Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γενέθλια εχει σήμερα η Kristen Dunst

Τα 32 της χρόνια συμπληρώνει η γεννημένη στις 30/4 του 1982 Κίρστεν Ντανστ, γνωστή κυρίως ως το κορίτσι του Spider-Man. 
Η αμερικανίδα ηθοποιός Κίρστεν Ντανστ (Kirsten Caroline Dunst) που έλκει την καταγωγή της από τη Σουηδία και τη Γερμανία ξεκίνησε το modeling σε ηλικία μόλις τριών ετών, σχεδόν παράλληλα με τις πρώτες της εμφανίσεις σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. 


Σε ηλικία μόλις έξι ετών έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη μικρού μήκους ταινία«Oedipus Wrecks» του Γούντι Αλεν, στην οποία είχε έναν δευτερεύοντα ρόλο. Η ταινία αποτελούσε το τρίτο μέρος της μεγάλου μήκους ταινίας «Ιστορίες της Νέας Υόρκης» (1989).

Το 1990 εμφανίστηκε ως κόρη του Τομ Χανκς στην κωμωδία «Η Απατηλή Λάμψη της Ματαιοδοξίας» και τρία χρόνια μετά πραγματοποίησε μια γκεστ εμφάνιση στην αμερικανική σειρά «Star Trek: The Next Generation».


Σε ηλικία, 12 ετών, το 1994, η Κίρστεν Ντανστ κέρδισε ευρεία αναγνώριση παίζοντας τον ενός βαμπίρ, της Claudia, στην ταινία «Συνέντευξη με έναν Βρικόλακα», για τον οποίο ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Best Supporting Actress. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στις «Μικρές Κυρίες». Και στα δύο κάστινγκ που πέρασε για τις παραπάνω ταινίες, πήρε τον ρόλο από την επίσης υποψήφια Κριστίνα Ρίτσι.


Έναν χρόνο αργότερα, το 1995, συμπρωταγωνίστησε με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς στην περιπέτεια«Τζουμάντζι», μια ταινία που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Το 1997 δάνεισε την φωνή της στην «Αναστασία», τον κεντρικό χαρακτήρα της ομότιτλης παιδικής ταινίας κινουμένων σχεδίων, των Ντον Μπλαθ και Γκάρι Γκόλντμαν, μια ταινία που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους, με την ατμόσφαιρα και τη δράση της.


Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην πολιτική σάτιρα «Ο Πρόεδρος, ένα Ροζ Σκάνδαλο και ένας Πόλεμος», του Μπάρι Λέβινσον, με τους Ρόμπερτ ντε Νίρο και Ντάστιν Χόφμαν. Η ταινία χαρακτηρίστηκε «προφητική», καθώς ολοκληρώθηκε σχεδόν έναν χρόνο πριν ξεσπάσει το «σκάνδαλο Λεβίνσκι» στις ΗΠΑ, το 1998.

Όταν της προτάθηκε ο ρόλος της Άντζελα στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «American Beauty» εκείνη απλώς τον απέρριψε δηλώνοντας: «Όταν διάβασα το σενάριο, ήμουν 15 ετών και δεν νομίζω πως ήμουν αρκετά ώριμη για να το κατανοήσω. Δεν ήθελα να φιλήσω τον Κέβιν Σπέισι. Ποια θα ήθελε, άλλωστε, να βρεθεί εκεί γυμνή με ροδοπέταλα;».


Δέχτηκε, ωστόσο, να πρωταγωνιστήσει την ίδια χρονιά, στη δραματική ταινία «Αυτόχειρες Παρθένοι» της Σοφίας Κόπολα (κόρης του Φράνσις Φορντ Κόπολα).
Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Jeffrey Eugenides και αναφέρεται σε πέντε αδελφές, στο Μίτσιγκαν της δεκαετίας του '70, που ασκούν μια περίεργη γοητεία στους συμμαθητές και στα αγόρια της συνοικίας τους.


Η ταινία «Spider-Man», το 2002, την έκανε ευρέως γνωστή ως «Μαίρη Τζέιν», συστήνοντάς την ως καλύτερη φίλη και μετέπειτα κοπέλα του Spider-Man.

Η ταινία είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, γεγονός που έφερε ακόμη δύο συνέχειες: «Spider-Man 2 και  το 2004 και το 2007 αντίστοιχα. Μιλώντας για αυτόν το ρόλο, αποκάλυψε αργότερα ότι: «…τον ήθελα, διότι γνώριζα ότι θα προωθήσει την καριέρα μου στις αγορές του εξωτερικού, όπου αισθανόμουν πως δεν ήμουν αρκετά γνωστή».


Η Κίρστεν Ντανστ προκάλεσε αίσθηση και ως «Μαρία Αντουανέτα» στην ομότιτλη βιογραφική ταινία του 2006, όταν ξανασυνεργάσθηκε με τη Σοφία Κόπολα, αποσπώντας θετικές κριτικές.


Το 2010 εμφανίστηκε στο πλευρό του Ράιαν Γκόσλινγκ στην ταινία μυστηρίου «Μοιραία Σχέση»,ενώ το 2011, στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Καννών απέσπασε το Βραβείο «Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας» για το ρόλο της στην ταινία «Μελαγχολία» του Λαρς Φον Τρίερ, όπου ουσιαστικά αντικατέστησε την Πενέλοπε Κρουζ, καθώς η ισπανίδα ηθοποιός τον είχε απορρίψει προκείμενου να πρωταγωνιστήσει στην περιπέτεια «Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά».


Στην πορεία, η Κίρστεν Ντανστ δημιούργησε μαζί με τη μητέρα της τη δική τους εταιρία παραγωγής που ονομάζεται «Wooden Spoon Productions», δηλαδή «Ξύλινες Κουτάλες». Το όνομα συμβολίζει τη γυναικεία δημιουργικότητα και παραπέμπει στο αγαπημένο σκεύος της γιαγιάς της.

Η αμερικανίδα ηθοποιός έχει συμπεριληφθεί δύο φορές, το 1995 και το 2002, ανάμεσα στους «50 πιο Όμορφους Ανθρώπους» της σχετικής λίστας που δημοσιεύει το περιοδικό «People».

Μιλώντας για τον κινηματογράφο ως θεατής, έχει δηλώσει πως οι αγαπημένες της ταινίες είναι ο «Νευρικός Εραστής» (1977), ο «Ψαλιδοχέρης» (1990) και το πολεμικό δράμα «Η Λίστα του Σίντλερ» (1993), ενώ ξεχωρίζει τις τηλεοπτικές σειρές «Τα Φιλαράκια» (1994), «Curb Your Enthusiasm» (2000) και «Da Ali G Show» (2000).


Στο μεταξύ την είδαμε στην κωμωδία Οι Εργένισσες, το 2012, στο road-movie του Βάλτερ Σάλες, "Στο Δρόμο", βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Τζακ Κέρουακ.

Το Γενάρη του 2013 την είδαμε στο Upside Down (Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους) στο πλευρό του Τζιμ Στέρτζες, σε μία ρομαντική ταινία φαντασίας, όπου ο έρωτας υπερνικά τους νόμους της Φυσικής!


Επόμενος μεγάλος σταθμός στην καριέρα της, αναμένεται να είναι το θρίλερ «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», όπου συμπρωταγωνιστεί στο πλάι του Βίγκο Μόρτενσεν, σκηνές της οποίας γυρίστηκαν στην Αθήνα, στην ΑκρόποληΗ ταινία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες τον Ιούνιο του 2014.

Πληροφορίες ΙΜDb, Wikipedia

Η Απατηλή Λάμψη της Ματαιοδοξίας (1990)Μικρές Κυρίες (1994)Συνέντευξη με Έναν Βρικόλακα (1994)
Τζουμάντζι (1995)O Πρόεδρος, ένα Ροζ Σκάνδαλο και ένας Πόλεμος(1997)Αναστασία (1997) 
Μικροί Στρατιώτες (1998)Αυτόχειρες Παρθένοι(1999)To Κοράκι: Η Λύτρωση (2000)
Όμορφη/Τρέλα (2001) Spider-Man (2001)Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα(2003)
Έρωτας με την Πρώτη... Μπαλιά (2004)Spider-Man 2 (2004)Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού (2004)
Elizabethtown (2005) Μαρία Αντουανέτα (2006)Spider-Man 3 (2007)
Πώς να Χάσεις τους Φίλους σου (2008)Μοιραία Σχέση (2010)Μελαγχολία (2011)


Στην ταινία «Μαρία Αντουανέτα»
Στην ταινία «Μαρία Αντουανέτα»
Στην ταινία Spider- man ως Μαίρη Τζέιν
Στην ταινία Συνέντευξη με Έναν Βρικόλακα
Στη δραματική ταινία “All Good Things”
Στη δραματική ταινία “All Good Things”
Στην ταινία «Αυτόχειρες Παρθένοι»
Στην ταινία «Αυτόχειρες Παρθένοι»
Στην ταινία Spider- Μan ως Μαίρη Τζέιν

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Απρ 2014

SHARE THIS

0 σχόλια: