Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Τί είναι η ενδομητρίωση;



Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν τα κύτταρα από το ενδομήτριο αναπτύσσονται σε άλλα σημεία μέσα στο σώμα, συνήθως γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή στο περιτόναιο. Εμφανίζεται κυρίως κατά την αναπαραγωγική ηλικία και δεν είναι κάποιου είδους λοίμωξη ούτε κάποιας μορφής κακοήθεια.

Συμπτώματα
Ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος ο οποίος εμφανίζεται κυρίως στην περίοδο αλλά και σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου της, όπως και κατά την ερωτική επαφή. Μερικές πλέον γυναίκες και μιλάμε για ποσοστό πάνω από 40% δεν έχουν κανένα από τα συμπτώματα. αντιμετωπίζουν όμως δυσκολία στη σύλληψη και αναπαραγωγή.

Διάγνωση
Πάρα πολλές γυναίκες έχουν εστίες της νόσου χωρίς ωστόσο να το γνωρίζουν. Οι περισσότερες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι η βαριά περίοδος που έχουν ή ο ελαφρός πόνος κατά την ερωτική επαφή μπορεί τελικά να αποτελεί μια εικόνα της ενδομητρίωσης. Η τελική διάγνωση βγαίνει μόνο μέσω λαπαροσκόπησης και αυτό διότι δεν υπάρχει καμία εξέταση που μπορεί να εξασφαλίσει 100% μια προ χειρουργική διάγνωση ενδομητρίωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συμπτώματα της, όπως βαριά περίοδος, πόνος και ανωμαλία στον κύκλο, μπορούν να συνδεθούν και με άλλες ασθένειες, όπως είναι η κύστη ωοθήκης ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Εξέλιξη και θεραπεία
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η ενδομητρίωση παραμένει σταθερή και σε ύφεση για πολλά χρόνια, ωστόσο σε ένα περίπου 35% σταδιακά οι πόνοι γίνονται πιο ενοχλητικοί, η περίοδος γίνεται πιο βαριά και η γονιμότητα περιορίζεται. Αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται θεραπεία. Ο τύπος της θεραπείας, δηλαδή αν θα έχουμε συντηρητική φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική, εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, πόσο βαριά είναι τα συμπτώματά της καθώς και ποιος είναι ο σκοπός για τον οποίο βρίσκεται στο γιατρό.

Τί είναι η ενδομητρίωση;Με τη λαπαροσκόπηση όχι μόνο γίνεται θεραπεία αλλά και τελική διάγνωση όλων των εστιών ενδομητρίωσης καθώς και αφαίρεση αυτών. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας (δηλαδή η γυναίκα έρχεται στο νοσοκομείο το πρωί και το βράδυ σε ποσοστό 90 - 95 % έχει επιστρέψει στο σπίτι της). Με μια πάρα πολύ μικρή τρύπα στον αφαλό της γυναίκας (και 2-3 μικρών 5mm συμπληρωματικών τρυπών στο εφηβαίο, αν χρειαστεί), υπό γενική αναισθησία και με την τοποθέτηση μιας ειδικής κάμερας θα γίνει διάγνωση και εξάχνωση - καταστροφή όλων των πιθανών εστιών ενδομητρίωσης. Πρέπει να αναφέρουμε το εξής: τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την ενδομητρίωση, απλώς την ρυθμίζουν και την καταστέλλουν. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ θεραπείας και καταστολής. Η μόνη ουσιαστική θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι η χειρουργική αφαίρεση των εστιών της είτε με εξάχνωση είτε με καταστροφή με laser ή άλλες μορφές ενέργειας.

Εναλλακτική θεραπεία
Εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η άσκηση η οποία βοηθά σημαντικά και αυτό γιατί προκαλεί μια σημαντική πηγή οιστρογόνου, κάτι που εμποδίζει την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων ή αν αυτά υπάρχουν, συμβάλλει στην εξασθένηση τους. Απλά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ μη φαρμακευτικές ομοιοπαθητικές θεραπείες έχουν αναφερθεί ότι μπορούν κι αυτές να βοηθήσουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επιστημονική ένδειξη.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον γυναικολόγο κο Χανδακά.


Ημερομηνία δημοσίευσης : 11 Μαϊ 2014



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: