«Είμαι σε μια καινούργια σχέση εδώ και λίγους μήνες μόνο. Με τον σύντροφό μου τα πάμε καλά όμως υπάρχει ένα θέμα στη σεξουαλική μας ζωή που με προβληματίζει. Τις περισσότερες φορές που κάνουμε σεξ παρακάμπτει τα προκαταρκτικά, φαίνεται ότι δεν τα απολαμβάνει εμένα όμως μου προσφέρουν ευχαρίστηση. Δεν ξέρω πώς να του μιλήσω γι αυτό.
Από τη μία ντρέπομαι, φοβάμαι μήπως με παρεξηγήσει. Από την άλλη σκέφτομαι μήπως προσβληθεί; Το έχω συζητήσει με κάποιες φίλες μου και έχουμε καταλήξει ότι πολλοί είναι οι άνδρες που δεν δίνο0υν σημασία στα προκαταρκτικά. Γιατί; Τι πρέπει να του πω για να καταλάβει; Αθηνά.Μοιραστήκαμε τον προβληματισμό σας με τη συνεργάτιδά μας ψυχοθεραπεύτρια – σεξολόγο, Ελεάννα Ελευθερίου* . Eλάτε να δούμε μαζί πώς λειτουργεί η ανδρική ψυχολογία και ποιος πρέπει να είναι ο γυναικείος τρόπος της σεξουαλικής διεκδίκησης.
Ελεάννα Ελευθερίου
Τα προκαταρτικά πριν τη σεξουαλική επαφή αποτελούν σημαντική παράμετρο για την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση όχι μόνο της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Μιλώντας όμως για τη γυναίκα, συνήθως η έλλειψη των προκαταρκτικών παιχνιδιών, ή η ελάχιστη παρουσία τους πριν τη σεξουαλική πράξη, δεν βοηθά στην κατάλληλη προετοιμασία της γυναίκας για να δεχτεί τη διείσδυση και να ικανοποιηθεί συνολικά από τη σεξ, ενώ συχνά αποτελούν συμπαράγοντα για τη δυσκολία της γυναίκας να φτάσει σε οργασμό.
Ο άνδρας ιδίως παλαιότερα υποτιμούσε τη σημασία των προκαταρκτικών, δεν έδειχνε ενδιαφέρον γι’ αυτά, επικεντρώνοντας συνήθως τη προσοχή του στο «κυρίως μέρος» του σεξ, από τη διείσδυση δηλαδή και μετά. Βέβαια, οι νεότερες γενιές ανδρών τείνουν να δίνουν βάρος στη σημαντική θέση των προκαταρκτικών όχι μόνο διότι κατανοούν πως μια γυναίκα θα απολαύσει περισσότερο το σεξ αν ασχοληθούν μαζί της και με το σώμα της πριν την διείσδυση, κάτι που σαφώς παίζει ρόλο και στο κατά πόσο νιώθουν επαρκείς οι ίδιοι ως προς την ικανοποίηση της συντρόφου τους, αλλά γιατί και οι ίδιοι απολαμβάνουν την προκαταρκτική διαδικασία.
Επίσης ας μην ξεχνάμε πως η αυτοπεποίθηση ενός άνδρα ως προς το αν θεωρεί τον εαυτό του καλό εραστή, συχνά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανοποίηση της γυναίκας και τον οργασμό της.
Τι γίνεται όμως όταν ένας άνδρας δεν εκτιμά τα προκαταρκτικά;
Κάποιες φορές ακόμα και όταν η σύντροφος τα ζητά εκείνος δείχνει να μην καταλαβαίνει…
Η εγωιστική και η ατομιστική συμπεριφορά μπορεί να προεκτείνεται ή να εκδηλώνεται μόνο μέσα από τη σεξουαλική συμπεριφορά ενός άνδρα, όμως προτού βιαστεί μια γυναίκα να χαρακτηρίσει τον σύντροφο της εγωιστή, ότι σκέφτεται αποκλειστικά τον εαυτό του και την δική του ευχαρίστηση και ότι κατ’επέκταση υπολείπεται «σεξουαλικής ενσυναίσθησης», καλό θα είναι πρώτα να αναλογιστεί εάν η ίδια είναι σε θέση να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που την ικανοποιεί και αν ναι τότε αν ξέρει τον τρόπο να το ζητήσει. Η ντροπή, οι αναστολές αλλά και η άγνοια μιας γυναίκας μπορεί να παρασύρουν το σύντροφο της στη βιασύνη, να τον παραπληροφορούν ή να τον αφήνουν να πιστεύει ότι και εκείνη είναι ευχαριστημένη, ειδικά όταν υπάρχει προσποίηση οργασμού.
Ένας σημαντικός λόγος που μπορεί ένας άνδρας να αποφεύγει τα προκαταρκτικά παιχνίδια πέραν της άγνοιας, της συνήθειας και του πως έχει μάθει, είναι ο φόβος της απώλειας στύσης και της πρόωρης ή γρήγορης εκσπερμάτισης.
Ο άνδρας που υποφέρει από άγχος επίδοσης κάθε φορά που φορά που έρχεται αντιμέτωπος με ένα σεξουαλικό ερέθισμα και στη συνέχεια πρόκειται να κάνει σεξ, ενδεχομένως να αποφεύγει τα πολλά προκαταρκτικά για να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες του, μια τακτική βέβαια που εν τέλει έχει αρνητική έκβαση αφού ούτε η σύντροφος του ικανοποιείται αλλά και ο ίδιος απογοητεύεται αφού πιθανότατα ο φόβος του γίνεται πραγματικότητα. Η αποφυγή των προκαταρκτικών δεν αποτελεί λύση για τη δυσκολία της στύσης ή για τα προβλήματα εκσπερμάτισης.
Πώς θα μιλήσω στον άνδρα μου για τα προκαταρκτικά χωρίς να τον προσβάλλω;
Ο τρόπος που η γυναίκα θα ζητήσει, θα διεκδικήσει και θα καθοδηγήσει τον σύντροφο της για τα προκαταρκτικά είναι πολύ σημαντικός. Η δυσφορία, ο θυμός, η περιφρόνηση και η υποτίμηση μπορεί όχι μόνο να οδηγήσουν στην αντίθετη κατεύθυνση αλλά και να ευνουχίσουν τον άνδρα. Δεν χρειάζονται προστάγματα, εντολές και διαταγές.
Σε αυτή την επικοινωνία κάτι που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην γίνεται υπερανάλυση. Ο διάλογος είναι μεν εποικοδομητικός αλλά στα ζητήματα του σεξ μια υπερανάλυση μπορεί να αποπροσανατολίσει τη σεξουαλική επικοινωνία του ζευγαριού.
Αυτό που στη πραγματικότητα χρειάζεται είναι να κατανοήσουν και οι δυο σύντροφοι πως ανεξάρτητα πόσο καλά θεωρούν πως γνωρίζουν το σώμα τους αλλά και το τι χρειάζεται ο άλλος για να ευχαριστηθεί το σεξ και να φτάσει στην κορύφωση, πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να επικοινωνηθεί μεταξύ τους.
Πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθουν και οι δύο μέσα σε μια σχέση και να πειραματιστούν με αυτό. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα, δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες . Το σεξ δεν αποτελεί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με συγκεκριμένους κανόνες. Αντιθέτως είναι ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού, που επιτρέπονται οι καινούργιοι «κανόνες» φτάνει να συμφωνούν με αυτούς και οι δυο.
*Η Ελεάννα Ελευθερίου συνεργάζεται με το Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ανδρολόγου- Σεξολόγου κυρίου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη.
Ημερομηνία δημοσίευσης : 12 Απρ 2014
Πηγή

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
Πηγή


ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
0 σχόλια: