκειται για μια show woman που δεν παγιδεύτηκε στην εικόνα της ποπ τραγουδίστριας, την οποία η Αμερική έχει μάθει χρόνια τώρα να μοσχοπουλάει. Δεν διατήρησε το προφίλ της σέξι, μακρυμαλλούσας με το πλούσιο στήθος. Πειραματίστηκε, τσαλακώθηκε και εν τέλει δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της για τη ζωή της και τις επιλογές της.

Αν το lifestyle της φαντάζει εκτός ορίων, θαρρώ πως δεν έχει κοιτάξει κανείς τους λογαριασμούς στα social media των σημερινών κοριτσιών. Κάπως έτσι, η Rihanna κερδίζει επάξια και τον χαρακτηρισμό "ανθρώπινη", αφού δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να εκθέτει το πώς περνάει τις μέρες της τρώγοντας τα λεφτά που βγάζει. Με τους φίλους της κάνοντας μπάνιο, ψωνίζοντας, καπνίζοντας, κάνοντας γυμνισμό, τρώγοντας ξύλο, οτιδήποτε κι αν κάνει το γνωστοποιεί και οι paparazzi ανά τον κόσμο την επευφημούν γι' αυτό. Παράλληλα έχει κάνει άλματα βελτίωσης μουσικά, στιλιστικά, επιχειρηματικά, δεν σταματά πουθενά.



Η θεματολογία των τραγουδιών της και το κατά πόσο συμβαδίζει με το "Pussy, money, weed" του πάλαι ποτέ Lil Wayne, εξηγείται αν διερωτηθεί κανείς τι πουλάει σήμερα, αλλά και το τι πουλούσε ανέκαθεν στην RnB και Rap σκηνή. Ίσως το "προσβλητικό" και το κατακριτέο αυτή τη φορά, είναι πως το κάνει γυναίκα, κι όχι ένας άντρας με 42 χορεύτριες να του κουνιούνται γύρω του.

Έχουν άραγε ακόμα ανάγκη από "σωστά" πρότυπα οι νέοι σήμερα ή τους αρκεί μια "Bad gal Riri" για να τους μάθει πως το να μην είσαι όπως όλοι θα ήθελαν, είναι καμια φορά η συνταγή της επιτυχίας;
Αν κάποιος δεν κατανοεί τι το ενδιαφέρον μπορεί να έχει να συνεχίζεις να παρακολουθείς τη ζωή της Rihanna, η απάντηση εντοπίζεται στην ερώτηση "Τι θα κάνει μετά;". Πάντα εκεί που λες "Εντάξει τα έχει κάνει όλα", έρχεται να σε αποστομώσει με μια ακόμη "τρέλα". Τραγούδι, χορός, ρούχα, υπάρχει κάτι δεν κάνει καλά αυτό το κορίτσι; Κοιτάζοντας την πορεία της από το 2004 που πρωτοεμφανίστηκε, δέκα χρόνια μετά, δε βλέπεις ίχνος παρακμής και στραβοπατήματος. Το ότι το βλέμμα είναι πιο θολό και το κορμί λίγο πιο γυμνό και γεμάτο tattoo, δε θεωρείται στραβοτιμονιά, αν αναλογιστεί κανείς τούμπες δίχως γυρισμό, του βεληνεκούς της Britney Spears.

Δεν έχω τίποτα να κρύψω, απλώς ζω τη ζωή μου.
Η συνήθειά της να ενημερώνει τους θαυμαστές της για κάθε της κίνηση, την φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο αληθινό που αγαπούν σ' αυτήν όλοι όσοι τη λατρεύουν. Ανεβάζει βιντεάκια από τα backstage ή τη διαδικασία σχεδιασμού των ρούχων της, λέει συνεχώς πόσο αγαπάει τους θαυμαστές της και φροντίζει να δίνει συμβουλές με βάση τυχόν αναποδιές στην προσωπική της ζωή, αλλά και στη σχέση της με τον εαυτό της. Ναι, ίσως να μην είναι και ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για νουθεσίες και μαθήματα ζωής, αλλά φτάνει πια με τις επιστημονικές φαμφαρολογίες περί σωστών συμπεριφορών και ας δούμε μια φορά πώς είναι πραγματικά το "λάθος" προκειμένου να το αποφύγουμε.


Όταν η Rihanna δείχνει συνεχώς το κορμί της, με ή χωρίς ρούχα, προφανώς ξέρει ότι θα προκαλέσει, αλλά μόνο και μόνο επειδή έχει στραμμένα όλα τα φώτα πάνω της, όχι επειδή κάνει κάτι πολύ διαφορετικό από τις συνομήλικές της. Φταίει το θέαμα της γυμνής σάρκας ή το ότι δε μπορεί κανείς να καταλάβει πώς γίνεται μια φαινομενικά τόσο "εξώλης" γυναίκα να είναι στο τέλος απλά ο εαυτός της; Παράλληλα, δε θα ασχοληθεί ποτέ κάποιος περαιτέρω με το πόσο έχει βοηθήσει τη γενέτειρά της, τα Barbados, και με το ότι όλοι οι φίλοι της με τους οποίους φωτογραφίζεται και βγαίνει έξω, ή πάει διακοπές, είναι απλοί άνθρωποι και όχι αστέρια του πενταγράμμου.

Κανείς δε θα σταθεί φυσικά ποτέ στο πόσο δεν ενδιαφέρεται να παραστεί κάπου επειδή "θα είναι όλοι" ή να συναναστραφεί με ένα συγκεκριμένο σινάφι επειδή "έτσι πρέπει".
Η Rihanna είναι το "κακό κορίτσι" με το οποίο όλοι θα ήθελαν να κάνουν παρέα, όχι για τα χρήματά της μόνο, αλλά κυρίως για το αναπάντεχο και το ανεξέλεγκτο του χαρακτήρα της. Συνδυάζει το class με το cool, φοράει αντρικό boxeraki με τακούνια, φούξια με πορτοκαλί και όλοι οι διεθνείς οίκοι μόδας υποκλίνονται στο στιλ της. Φωτογραφίζεται με τουρλωμένα οπίσθια χωρίς να είναι δεύτερη και δίνει μια άλλη διάσταση στο τι είναι όντως προκλητικό. Είναι ένας χαμαιλέοντας και μπορεί να υποστηρίξει τα πάντα, να 'ναι καλά και ο στιλίστας της, Mel Ottenberg, που εκμεταλλεύεται πλήρως τη δυνατότητά της αυτή, να τα λέμε κι αυτά.

Δεν την κάνει λαϊκή το ότι τα πετάει με την πρώτη ευκαιρία, ούτε δείχνει ότι διψάει για προσοχή και φλας - αυτά άλλωστε τα έχει πάντα στραμμένα πάνω της. Δεν είναι ανέντιμη επειδή πουλάει τη ζωή της, ίσως να ήταν αν έχτιζε μια καριέρα πάνω σε ένα παιδί, σε έναν διάσημο σύζυγο, έναν πάμπλουτο μπαμπά. Μάλλον κάποιες άλλες με διόλου δυσδιάκριτα οπίσθια σας ήρθαν στο μυαλό. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και η Riri θα συνεχίσει σίγουρα να προκαλεί, χορεύοντας, πετώντας ρούχα, σχεδιάζοντας, τραγουδώντας, δίνοντας φαντασμαγορικά show, κάνοντας αυτό για το οποίο έχει γεννηθεί και εμείς θα την κοιτάμε, οι μεν θαυμαστές από τη μία, οι δε επικριτές από την άλλη. 

Το μόνο βέβαιο είναι πως όλοι θα την κοιτάμε.



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: