Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Τί πρέπει να προσέχουν οι ενοικιαστές όταν υπογράφουν μισθωτήρια;



Οι περισσότεροι ενοικιαστές όταν υπογράφουν συμβόλαια για μισθώσεις κατοικίας. όχι μόνο αγνοούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αλλά συνήθως υπογράφουν καταχρηστικούς όρους, χωρίς να τους έχουν διαβάσει και μετά έχουν πολλά προβλήματα.


Τα τυποποιημένα συμβόλαια που πωλούνται στα βιβλιοπωλεία είναι κάθε άλλο παρά μία «τυπική διαδικασία». Σε κάποιους από τους όρους τους π.χ αναφέρουν ότι ο ενοικιαστής ευθύνεται για όλα ανεξαιρέτως τα έξοδα και τις βλάβες του ακινήτου, ότι για να φιλοξενήσει κάποιον χρειάζεται έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη, ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιθεωρεί το σπίτι όποτε θέλει και άλλους οι οποίοι ευνοούν μόνον τον ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης εκ μέρους των ιδιοκτητών που κατά τεκμήριο είναι πιο υποψιασμένοι.

Αντίθετα στην επαγγελματική μίσθωση, οι ενοικιαστές χαρακτηρίζονται από μεγάλη προσοχή και επιφυλακτικότητα. Οπότε προκαλεί μεγάλη απορία για ποιο λόγο οι ενοικιαστές όταν υπογράφουν για τη μίσθωση του σπιτιού τους να δείχνουν τόσο μεγάλη αδιαφορία.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τα τυποποιημένα μισθωτήρια συμβόλαια που πωλούνται σε βιβλιοχαρτοπωλεία έχουν συνταχθεί μόνο προς το συμφέρον των ιδιοκτητών και οι διατάξεις τους στην ουσία μειώνουν την προστασία που ο νόμος παρέχει στον μισθωτή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διαβάζουμε διεξοδικά το κείμενο που θα υπογράψουμε και να απαιτούμε τη διαγραφή κάθε διάταξης, τύπου «για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης ο εκμισθωτής δεν έχει καμία υποχρέωση συντήρησης, αντικατάστασης ή επισκευής ζημιών και βλαβών του μισθίου» ή ότι «για κάθε μελλοντική δαπάνη ευθύνεται αποκλειστικά ο μισθωτής».

Οι μισθώσεις κατοικίας έχουν υποχρεωτική ελάχιστη διάρκεια τριών ετών. Συνεπώς: Αν έχετε συμφωνήσει διάρκεια μίσθωσης μικρότερη από τρία έτη, έχετε δικαίωμα να παραμείνετε στο ακίνητο για όλη την τριετία. Αντιστρόφως, αν κατά τη λήξη της μίσθωσης θέλετε να φύγετε, ο ιδιοκτήτης μπορεί να απαιτήσει ως αποζημίωση, τα ενοίκια που θα χάσει ως το τέλος της τριετίας. Αν έχετε συμφωνήσει διάρκεια μίσθωσης μεγαλύτερη από τρία έτη, ισχύει η διάρκεια που συμφωνήσατε.

Αν το ακίνητο εμφανίζει βλάβες ή ελαττώματα για τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν σας ενημέρωσε πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, έχετε δικαίωμα: Να απαιτήσετε την επιδιόρθωση του ελαττώματος με έξοδα του ιδιοκτήτη και ταυτόχρονα τη μείωση (ή και μη καταβολή) του ενοικίου ως το χρονικό σημείο της επισκευής. Να ζητήσετε αποζημίωση για τα επιπλέον έξοδά σας λόγω του ελαττώματος. Αν ο ιδιοκτήτης αρνείται να επιδιορθώσει το ελάττωμα μέσα σε εύλογη προθεσμία, έχετε δικαίωμα να λύσετε τη μίσθωση και να ζητήσετε αποζημίωση για όλα τα έξοδά σας εξαιτίας του ελαττώματος.



Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος

chryssa.tsiotsi@gmail.com



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: