Τρώτε το ίδιο αλλά εκείνη παχαίνει κι εσύ όχι. Τι συμβαίνει; Παίζει ρόλο ο μεταβολισμός; Οι άντρες παχαίνουν πιο δύσκολα; Ισχύει το "βαρυκόκαλη" ως δικαιολογία;
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς διαλύει τους μύθους και επιβεβαιώνει τις πραγματικότητες σε ό, τι αφορά στην απώλεια βάρους!
1. "Έχω λίγα παραπάνω κιλά, αλλά όλο αυτό οφείλεται στο ότι είμαι βαρυκόκαλη!". Μύθος ή πραγματικότητα;
Η παραπάνω έκφραση, είναι απόλυτα σωστή. Ο σκελετός διακρίνεται σε 3 μεγέθη -- μεγάλο, μεσαίο, μικρό - ανάλογα με τον άνθρωπο. Μια γυναίκα με ύψος 1.65μ μπορεί να έχει βάρος από 53,9 κιλά έως 70,2 κιλά και αυτό να θεωρείται φυσιολογικό. Πως γίνεται; Μα φυσικά επειδή κάτι τέτοιο εξαρτάται και από το μέγεθος του σκελετού:
Μικρό μέγεθος σκελετού - Ιδανικό βάρος 53,9 με 58,9 κιλά
Μεσαίο μέγεθος σκελετού - Ιδανικό βάρος 57,6 με 63,9 κιλά
Μεγάλο μέγεθος σκελετού - Ιδανικό βάρος 62 εώς 70,2 κιλά
2. "Δεν έχω καλό μεταβολισμό! Γι' αυτό και δεν μπορώ να αδυνατίσω". Μύθος ή πραγματικότητα;
Η έκφραση δεν έχω καλό μεταβολισμό δεν ισχύει. Άλλωστε ο τρόπος που λειτουργεί ο μεταβολισμός τους καθενός έχει να κάνει με το ύψος, την ηλικία και το φύλο. Δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με τα γονίδια ή την τύχη. Τι σημαίνει αυτό; Πως μεταξύ δύο γυναικών με την ίδια ηλικία και παρόμοια σωματική διάπλαση ο μεταβολισμός θα πρέπει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.
Κι όμως εσύ το έχεις δει. Κάθεσαι στο τραπέζι με την κολλητή σου, εκείνη τρώει το διπλάσιο από εσένα και δεν παίρνει γραμμάριο. "Μεταξύ 2 ανθρώπων μπορεί ο ένας να τρώει την ίδια ποσότητα με τον άλλον και να παχαίνει πιο γρήγορα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ένας μπορεί μην έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε σύγκριση με τον άλλο" εξηγεί ο κ. Κριαράς. Μην βιαστείς να με κοιτάξεις με το θριαμβευτικό βλέμμα κάποιου που έχει δίκιο. Αυτό δεν οφείλεται στο DNA σου, αλλά στο γεγονός πως δεν έχεις καλή ή και καθόλου φυσική δραστηριότητα ώστε να καις τις θερμίδες που τρως.
Για να αυξήσεις τον ρυθμό καύσεων του μεταβολισμού μπορείς:
1. Να αυξήσεις το ρυθμό και την ένταση των εργασιών που κάνεις στη δουλειά
2. Να ξεκινήσεις μια φυσική δραστηριότητα
3. Να προασπαθήσεις να αναπνέεις περισσότερο
4. Να καταναλώνεις αντιοξειδωτιικά τρόφιμα.
5. Να περιορίσεις την κατανάλωση αλκοολ και λίπους.
3. "Έχω θυρεοειδή και δεν μπορώ να χάσω κιλά!". Μύθος ή πραγματικότητα;
"Πράγματι, τυχόν ανωμαλία στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, επηρεάζει το σωματικό βάρος. Στη πάθηση του υπο-θυρεοειδή, ο οργανισμός μας επιβραδύνει τις καύσεις του, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο νωχελικός. Επίσης, εμφανίζεται έντονο το αίσθημα βραδυκαρδίας". Τι σημαίνει αυτό; Πως με μεγάλες ποσότητες φαγητού - που μπορεί να μην τις θεωρούσες μεγάλες πριν την εμφάνιση του προβλήματος - μπορεί να πάρεις κιλά. Άλλωστε όταν παρουσιαστεί πρόβλημα με τον θυρεοειδή "μια ελαφριά αύξηση του σωματικού βάρους είναι λογικό να εμφανισθεί λόγω των ορμονικών μεταβολών και της ελαφριάς κατακράτησης υγρών" επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.
Πριν όμως καταθέσεις τα όπλα θα πρέπει να ξέρεις πως τον θυρεοειδή μπορείς να ρυθμίσεις με την κατάλληλη αγωγή και φυσικά πως η πάθηση δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να έχεις παραπάνω κιλά. Είναι με λίγα λόγια στο χέρι σου.
4. "Οι γυναίκες είναι άτυχες. Οι άνδρες δεν παχαίνουν τόσο εύκολα όσο εμείς!". Μύθος ή πραγματικότητα;
Αληθεύει με λίγα λόγια ότι ο γυναικείος οργανισμός μπορεί να "βάλει" πιο εύκολα κιλά; "Οι γυναίκες έχουν εντελώς διαφορετική δομή ως προς οργανισμό του άνδρα. Έχουν διαφορετικές βασικές λειτουργίες να επιτελέσουν" εξηγεί ο διαιτολόγος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια γυναίκα μπορεί να βάλει πιο εύκολα κιλά σε σύγκριση με έναν άνδρα.
Από την άλλη oι γυναίκες πρέπει να έχουν περισσότερα κιλά, αναλογικά πάντα με το σώμα τους και ειδικά σωματικό λίπος. Για παράδειγμα ένας άνδρας ηλικίας 20-30 ετών πρέπει να έχει σωματικό λίπος από 15% έως 20%, ενώ οι γυναίκες ίδιας ηλικίας 20% έως 25%. Οι γυναίκες χρειάζονται το περισσότερο λίπος για τη προστασία των οστών τους, την προστασία του ουρογεννητικού συστήματος και των λοιπών σημαντικών λειτουργιών τους.
5. "Έχω τάση να πάρω κιλά. Είναι κληρονομικό!" Μύθος ή πραγματικότητα;
"Δεν περιγράφεται σε κάποιο άρθρο της επιστημονικής βιβλιογραφίας πως αν η μητέρα είναι παχύσαρκη είτε εκ γενετής, είτε πάχυνε αργότερα, θα εμφανίσει και η κόρη παχυσαρκία. Το μόνο που πρέπει να τονισθεί, αλλά αυτό αναφέρεται και στους άνδρες, είναι ότι αν το παιδί είναι παχύσαρκο στη νεογνή ηλικία ή αν η παχυσαρκία η οποία διαγνωσθεί είναι υπερπλαστικού τύπου, τότε θα είναι δύσκολο στο μέλλον να αποβάλλει εντέλως τα σύνοδα νοσήματα της παχυσαρκίας"
0 σχόλια: