Η ομογενής σχεδιάστρια που έχτισε ολόκληρη αυτοκρατορία εκατομμυρίων μέσα από το ίντερνετ Μπορεί φυσικά, αρκεί να έχεις ταλέντο, ευρηματικότητα, θάρρος και θράσος. Η ομογενής σχεδιάστρια που ακούει στο όνομα Sophia Amoruso, αποτελεί παράδειγμα μελέτης και επιχειρηματικού δαιμονίου που από αλλού ξεκίνησε και εν τέλει, αλλού βρέθηκε.
Η ιστορία της αποτελεί αγαπημένο θέμα όλων των μεγάλων μέσων διεθνώς. Το BBC, το Forbes, το CNN έχουν αφιερώσει εκτενή ρεπορτάζ στην περιπετειώδη ζωή και την καριέρα της.
Μέσα σε επτά χρόνια έχει καταφέρει να χτίσει την δική της "Αυτοκρατορία" μεταποιώντας μεταχειρισμένα ρούχα και πουλώντας τα η ίδια μέσω διαδικτύου.
Γεννήθηκε το 1984 στις ΗΠΑ από Ελληνίδα μητέρα, την Ντίνα Κουρεμέτη, και από μικρή ηλικία ήταν ιδιαιτέρως αντιδραστική και ανήσυχο πνεύμα.
Σε ηλικία 17 ετών άφησε το σπίτι της για να κυνηγήσει την τύχη της ζώντας με έναν τρόπο που αποθεώνει τον τυχοδιωκτισμό. Από έφηβη που μετακινείτο αποκλειστικά με οτοστόπ, κατάφερε να γίνει διευθύνων σύμβουλος σε μια επιχείρηση που καταγράφει κάθε χρόνο κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.
Όλα αυτά, χωρίς να έχει ολοκληρώσει ακαδημαϊκές σπουδές. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε την πρώτη της αυτοβιογραφία, το βιβλίο #GIRLBOSS (το hashtag έχει να κάνει με τη σχέση της με τα social media).
Στο κείμενο της παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν την ενδιέφερε καθόλου το σχολείο μιας και οι επιδόσεις της δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά και ότι η ζωή της άλλαξε άρδην από τα 19 της και μετά.
Σε εκείνη την τρυφερή ηλικία την έπιασαν να κλέβει ρούχα από καταστήματα, ενώ δήλωνε αναρχική. "Έμαθα με την... ανάποδη πως το να κλέβω από καταστήματα δεν αποτελεί τον ορισμό τού να ζει κανείς ελεύθερος, όπως νόμιζα μέχρι τότε", δηλώνει τώρα σε πρόσφατη συνέντευξη της.
Οι γονείς της ασχολούνταν με την πώληση οικοπέδων και κατοικιών και κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι είχε μάλλον στο DNA της την επιχειρηματικότητα.
Η λατρεία της για τα vintage ρούχα αποτέλεσε το "άρμα" της για την επιτυχία. Μπορεί να μην σπούδασε, αλλά όπως λέει, από τα 9 της χρόνια διάβαζα βιβλία μάρκετινγκ που βρίσκονταν στις βιβλιοθήκες στο σπίτι των γονιών της με τους οποίους στην πορεία συγκρούστηκε κάνοντας τη δική της επανάσταση.
Το 2006 αποφάσισε να κάνει το μεράκι και το όνειρο της πραγματικότητα. Έφτιαξε την εταιρεία Nasty Gal Vintage. Η Sophia μάζευε παλαιά ρούχα, τα μεταποιούσε και τα πουλούσε σε κοντινά καταστήματα στο Σαν Φρανσίσκο όπου και ζούσε με τον σύντροφο της.
Από το διαμέρισμα του ιδίου ξεκίνησε και τη διαδικτυακή της επίθεση. Αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης nastygal.com, που ως τότε ήταν πορνογραφικού περιεχομένου. Στη συνέχεια, τη μετονόμασε σε nastygalvintage.com, κατόπιν έφτιαξε το προφίλ της εταιρείας της στην ιστοσελίδα του MySpace και άρχισε να πουλά τα προϊόντα της μέσω του e-Βay.
Μέχρι το 2012, η εταιρεία της είχε καταφέρει να τετραπλασιάσει τα έσοδα της φτάνοντας τα 130 εκατομμύρια δολάρια (99 εκατομμύρια ευρώ) ενώ σήμερα αποτελεί μια από τις πιο επικερδείς εταιρίες της Αμερικής, που φιγουράρει στις λίστες του Forbes. Ο επενδυτικός κολοσσός Index Ventures, επένδυσε πρόσφατα 9 εκατομμύρια δολάρια (6,8 εκατομμύρια ευρώ) στην εταιρεία της νεαρής Amoruso.
Η επιτυχία της είναι τέτοια που πάνω από 500.000 επισκέπτες μπαίνουν στο site της καθημερινά, με μέσο χρόνο αναμονής στη σελίδα 7 λεπτά. Και επειδή οι αριθμοί έχουν νόημα, η Nasty Gal προωθεί ρούχα σε 50 χώρες ενώ απασχολεί πάνω από 300 υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή η εκτιμώμενη αξία της ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας όμως της Amoruso;
Ήξερε πώς να εκμεταλλευτεί τα social media καθώς έβρισκε νεαρά μοντέλα στο διαδίκτυο και τα πλήρωνε με... μπέργκερ για να δουλέψουν για εκείνη. Σύντομα η φήμη των ρούχων της και οι τιμές τους φυσικά, εκτινάχθηκαν. Το eBay την "έδιωξε" καθώς άνοιξε διαμάχη με άλλους χρήστες, αλλά αυτό της βγήκε σε καλό, αφού συνέχισε όπως γράψαμε παραπάνω, δημιουργώντας τη δική της ιστοσελίδα.
Όπως λέει η ίδια, πριν από περίπου επτά χρόνια, η πρώην ρακοσυλλέκτρια αγόρασε ένα σακάκι Chanel από τον "Στρατό της Σωτηρίας" για μόλις οκτώ δολάρια και το μεταπώλησε στο e-Βay έναντι 1.100 δολαρίων. Έκτοτε, μετατράπηκε σιγά-σιγά σε πρώτης κλάσης επιχειρηματία ενώ στο πέρασμα των χρόνων έκανε μαθήματα φωτογραφίας που αποτελεί το δεύτερο ταλέντο της.
Οι φωτογραφήσεις των μοντέλων της γίνονταν από την ίδια καθώς από τότε παρέμενε και παραμένει μεγάλη οπαδός του "κάντο μόνος σου (D.I.Y.)". Όπλο της ήταν αρχικά το Myspace και στη συνέχεια το Facebook, το Twitter και τελευταία, το Tumblr.
"Ήξερα τη δύναμη των social media αφού μεγάλωσα με το διαδίκτυο. Απαντούσα σε κάθε σχόλιο αναγνώστη και είχα πολύ μεγάλη διαδραστικότητα", δηλώνει στο BBC.
Και ποιοι είναι το "μότο" της; "Δεν έβαζα ποτέ στόχους, δεν κοίταγα προς την κορυφή, απλά έκανα το χόμπι μου επάγγελμα". Και συνεχίζει έτσι.
Η Nasty Gal είναι πλέον ένας online "χώρος" για αγορές όπου ο ενδιαφερόμενος-η μπορεί να βρει όχι μόνο νέα αλλά και vintage κομμάτια από διάφορες εταιρείες. Η Amoruso ετοιμάζει τώρα και το αποκλειστικά δικό της brand ρούχων.
H Sophia Amoruso αναφέρει σήμερα τα βιβλία The Richest Man in Babylon και No Man's Land σαν εκείνα που άλλαξαν τη ζωή της.
*Η Nasty Gal διακρίθηκε το 2012 ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχείρηση λιανικής πώλησης από το περιοδικό INC ενώ το 2013 πήρε το βραβείο Gabby (Greek America's Best & Brightest) από την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ στον τομέα της καλύτερης επιχειρηματία. Τα καινούργια γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στο Λος Άντζελες
(Με πληροφορίες από: BBC, Washington Post)
0 σχόλια: