Μία ουσία που υπάρχει στη φλούδα και στον καρπό των ροδιών μπορεί να αναχαιτίζει τη φλεγμονή στα κύτταρα του εγκεφάλου που οδηγεί σε σοβαρά νευροεκφυλιστικά νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ουσία ονομάζεται πουνικαλαγίνη και μελετήθηκε σε καλλιέργειες ενός είδους εγκεφαλικών κυττάρων που λέγονται μικρογλοιακά.
Όπως εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, στην Αγγλία, στην επιθεώρηση «Molecular Nutrition & Food Research», εξέτασαν τις επιδράσεις της πουνικαλαγίνης στα μικρογλοιακά κύτταρα, διότι η νόσος του Πάρκινσον και, σε μικρότερο βαθμό, η νόσος Αλτσχάιμερ αρχίζουν με την πρόκληση βλαβών εξαιτίας της φλεγμονής, που προοδευτικά συσσωρεύονται και καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Όπως έδειξε η μελέτη τους, η έκθεση των κυττάρων στην πουνικαλαγίνη είχε ως αποτέλεσμα να ελαττωθούν σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων ουσιών που παράγονται σε αντίδραση στην φλεγμονή, ενώ μερικές από αυτές εξαφανίστηκαν εντελώς.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση ροδιών παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, «συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της νευροφλεγμονής που σχετίζεται με την άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Olumayokun Olajide, από το Τμήμα Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου, ο οποίος ειδικεύεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φυσικών προϊόντων.
Οι ερευνητές δεν έχουν καθορίσει ακόμα την ποσότητα του ροδιού που πρέπει να καταναλωθεί για να προστατεύσει κάποιος τον εγκέφαλό του από τη φλεγμονή, ώστε να αρχίσουν μελέτες σε ανθρώπους.
Ωστόσο εκτιμούν πως αν δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη (π.χ. μία αλλεργία), άνετα θα μπορούσε κανείς να τα εντάξει στο ημερήσιο διαιτολόγιό του.
0 σχόλια: