Λένε ότι από τα δυσκολότερα πράγματα είναι να κατανοήσουμε το λάθος μας και να ζητήσουμε συγνώμη, όμως εξίσου δύσκολο αποδεικνύεται συχνά το να αποδεχτούμε αύτη τη συγνώμη και να συγχωρήσουμε τον άνθρωπο που μας έχει πληγώσει. Στη ζωή μας βρισκόμαστε πολλές φορές μπροστά στο δίλημμα να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία ή να κλείσουμε οριστικά την πόρτα σε πολύ κοντινά μας πρόσωπα.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο δύσκολη την πράξη της συγχώρεσης;
Καθώς στις στενές φιλικές, οικογενειακές και ερωτικές μας σχέσεις έχουμε επενδύσει συναισθηματικά, μια απογοήτευση ή μια προδοσία είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και το πώς θα το χειριστούμε ή πώς θα το ξεπεράσουμε είναι μια σύνθετη διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το πόσο εύκολο είναι σε κάποιον να συγχωρεί εξαρτάται από το χαρακτήρα του, από τις καταστάσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος, από το ιστορικό της σχέσης με το άτομο που «ζητά άφεση αμαρτιών», και από ποικίλους άλλους παράγοντες που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Αρχικά, το να μπορέσουμε να συγχωρέσουμε κάποιον προϋποθέτει ότι έχουμε πολύ καλή σχέση με τον εαυτό μας και αισθανόμαστε αρκετά δυνατοί ώστε να προσπεράσουμε μία κρίση.
Η ουσιαστική συγχώρεση σημαίνει ότι προσπερνώ όχι μόνο στα λόγια, αλλά και ψυχολογικά ένα γεγονός που με πλήγωσε, και σίγουρα δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια δύσκολη διαδικασία με αρκετά εμπόδια.
Όταν όμως τα καταφέρουμε λειτουργεί λυτρωτικά για τον ψυχισμό μας, καθώς απαλλασσόμαστε από το βάρος του θυμού, των μεγάλων ανασφαλειών, ακόμα και των κρυφών ενοχών, συναισθήματα που μας φθείρουν. Συγχωρώ σημαίνει αφήνω πίσω μου, σημαίνει δεν κρατώ μέσα μου τη θύμηση μιας προδοσίας, δεν την κουβαλώ στην ψυχή μου πια, δεν την αφήνω να καταστρέφει την εικόνα μου για το άτομο που συγχώρεσα και τη σχέση μου μαζί του.
Βέβαια, επειδή η πράξη αυτή είναι μια πράξη που βασίζεται κατά κύριο λόγο στο συναίσθημα, καλό είναι να γίνεται συνειδητοποιημένα και έχοντας ζυγίσει τις καταστάσεις, για να μην εκπέμπει λάθος μηνύματα. Σημασία έχει λοιπόν ο άνθρωπος που συγχωρήσαμε να μην επαναλάβει τη συμπεριφορά που μας έβλαψε ή μας πλήγωσε. Αν μετά την άφεση αμαρτιών το ίδιο λάθος συνεχίζεται ίσως η λέξη συγνώμη να μη φέρει την ίδια βαρύτητα και να μην έχει θέση στη μεταξύ μας σχέση.
Ημερομηνία δημοσίευσης : 22 Μαρ 2014
Πηγή

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
Πηγή


ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
0 σχόλια: