Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Οι στολές του μέλλοντος στο Σότσι



Στολές που έχουν σχεδιαστεί με τη χρήση αισθητήρων κίνησης και έχουν δοκιμαστεί σε σήραγγες και πέδιλα του σκι με νανοσωλήνες άνθρακα είναι μερικές από τις εντυπωσιακές τεχνολογικές καινοτομίες που κάνουν το ντεμπούτο τους στις πίστες και στα γήπεδα του Σότσι αυτές τις ημέρες, όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, αθλητές του σκι και του σνόουμπορντ φορούν τις πρωτοποριακές στολές που σχεδίασε η εταιρεία Spyder για λογαριασμό της αμερικανικής ομάδας χιονοδρομίας και χιονοσανίδας.

Για να βρουν με ποιο ύφασμα και με ποια βαφή θα δημιουργούσαν την πλέον αεροδυναμική στολή στην Ιστορία, οι ειδικοί τοποθέτησαν αισθητήρες κίνησης σε γνωστούς σκιέρ, όπως ο Μπόουντ Μίλερ, για να καταγράψουν λεπτομερώς όλες τους τις κινήσεις καθώς κατέβαιναν τις πλαγιές.
«Χρησιμοποιήσαμε την ίδια τεχνολογία που εφαρμόζεται στα πυραυλικά συστήματα» εξηγεί στο «Ντισκάβερι Νιους» ο Τρόι Φλάναγκαν, αεροναυπηγός και διευθυντής του προγράμματος υψηλών επιδόσεων για την ομάδα των ΗΠΑ.

Κάποια υφάσματα έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την ταχύτητα του αθλητή, όπως και η σειρά με την οποία τοποθετούνται οι επιστρώσεις διαφορετικών υφασμάτων στη στολή λέει ο Φλάναγκαν.
Βάσει των ερευνών, οι στολές που κατασκεύασε η εταιρεία είναι ελαστικές και κολλητές στο δέρμα ώστε να επιβραδύνουν τη μυϊκή κόπωση και τον πόνο. Επιπλέον, στην πλάτη, διαθέτουν ειδικές ραφές για να μειώνουν την αντίσταση του αέρα.

«Δοκιμάζουμε αυτές τις στολές σε αεροσήραγγες, όπως ακριβώς δοκιμάζουν εκεί τα αυτοκίνητα. Βάζουμε τους σκιέρ στη στάση που έχουν στην κούρσα και ανεβάζουμε την ταχύτητα του ανέμου στα 120 χιλιόμετρα την ώρα» εξηγεί ο Ματ Στράκμπαϊν, υπεύθυνος παραγωγής της Spyder.

Παρόμοια μέθοδο χρησιμοποίησε η εταιρεία που σχεδίασε τις στολές των αμερικανών αθλητών στις παγοδρομίες. Με αισθητήρες στα σώματα, κατέγραψαν τις κινήσεις των αθλητών σε εκατοντάδες καρέ ανά δευτερόλεπτο και στη συνέχεια εισήγαγαν τα δεδομένα σε υπολογιστές. Τα στοιχεία μοιράστηκε η εταιρεία παραγωγής ρούχων Under Armour με τη βιομηχανία αεροναυπηγικής και άμυνας Λόκχιντ Μάρτιν για να φτιάξουν την τέλεια στολή.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες κατέγραψαν τις κινήσεις των αθλητών στη διάρκεια προπονήσεων. Με βάση τα δεδομένα, έφτιαξαν μοντέλα των αθλητών από ίνες γυαλιού σε πραγματικό μέγεθος και διαφορετικές στάσεις. Στη συνέχεια, τέσταραν επί μήνες τα μοντέλα με εκατοντάδες στολές από διαφορετικά υφάσματα στις αεροσήραγγες, όπου εξέτασαν πώς συμπεριφέρονται τα διάφορα υλικά στον αέρα που τα σφυροκοπά.

Ετσι, κατέληξαν σε καλουπωμένα σχέδια από πολυουρεθάνη, τα οποία ενσωματώνονται στις στολές, σε στρατηγικά σημεία του σώματος, για να μη διαπερνά ο αέρας το ύφασμα. Στους μηρούς, δε, χρησιμοποίησαν διαφορετικό υλικό για να μειώσουν την τριβή. Παράλληλα, μετέφεραν σε άλλη θέση το φερμουάρ και πρόσθεσαν μικρές τρύπες στο κέντρο της πλάτης για να γίνει η στολή αεροδυναμική.

Τα νέα έλκηθρα
Τα ανθρακονήματα είναι το μυστικό των νέων ελκήθρων που χρησιμοποιούνται στο λουτζ και το μπόμπσλεϊ, όπως τα σχεδίασαν οι ερευνητές της BMW, με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησαν στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο i3.



Ημερομηνία δημοσίευσης : 17 Φεβ 2014
  Πηγή



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: