Μετά από διαπραγματευτικό θρίλερ, απειλές για παραιτήσεις και ασφυκτικές πιέσεις, η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές κατάφεραν να βρουν συμβιβαστική λύση για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία.
Η προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου "κλείδωσε" στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.Περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα, ήρθε και η επιβεβαίωση: ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ύψος του κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι το υγιές τμημα της Λαϊκής θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Που σημαίνει εκκαθάριση της Λαϊκής και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή ό,τι απαιτούσε από την αρχή το ΔΝΤ. Η τράπεζα Κύπρου θα απορροφήσει και το χρέος των 9 δισ. που έχει η Λαϊκή στον ELA.
Με τη συμφωνία, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Eurogroup, διασφαλίζονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, ενώ ο τραπεζικός τομέας θα συρρικωνθεί στον κοινοτικό μέσο όρο έως το 2018.
Το Eurogroup ζητά την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την τράπεζα Πειραιώς. Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την Κυριακή αλλά «πάγωσε» με εντολή Αναστασιάδη, που ήθελε να τη χρησιμοποιήσει σαν διαπραγματευτικό χαρτί.
Το ύψος του πακέτου που χορηγείται στην Κύπρο φτάσει τα 10 δισ. ευρώ. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι το ύψος της συνεισφοράς του ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, την κοινή συνέντευξη που ακολούθησε, δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί στο Ταμείο τη συμμετοχή του στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη. «Είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρώτη εκταμίευση θα γίνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα η κάθε δόση θα εκταμιεύεται μετά από αξιολόγηση της τρόικας, σε τριμηνιαία βάση.
Οι πρώτες πληροφορίες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ευρωπαϊκή πηγή μιλά για κούρεμα 40%.
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως συμφωνήθηκε και η δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να «κλειδώσει» στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου.
Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν οι πηγές του Reuters. Νωρίτερα, η τρόικα είχε κάνει μια πρόταση ΣΟΚ: «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 60%,
Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει "bail-in" των μη ασφαλισμένων καταθετών την Λαϊκή - δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.
Πηγη
0 σχόλια: