Μπορεί τα ψηλοτάκουνα παπούτσια να είναι το φετίχ κάθε γυναίκας αλλά μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία της.
Για να αντιληφθούμε τη σημασία της υγείας των ποδιών αρκεί να σκεφτούμε πως εκεί συγκεντρώνεται το ένα τέταρτο των οστών όλου του σώματος, περίπου 33 αρθρώσεις, 100 τένοντες, μύες και σύνδεσμοι, άπειρα νεύρα και φλέβες που καταλήγουν μέχρι την καρδιά, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Το να καταπονεί λοιπόν κανείς τα πόδια του δεν είναι ούτε απλό, ούτε αθώο.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιούς κινδύνους κρύβουν οι ψηλοτάκουνες γόβες καθώς και ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη των γυναικών όταν επιλέγουν παπούτσια
Του Μάνου Αρβανιτάκη
Ποδιάτρου
Κρυφός πόθος για κάθε σύγχρονη γυναίκα, οι ψηλοτάκουνες γόβες κλέβουν πάντα την παράσταση στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 60% των γυναικών δεν συμμορφώνονται με το κριτήριο της άνεσης και της λειτουργικότητας, κι ότι 4 στις 10 αγοράζουν συνειδητά παπούτσια που ξέρουν ότι δεν τους ταιριάζουν. Αρκεί «να είναι στη μόδα».
Η αποφυγή των υπερβολών στην επιλογή των παπουτσιών, δεν είναι μόνο θέμα άνεσης, αλλά και θέμα υγείας. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της υγείας των ποδιών αρκεί να σκεφτούμε πως εκεί συγκεντρώνεται το ένα τέταρτο των οστών όλου του σώματος, περίπου 33 αρθρώσεις, 100 τένοντες, μύες και σύνδεσμοι, άπειρα νεύρα και φλέβες που καταλήγουν μέχρι την καρδιά, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Το να καταπονεί λοιπόν κανείς τα πόδια του δεν είναι ούτε απλό, ούτε αθώο.
Οι γόβες-στιλέτο είναι αναμφισβήτητα κολακευτικές για την εικόνα των ποδιών, είναι όμως ό,τι χειρότερο υπάρχει για την υγεία τους, αφού, αν φοριούνται καθημερινά, δημιουργούν προβλήματα, όπως μεγάλη καταπόνηση στα μετατάρσια, πόνο στα πόδια, φθορές στα γόνατα και στη μέση (στη μακροχρόνια χρήση), φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες, ακόμα και διαστρέμματα, αν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση.
Ωστόσο μπορούμε να φοράμε ψηλοτάκουνα παπούτσια μόνο στις εξόδους μας, για λίγες ώρες και όχι για περπάτημα. Ένα παπούτσι που βρίσκεται όσο το δυνατό πιο κοντά στην υποδομή και στα χαρακτηριστικά ενός αθλητικού παπουτσιού, με τακούνι όχι μεγαλύτερο των 3 πόντων, που προσφέρει άνεση και σωστή στήριξη του σώματος, είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση.
Τα λάθη
Δεν αρκεί όμως το ψηλό τακούνι για να «κάνει τη ζημιά». Κακό παπούτσι είναι και το πλαστικό παπούτσι, που δεν είναι φτιαγμένο από καλά υλικά, το κακώς σχεδιασμένο, το υπερβολικό σε ύψος, το μυτερό κι εκείνο που έχει έντονες ραφές που έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του ποδιού.
Μην παρασυρθείτε λοιπόν από το ωραίο σχέδιο, χάνοντας το «στοίχημα» της ποιότητας.
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται τέλος, κατά την αγορά των παπουτσιών και στο νούμερο. Το σωστό νούμερο είναι βασική προϋπόθεση όχι μόνο για την άνεση στο περπάτημα αλλά και για την υγεία των ποδιών, καθώς ένα μεγάλο παπούτσι προκαλεί τριβές κατά τη βάδιση, ενώ ένα μικρότερο ασκεί πιέσεις, που προκαλούν τριβές στα μεσοδακτύλια.
Μάνος Αρβανιτάκης
Ποδίατρος
http://www.podotherapy.gr/
facebook https://www.facebook.com/podotherapy (Arvanitakis Manos - Podotherapy)
0 σχόλια: