Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Οι νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες



Επταήμερο κινηματογραφικής λιτότητας, με ένα Λικ Μπεσόν σε εξαιρετική φόρμα και ένα Γούντι Άλεν εμφανώς κουρασμένο. Και ένα animation με αεροπλανάκια για πολύ μικρούς θεατές. Την επόμενη εβδομάδα, αρχή της νέας σεζόν με κάποιες καλές ταινίες.


Lucy *** ½
Επιστημονική φαντασία - Διάρκεια 90'

Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν
Παίζουν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Μόργκαν Φρίμαν, Μιν-σικ Τσόι, Αμρ Γουακέντ, Αναλί Τίπτον

Το κορίτσι όχι μόνο αντιμετωπίζει ολομόναχο ένα στρατό από επαγγελματίες φονιάδες, αλλά και συσσωρεύει μέσα στο κεφάλι του όλη τη γνώση του κόσμου, σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο.

Σούπερ - γούμαν και σούπερ - εγκέφαλος, η Λούσι είναι η αποθέωση της θηλυκής δύναμης, σε μια περιπέτεια όπου το "Kill Bill" συναντά την επιστημονική φαντασία.

Γενναιόδωρος αλλά και ανελέητος απέναντι στην ηρωίδα του, ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν την βάζει αρχικά να περνάει τα πάνδεινα, προτού την οπλίσει με υπερφυσικές ιδιότητες. Η Λούσι, Αμερικανίδα φοιτήτρια στην Ταιβάν, που προτιμά τα πάρτι από τη μελέτη, γίνεται άθελά της «βαποράκι» μιας νέας πανίσχυρης ναρκωτικής ουσίας.


Το CPH4, τεχνητή μορφή της ουσίας που παράγεται από τις εγκύους την έκτη εβδομάδα της κύησης, απορροφιέται κατά λάθος από τον οργανισμό της και εκείνη αρχίζει να αναπτύσσει απίστευτες νοητικές ικανότητες, χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερο από το 10% των εγκεφαλικών κυττάρων που χρησιμοποιεί ο μέσος άνθρωπος. Όταν φτάνει το 30%, αποκτά τηλεκινητικές δυνάμεις και καταφέρνει να «διαβάζει» τη σκέψη των άλλων και να ελέγχει κάθε τι υλικό.

Γνωρίζοντας ότι όταν αγγίξει το 100% θα πεθάνει, η Λούσι σπεύδει να συναντήσει στο Παρίσι ένα καθηγητή ειδικευμένο στην εγκεφαλική λειτουργία. Στο κατόπι της, μαυροντυμένοι Κορεάτες, αποφασισμένοι να τη σκοτώσουν, χωρίς να διανοούνται ότι έχουν απέναντί τους μια μεγαλοφυή πολεμική μηχανή. Ύστερα από φοβερές συγκρούσεις που μεταβάλλουν σε πεδίο μάχης τη γαλλική πρωτεύουσα, το πνεύμα θριαμβεύει επί της ύλης, στην κυριολεξία.

Ο Λικ Μπεσόν, μετά το «Νικίτα», το «Λεόν» και το «Πέμπτο στοιχείο», όπου το θεωρούμενο ασθενές φύλο κατατρόπωνε τους αρσενικούς διώκτες του, δημιουργεί την απόλυτη σύγχρονη αμαζόνα, την οποία η Σκάρλετ Γιόχανσον ερμηνεύει με δυναμισμό και χιούμορ. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα περιπετειώδες θρίλερ με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, άφθονη καρτουνίστικη βία, αισθητική κόμικ, εκτυφλωτικές εικόνες και εκκωφαντικούς ήχους. Και διαρκές «κλείσιμο» του ματιού στο θεατή, παρά το σοβαρό θέμα. Μία πανέξυπνη ιδέα αξιοποιείται με έμπνευση από ένα βιρτουόζο του σινεμά, που φροντίζει να μας διασκεδάσει, δίνοντάς μας παράλληλα τροφή για τη σκέψη.

Μαγεία στο σεληνόφως ***
(Magic in the moonlight)
Κομεντί- Διάρκεια 97΄

Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Παίζουν: Κόλιν Φερθ, Έμα Στόουν, Κάθριν ΜακΚόρμαν, Έϊλιν Άτκινς, Σάιμον ΜακΜπερντ, Χάμις Λινκλέιτερ, Μάρσια Γκέι Χάρντεν

Ο κινηματογράφος είναι η ζωή του. Με πενήντα ταινίες (μία τον χρόνο, κατά μέσον όρο) και 73 σενάρια στο ενεργητικό του, ο Γούντι Άλεν είναι ο γονιμότερος σκηνοθέτης της εποχής μας. Γράφει και σκηνοθετεί ασταμάτητα, δίχως να ξεκουράζεται. Επομένως ας μην περιμένουμε, με τέτοια οργιώδη παραγωγικότητα, να μας προσφέρει ένα αριστούργημα κατ΄έτος.


Το «Μαγεία στο σεληνόφως», χωρίς να μας απογοητεύει, είναι σαφώς κατώτερο από ό,τι το περσινό «Θλιμμένη Τζάσμιν» και άλλες ταινίες- ορόσημα του μεγάλου Αμερικανού δημιουργού. Αν και χιλιοειπωμένο το θέμα - ο έρωτας των άκρως αντιθέτων-, η ταινία διαθέτει ειρωνεία, πνευματώδεις διαλόγους και εκκεντρικούς χαρακτήρες, δηλαδή τα δυνατά σημεία ενός εμφανώς κουρασμένου Άλεν.

Και μια νοσταλγία για την περίοδο του μεσοπολέμου, τότε που οι άνθρωποι είχαν την αφέλεια να καταφεύγουν σε μέντιουμ για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς αγαπημένους τους, μέσα από ψέματα και καλοστημένα τρικ.

Μια τέτοια πνευματίστρια προσπαθεί να εκθέσει ως απατεώνισσα ένας μεσήλικας Βρετανός μάγος, σκληροπυρηνικός ορθολογιστής και φανατικός πολέμιος του αποκρυφισμού. Ο Στάνλεϊ συναντά τη Σόφι στη βίλλα ενός εκατομμυριούχου, στην Κυανή Ακτή, το 1928. Η νεαρή Αμερικανίδα έχει γοητεύσει όλη την οικογένεια, ιδιαίτερα τον γιο που σχεδιάζει να της κάνει πρόταση γάμου. Τον μόνο που αφήνει ασυγκίνητο είναι τον Στάνλεϊ. Ώσπου αυτός, ο δεδηλωμένος αρνητής της μεταφυσικής αρχίζει να πείθεται ότι η κοπέλα είναι προικισμένη με ένα χάρισμα, που ξεπερνά τη λογική του. Οπότε παραδίδεται σε ένα συναίσθημα που μέχρι τότε κατέπνιγε. Το θαύμα του γεροντοέρωτα αλλάζει τη σκέψη του και ίσως και τη ζωή του, με μεγάλη καθυστέρηση γι' αυτόν, αλλά και για τον θεατή.

Φλύαρες σκηνές και επαναλήψεις αποδυναμώνουν την ταινία, αφαιρώντας έτσι μέρος από την επιδιωκόμενη μαγεία, ενώ την αίσθηση μιας σπιρτάδας που σιγοξεθυμαίνει εντείνει η έλλειψη εκπλήξεων και μια μάλλον τετριμμένη διακωμώδηση του τυπικού φλεγματικού Άγγλου. Τον οποίο, ευτυχώς για το τελικό αποτέλεσμα, υποδύεται ο Κόλιν Φερθ, με αυτοσαρκασμό και κωμική ολίσθηση από τον πλήρη αυτοέλεγχο στο μεγάλο πάθος.

Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες ** ½
(Planes 2: Fire and Rescue)
Animation - Διάρκεια 83'
(σε 3D)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτς Γκαναγουέϊ
Με τις φωνές των: Γιώργου Καπουτζίδη, Ντορέττας Παπαδημητρίου, Γιώργου Λιάντου, Γιώτας Μηλίτση, Δημήτρη Μάριζα, Φοίβου Ριμένα

Tα δημοφιλή στον παιδόκοσμο αεροπλανάκια, που κυκλοφορούν και σαν παιχνίδια, επιστρέφουν στην δεύτερη σχετική ταινία franchise, μετά τα πετυχημένα «Αεροπλάνα». Πρωταγωνιστής ξανά ο Ντάστι, που από πρωταθλητής εναέριων αγώνων μετατρέπεται σε ψεκαστικό αεροσκάφος και καθοδηγεί τους συντρόφους του σε ηρωικές κατασβέσεις.


Την ομάδα συμπληρώνουν πυροσβεστικές αντλίες, τζιπ, φορτηγά και άλλα οχήματα. Χαμός στους αιθέρες και στα δάση, αστείοι χαρακτήρες και εντυπωσιακά σκηνικά στα φαντεζί χρώματα της Ντίσνεϊ. Θετικά τα μηνύματα περί συλλογικής προσπάθειας, συντροφικότητας και επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας. Μία καλή επιλογή για παιδιά προσχολικής ηλικίας, τους κύριους δηλαδή αποδέκτες.




ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: