Γαλακτοκομικά που συμβάλλουν στην απώλεια λίπους και τροφές για λαμπερό δέρμα πρωταγωνιστούν στη δίαιτα του καλοκαιριού.
Πολλοί από εμάς αποφασίζουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες το καλοκαίρι για να δούμε θετικές αλλαγές στη σιλουέτα μας. Η περίοδος είναι ευνοϊκή για να υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα και να μείνουμε πιστοί σε αυτό. Άλλωστε όλοι θέλουμε να αδυνατίσουμε για να χωράμε μέσα στα μικροσκοπικά μας ρούχα. Σύμμαχός μας, πέρα από ένα ισορροπημένο μενού, και τα διάφορα σπορ που έχουν την τιμητική τους στη διάρκεια των διακοπών.
Όμως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία του δέρματος, γι' αυτό η Πηνελόπη Δουβόγιαννη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, προτείνει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, άφθονα υγρά (νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη). Επίσης να συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιό μας πηγές βιοτίνης, ψευδαργύρου, σιδήρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, C, E, απαραίτητες για υγιή λαμπερά μαλλιά. Το πρόγραμμα που συστήνει η ειδικός περιλαμβάνει αρκετά γαλακτοκομικά, που, σύμφωνα με μελέτες, λόγω του ασβεστίου ευνοούν το αδυνάτισμα.
«Για μεγαλύτερη απώλεια λίπους και για να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας σε καλά επίπεδα συνδυάστε τη δίαιτα με αεροβική, όπως περπάτημα/ποδήλατο και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Η γυμναστική θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και να μην ξαναπάρετε τα κιλά που θα χάσετε» εξηγεί η ίδια.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υγιή άτομα. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας απευθυνθείτε σε πτυχιούχο διαιτολόγο.
Δευτέρα
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5% με 4 κ.σ. νιφάδες βρόμης και 2 κ.γ. σταφίδες
Σνακ: 4 δαμάσκηνα και 10 αμύγδαλα
Μεσημεριανό: 1 μερίδα σολομό ψητό, σαλάτα εποχής (με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. λιναρόσπορο) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Σνακ: 150 γραμμ. παγωτό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Βραδινό: Σαλάτα με 1 μέτρια ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμύδι, ρίγανη, 100 γραμμ. τυρί κότατζ και 2 μικρά κριθαρένια παξιμάδια
Τρίτη
Πρωινό: Smoothie με 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 φλιτζ. φρούτα του δάσους, 1 κ.γ. μέλι και 1 κ.σ. νιφάδες βρόμης
Σνακ: 2 πολύσπορα κριτσίνια με 1 κομμάτι τυρί με χαμηλά λιπαρά (στο μέγεθος σπιρτόκουτου)
Μεσημεριανό: 1 μερίδα μοσχάρι ψητό, σαλάτα εποχής (με 1/2 αβοκάντο) και 1 φλιτζ. ρύζι βραστό με καλαμπόκι και πιπεριές
Σνακ: 1 φέτα καρπούζι
Βραδινό: 1 τορτίγια γεμιστή με 60 γραμμ. ψητό κοτόπουλο, ντομάτα, μαρούλι, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο αβοκάντο, φρέσκο κόλιαντρο και 1 κ.σ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
Τετάρτη
Πρωινό: 1 ποτήρι ξινόγαλα και 2 φρυγανιές ολικής με 1 κ.γ. φιστικοβούτυρο και 1 κ.γ. μαρμελάδα βατόμουρο
Σνακ: 1 ποτήρι ανάμεικτο φυσικό χυμό και 3-4 καρύδια
Μεσημεριανό: 1 μερίδα φακές σούπα με 1 φέτα ψωμί ολικής
Σνακ: Φρουτοσαλάτα με 1 φλιτζ. κομμένα φρούτα εποχής και 100 γραμμ. γιαούρτι
Βραδινό: Σαλάτα με λαχανικά εποχής, 1 αυγό βραστό, 1 κομμάτι τυρί (στο μέγεθος σπιρτόκουτου), 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. λιναρόσπορο και 2 κ.σ. κρουτόν ολικής άλεσης
Πέμπτη
Πρωινό: Smoothie με 1 ποτήρι σοκολατούχο γάλα σόγιας και 1 μέτρια μπανάνα
Σνακ: 1 φλιτζ. φράουλες και 3-4 καρύδια
Μεσημεριανό: 1 μερίδα σαρδέλες ψητές με χόρτα βραστά (με 1 κ.σ. ελαιόλαδο) και 1 φλιτζ. πατάτες βραστές
Σνακ: 30 γραμμ. παστέλι
Βραδινό: 1 κριθαρένιο παξιμάδι με 1 κ.γ. ελαιόλαδο, τριμμένη ντομάτα, αγγούρι και 2 κομμάτια λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά
Παρασκευή
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5% με 4 κ.σ. δημητριακά ολικής άλεσης με μαύρη σοκολάτα και 3 φράουλες
Σνακ: 1 ποτήρι ανάμεικτο φυσικό χυμό και 3-4 καρύδια
Μεσημεριανό: 1 μερίδα κοτόπουλο ψητό (με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. λιναρόσπορο) και 1 φλιτζ. πατάτες φούρνου
Σνακ: Φρουτοσαλάτα με 1 φλιτζ. κομμένα φρούτα εποχής και 100 γραμμ. γιαούρτι
Βραδινό: Πίτσα με 1 μέτρια αραβική πίτα, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, ψιλοκομμένη ντομάτα, 3 κ.σ. τριμμένο κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά, πιπεριές και 1 ψιλοκομμένη φέτα γαλοπούλα
Σάββατο
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5% με 4 κ.σ. νιφάδες βρόμης, 1 κ.γ. μέλι και κανέλα
Σνακ: 1 μέτρια μπανάνα
Μεσημεριανό: 1 μερίδα φασολάκια (λαδερό) με 3 κομμάτια τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 φέτα ψωμί ολικής
Σνακ: 1 φέτα καρπούζι
Βραδινό: Ομελέτα με 1 κρόκο, 3 ασπράδια και λαχανικά, σαλάτα εποχής (με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. λιναρόσπορο) και 1 φέτα ψωμί ολικής
Κυριακή
Πρωινό: 1 ποτήρι ξινόγαλα και 2 φρυγανιές ολικής με 1 κ.γ. φιστικοβούτυρο και 1 κ.γ. μαρμελάδα βατόμουρο
Σνακ: 1 φλιτζ. φράουλες και 10 αμύγδαλα
Μεσημεριανό: 1,5 φλιτζ. γαριδομακαρονάδα (με ζυμαρικά ολικής) και σαλάτα εποχής (με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. λιναρόσπορο)
Σνακ: 150 γραμμ. παγωτό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Βραδινό: Φρουτοσαλάτα με 200 γραμμ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 1 φέτα πεπόνι, 2 φέτες ανανά, 5-6 φράουλες, 1 κ.γ. μέλι και 10 αμύγδαλα
0 σχόλια: