Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δισκοκριτική: «mbv» My Bloody Valentine



«Χαράς Ευαγγέλια» για τους απανταχού οπαδούς των My Bloody Valentine, αφού ο Kevin Shields με την παρέα του ολοκλήρωσαν και κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ.


Είκοσι δύο ολόκληρα χρονιά μετά το εμβληματικό «Loveless», που άγγιξε σε επίπεδα καινοτομίας και επιδραστικότητας τα όριά του και χαρακτηρίστηκε ως ο πιο ολοκληρωμένος indie δίσκος όλων των εποχών, η θρυλική μπάντα που διαθέτει ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ταυτόχρονα έξυπνα ονόματα, επιστρέφει στην ενεργό δράση.

Το 2006, όταν ο Shields ξεκίνησε να κάνει remastering στους δίσκους του συγκροτήματος, αλλά και σε ακυκλοφόρητο υλικό, διαπίστωσε ότι όλη η δουλειά που έκανε ανάμεσα στο 1996 και το 1997 ήταν καλύτερη απ’ όσο πίστευε. Έτσι, η ιστορική μπάντα μπήκε στο στούντιο και ολοκλήρωσε το ήδη υπάρχον υλικό.

Η «κατάρρευση» του επίσημου site τους την ημέρα της κυκλοφορίας του «mbv» αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για το πόσο μεγάλη είναι η αγάπη του κόσμου, ακόμη και μετά από 22 χρόνια απουσίας.

Ο frontman της μπάντας, Kevin Shields, μόλις κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ δήλωσε: «πιστεύω πως, στους θαυμαστές μας, αυτή η δουλειά σίγουρα έχει κάτι να πει. Όσοι την έχουν ακούσει, θεωρούν πως είναι πιο ιδιαίτερη ακόμα και από το «Loveless», αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Πιστεύω πως κατά κάποιον τρόπο μας απελευθερώνει, πράγμα το οποίο, σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, είναι αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη».

Το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ, «She Found Now», εντάσσεται στα μέσα του χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από το «Loveless» έως και σήμερα, ενώ το να ηγηθεί των κομματιών αποτελεί ιδανική περίπτωση, αφού στα πέντε λεπτά της διάρκειά του μας προετοιμάζει κατάλληλα για την ακρόαση του «mbv».
Η Bilinda Butcher αναλαμβάνει τα φωνητικά στο μελωδικό «Only Tomorrow» που μας περνά στο κλασικό mid-tempo «Who Sees You», με τον ντράμερ Colm O'Closoig να πλαισιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις κιθάρες, οι οποίες κάνουν υψηλού επιπέδου αλλαγές ρυθμού.

Οι κιθάρες ξεκουράζονται στα πέντε λεπτά που διαρκεί το «Is This And Yes», τα πλήκτρα αναλαμβάνουν δράση και ντύνουν με όμορφο τρόπο τα φωνητικά της Bilinda δημιουργώντας μια μουσική γέφυρα ηλικίας 22 ετών, η οποία μας μεταφέρει στην παρουσίαση του ανανεωμένου ήχου της παρέας από την Ιρλανδία. Το «If I Am» μπορεί να είναι το μικρότερο σε διάρκεια κομμάτι του άλμπουμ αλλά είναι γεμάτο από ατμοσφαιρικούς dream pop ήχους, ενώ το χαρούμενο «New You» χρησιμοποιεί τους κιθαρισμούς ως χαλί αφήνοντας μπάσο, πλήκτρα και ντραμς να δημιουργήσουν μια όμορφη και ανάλαφρη synth pop σύνθεση.

Η μουσική έκρηξη έρχεται στο «Ιn Another Way», όπου οι noizy κιθάρες των My Bloody Valentine κάνουν την εμφάνισή τους και αλλάζοντας έξυπνες μουσικές ρυθμικές πάσες με τα αφηνιασμένα πλήκτρα δίνουν νέα διάσταση στο κομμάτι, τοποθετώντας το στα κορυφαία του «mbv». Στην τελική ευθεία της ακρόασης πάμε με τέρμα το γκάζι και για αυτό έχει φροντίσει το δυναμικό «Νothing Is», που μπορεί εύκολα να εγγυηθεί άμεσες συναυλικές απογειώσεις.
Ρυθμός, μελωδία, αιθέρια φωνητικά, υπό τον τίτλο «Wonder 2», ρίχνουν τους τίτλους τέλους σε ένα θορυβώδες φινάλε ενός πολύ ιδιαίτερου μουσικού ταξιδιού.


Παραμορφωμένες κιθάρες και νωχελικά φωνητικά εξακολουθούν έπειτα από δύο δεκαετίες να δημιουργούν ονειρική ατμόσφαιρα. Οι ιρλανδοί εξακολουθούν – με τρόπο μοναδικό - να δημιουργούν με βάση την παλιά επιτυχημένη συνταγή, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα.
Το «mbv» μπορεί να μην αποτελεί το νέο αριστούργημα των My Bloody Valentine, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν παύει να είναι ένα καλό και αξιοπρεπές άλμπουμ. Το βέβαιο είναι πως αφήνει υποσχέσεις και δημιουργεί προσδοκίες για την συνέχεια της μπάντας, η ιστορία της οποίας έχει ως σημείο εκκίνησης το Δουβλίνο, πριν από 29 χρόνια!
Καλλιτέχνης: My Bloody Valentine
Album: «mbv»
Record Label: (Self-released)



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: