Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Στο ναδίρ οι πωλήσεις υπολογιστών


Στο ναδίρ οι πωλήσεις υπολογιστών

Στο ναδίρ της δείχνει να βρίσκεται η ελληνική αγορά προσωπικών υπολογιστών, καθώς ο συνδυασμός μίας σειράς παραγόντων, όπως είναι η οικονομική κρίση αλλά και η άνοδος της δημοτικότητας των tablets είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει νέα διψήφια -αυτή τη φορά- πτώση κατά το β' τρίμηνο του 2013.
Όμως, η συνεχής πτώση που υπάρχει στη συγκεκριμένη αγορά έχει οδηγήσει τους αριθμούς σε επίπεδα που θυμίζουν την περίοδο προ του 2000, όταν οι προσωπικοί υπολογιστές μόλις είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στις εταιρείες και τα νοικοκυριά της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, το β' τρίμηνο του 2013 (Απρίλιος - Ιούνιος 2013) διετέθησαν στην ελληνική αγορά περίπου 106.000 προσωπικοί υπολογιστές, αριθμός που είναι κατά 15,6% μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του ίδιου τριμήνου του 2012.

Όμως, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως το ποσοστό της μείωσης σε ετήσια βάση είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το α' τρίμηνο του 2013 ήταν στο -3,2% και γενικότερα τα τελευταία τρίμηνα του 2012 είχε διαφανεί μία τάση σταθεροποίησης του ρυθμού πτώσης των πωλήσεων PC.

Tablets
Στο ναδίρ οι πωλήσεις υπολογιστών
Από την άλλη πλευρά, πολλοί αναλυτές της αγοράς επιμένουν ότι η πτώση οφείλεται και στην άνοδο της δημοτικότητας των tablets. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα tablets τείνουν να υποκαταστήσουν και στην Ελλάδα -ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις- το φθηνό φορητό υπολογιστή. Κάτι λογικό δεδομένου ότι το κόστος απόκτησης τους έχει πέσει σε επίπεδα κάτω των 200 ευρώ. . Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προς το τέλος της χρονιάς σε επίπεδο μήνα ή ακόμη και τριμήνου να δούμε τα tablets να ξεπερνούν σε πωλήσεις τα PC. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το καλοκαίρι οι πωλήσεις tablets έφθασαν ακόμη και τα 30.000 τεμάχια σε μηνιαία βάση.
Μερίδια αγοράς
Μία αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι πως υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα μερίδια αγοράς των μεγάλων «παικτών» και είναι πολύ ενδιαφέρον ότι κατασκευαστές που δεν είχαν στο παρελθόν έντονη παρουσία, όπως η Samsung και η Asus, έχουν ενισχύσει σημαντικά τη θέση τους και στην Ελλάδα. Στην πρώτη θέση στο σύνολο της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών παρέμεινε μεν η αμερικανική ΗΡ με ένα μερίδιο της τάξεως του 17,1%, όμως, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το 28,1% που είχε η εταιρεία το β' τρίμηνο του 2012, ενώ γενικότερα κινείτο σε επίπεδα άνω του 20%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα Turbo-X, η σειρά προσωπικών υπολογιστών της γνωστής αλυσίδας Πλαίσιο Computers, το μερίδιο των οποίων έχει φθάσει πλέον στο 15,9%. Στην τρίτη θέση με μερίδιο 13,4% βρέθηκε η Toshiba, η οποία στην Ελλάδα φέρνει μόνο φορητά συστήματα και μάλιστα πρέπει να επισημανθεί πως πέτυχε να βρεθεί στην κορυφή στην κατηγορία των φορητών υπολογιστών με ένα μερίδιο της τάξεως του 20,4%.
Πολύ κοντά στην Toshiba με μερίδιο 13,3% ήταν η Dell, η οποία κατέκτησε την πρωτιά στα συστήματα που πουλήθηκαν σε εταιρείες, ενώ γενικώς έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα άνω του 10%.
Κορεατική έκπληξη
Η έκπληξη είναι στην 5η θέση όπου, σύμφωνα με την IDC, βρέθηκε η Samsung. Η κορεατική εταιρεία κατάφερε σε ένα χρόνο να διπλασιάσει το μερίδιό της και από το 3,7% στο β' τρίμηνο του 2012 να το φθάσει στο 7,9% στο αντίστοιχο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ακολουθεί η Lenovo με ένα μερίδιο που έφθασε στο 6,6%, αρκετά υψηλότερο από το περσινό 5,4%, ενώ στην 7η θέση είναι μία ακόμη εταιρεία με υψηλά ποσοστά ανόδου. Ο λόγος για την ταϊβανέζικη Asus, η οποία από 1,7% έφθασε στο β' τρίμηνο του 2013 στο 5,6% λίγο πιο πάνω από το 5,2% της Sony. H Apple κινείται σταθερά γύρω στο 3%, ενώ τη δεκάδα κλείνει η Oktabit με 1,5% που προέρχεται αποκλειστικά από πωλήσεις επιτραπέζιων συστημάτων της οικογένειας Vero.


Ημερομηνία δημοσίευσης : 30 Δεκ 2013
  Πηγή



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: