Οι άνθρωποι έχουν μεγάλο ιστορικό στις ακραίες δίαιτες λίγο πριν το καλοκαίρι και ακόμα μεγαλύτερο στην έλλειψη υπομονής όταν πρέπει να χάσουν τα περιττά κιλά. Η σωστή διατροφή δεν πρέπει φυσικά να ακολουθείται κατά περίπτωση, αλλά αβίαστα σε καθημερινή βάση, ώστε να γίνει συνήθεια.
Βέβαια, εμείς θα σταθούμε δίπλα σας για να σας ενθαρρύνουμε να χάσετε τα περιττά κιλά και τους πόντους που προστέθηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού μόλις 2 μήνες μας χωρίζουν από τις αγαπημένες μας διακοπές. Έχουμε όμως την ελπίδα ότι θα ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για μία υγιεινή διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ετοιμαστείτε για αρχή να χωρέσετε στο αγαπημένο σας παντελόνι, σορτσάκι και μαγιό με υγιεινό τρόπο!
1) Για να διατηρήσετε ή να μειώσετε το σωματικό σας βάρος προβείτε στη σωστή ποσότητα κατανάλωσης φαγητού. Απλά μειώστε τις μερίδες σας κατά 1/3. Ειδικότερα, φροντίστε το 1/3 του πιάτου σας να περιλαμβάνει σαλάτα, το 1/3 αμυλώδεις τροφές και το υπόλοιπο πρωτεΐνες. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιώντας μικρό πιάτο είναι μία εξαιρετική τακτική για τη μείωση της ποσότητας της τροφής που προσλαμβάνετε. Έτσι, θα επιτύχετε ένα υγιές σωματικό βάρος, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
2) Αν και αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεπερνάτε το σύνολο της πρόσληψης θερμίδων σε ημερήσια βάση, μετά τις 4 το απόγευμα καλό είναι να μην καταναλώνετε υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια πατάτες, γλυκά, σφολιάτες), καθώς δεν θα έχετε την ευκαιρία να τους «κάψετε» μέσα από κάποια δραστηριότητα. Εντάξτε τους υδατάνθρακες στο πρωινό και το μεσημεριανό σας γεύμα, ενώ για τα επόμενα γεύματά σας προτιμήστε άπαχο κρέας με σαλάτα.
3) Η μείωση των λιπαρών στο φαγητό επιτυγχάνεται με έναν εύκολο τρόπο. Μειώστε την ποσότητα λαδιού που μαγειρεύετε κατά το ήμισυ μετρώντας με κουταλιές της σούπας. Υπολογίστε 1-2 κουταλιές ανά μερίδα φαγητού. Κρίνεται μάλιστα ιδανικό να προσθέτετε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, ώστε να μην υποβαθμίζεται η θρεπτική του αξία.
4) Η σαλάτα αποτελεί μία υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Φροντίστε λοιπόν να συνοδεύετε τα γεύματά σας με σαλάτα για να αυξήσετε τον κορεσμό σας και να σταθεροποιήσετε το σάκχαρό σας. Εξάλλου, οι σαλάτες περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες, ενώ «χαρίζουν» πληθώρα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.
Tips για να χάσετε ανεπιθύμητα κιλά πριν το καλοκαίρι
5) Και επειδή το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο προκειμένου να ανεφοδιαστούν οι αποθήκες καυσίμων στο σώμα μας, γεμίστε το μπολ με περισσότερο γάλα και λιγότερα δημητριακά! Η ποσότητα των δημητριακών καλό είναι να μην υπερβαίνει τις 2-3 κουταλιές της σούπας. Τα δημητριακά με γάλα αποτελούν μία καλή πηγή ασβεστίου καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία, όπως οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες.
6) Μασήστε πιο αργά. Θα δώσετε στον εγκέφαλο νωρίτερα το αίσθημα του κορεσμού! Στόχος σας είναι να αφιερώνετε τουλάχιστον 20 λεπτά σε κάθε σας γεύμα.
7) Μειώστε τελείως για αυτόν τον μήνα τα έτοιμα φαγητά από έξω! Σε ό, τι αφορά την ποιότητά τους είναι σαφώς υποδεέστερα από το σπιτικό φαγητό, καθώς παρασκευάζονται από φθηνότερα υλικά, δίνεται έμφαση στη γεύση, οι συνθήκες προετοιμασίας τους είναι ανθυγιεινές κλπ. Μάλιστα, τα άτομα που καταναλώνουν συχνά τέτοιο φαγητό διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας.
8) Αν μετράτε θερμίδες, μην υπερβαίνετε τις 400 στα κυρίως γεύματα και τις 150 στα ενδιάμεσα γεύματα. Και ποτέ μα ποτέ μην καταναλώνετε λιγότερες από 1100 θερμίδες την ημέρα. ΠΟΤΕ!
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο κ. Βιώνη.
0 σχόλια: