Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

BE HAPPY


Ποια ήταν η τελευταία φορά που γέλασες αυθόρμητα; Πόσο συχνά επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαλαρώνει και να τεμπελιάζει; Αν δεν μπορείς να θυμηθείς
πότε ήσουν πραγματικά χαρούμενη, μάλλον έχεις συνδέσει την ευτυχία με λάθος πράγματα. Βρες τους τρόπους να ανακτήσεις τη χαμένη σου χαρά.

Έχεις παρατηρήσει πόσο θετικά σχολιάζουμε όλοι τους χαμογελαστούς και θετικούς ανθρώπους; Ένας συνάδελφος, μια πωλήτρια σε κατάστημα, ένας φίλος, ένας άγνωστος στη στάση του μετρό μάς φτιάχνει τη διάθεση. Το χαμόγελο και η χαρούμενη όψη αφήνουν πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις. Μήπως όμως τα χαρούμενα πρόσωπα τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση; Κάθε μέρα που περνάει ξεχνάμε την έννοια του «διασκεδάζω» και του «περνάω καλά». Έχουμε καταπιέσει τον εαυτό μας σε τέτοιο βαθμό, που, ακόμη κι όταν βρίσκουμε το χρόνο να χαλαρώσουμε, αισθανόμαστε τύψεις και ενοχές.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι απλό, εύκολο και ανέξοδο να διασκεδάζουμε και, κυρίως, να χαιρόμαστε, ακόμη και με τα πιο μικρά και ασήμαντα πράγματα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως δεν μας δίνεται δεύτερη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε διαφορετικά το χρόνο που περνά και πως πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε στιγμή.

Η αρχή του κακού

Τα αισθήματα ενοχών και τύψεων και οι αξίες του καθήκοντος και της υποχρέωσης δεν είναι έμφυτα και εγγενή, αλλά δημιουργήθηκαν και παγιώθηκαν από τις κοινωνικές δομές και συνθήκες. Δύο μεγάλα ιστορικά γεγονότα έριξαν την ψυχολογία ολόκληρης της Ευρώπης και συνέβαλαν στο να αποβάλουμε τη διασκέδαση ως νοοτροπία από την καθημερινότητά μας. Το πρώτο ήταν η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση. Οι πρωτεργάτες της, Καλβίνος και Λούθηρος, υποστηρίζοντας ότι η παλιά Εκκλησία είχε γίνει υπερβολικά ελαστική, αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα για μεγαλύτερη αυστηρότητα. Εξελικτικά, το 17ο πια αιώνα, οι πουριτανοί σταμάτησαν να φοράνε πολύχρωμα ρούχα και να πηγαίνουν σε χορούς. Τα πανηγύρια απαγορεύτηκαν, τα θέατρα έκλεισαν και όλα τα δημόσια γλέντια και οι γιορτές του μεσαιωνικού ημερολογίου καταργήθηκαν. Το κίνημα κατά της διασκέδασης οδήγησε την Ευρώπη σε μια επιδημία μελαγχολίας. Η συγγραφέας Barbara Ehrenreich, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της Dancing In The Streets: A History of Collective Joy, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι έγιναν δυστυχείς λόγω της αφαίρεσης της καθημερινής εορταστικής ατμόσφαιρας από τη ζωή τους και λόγω του γεγονότος ότι σταδιακά απομονώθηκαν από την κοινωνική ομάδα και δημιουργήθηκε ένα πρότυπο ατόμου-μοναχικού αγωνιστή.

Ο δεύτερος ιστορικός-κοινωνικός παράγοντας που περιόρισε τη χαρά και τη διασκέδαση ήταν η βιομηχανική επανάσταση. Η μονότονη δουλειά στα εργοστάσια, τα αυστηρά ωράρια και οι κακές συνθήκες εργασίας κατέπνιξαν τη δημιουργικότητα και τη χαρούμενη διάθεση των ανθρώπων.

Η νέα μελαγχολία

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πόσο έχει συμβάλλει η κρίση και τα παρεπόμενά της στη νεο-μελαγχολία του νεο-Έλληνα. Oι Έλληνες, ως καθαρά μεσογειακός λαός, διατηρούμε ακόμη το ταμπεραμέντο και την «έξω καρδιά» νοοτροπία που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να περνάει καλά. Όμως, ως ένα βαθμό, έχουμε μπει κι εμείς σε αυτή τη διαδικασία της αντι-διασκέδασης και έχουμε πειστεί πως, για να χαρούμε, πρέπει να κάνουμε κάτι ιδιαίτερα πολυέξοδο και ξεχωριστό. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό να συμβαίνει σε καθημερινή βάση.

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η ευτυχία είναι στιγμές και βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα. Τα πιο ωραία πράγματα είναι δωρεάν ή, τουλάχιστον, πολύ οικονομικά. Μια ωραία βόλτα στην εξοχή, ένα ποτό με φίλους, ένα βραδινό μπάνιο στη θάλασσα, ένα παγωτό, ένα weekend σε κάποιο κοντινό προορισμό με σκηνή είναι πράγματα που δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτε, αλλά μας ανανεώνουν και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Είναι λάθος να συνδέουμε τα χρήματα με την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο, γιατί μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο, που λειτουργεί με αυτή την αποκαρδιωτική σειρά: Όσα περισσότερα ξοδεύουμε, τόσο περισσότερο χρειάζεται να δουλεύουμε, συνεπώς έχουμε λιγότερο χρόνο και διάθεση για να κάνουμε πράγματα για εμάς τις ίδιες.

Η γνώμη των ειδικών

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι συνήθως οι πιο ευτυχείς και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους είναι εκείνοι που έχουν την ικανότητα να βλέπουν ακόμη και τα πιο μικρά και καθημερινά πράγματα με ενθουσιασμό. Το γεγονός ότι χάνουμε την ικανότητα να δίνουμε προσοχή και να χαιρόμαστε με τα απλά πράγματα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο άγχος και στις πιέσεις της ενήλικης ζωής. Όταν γυρνάμε σπίτι κουρασμένες και εκνευρισμένες μετά από 10 ώρες δουλειά, δεν έχουμε διάθεση να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα μέσα από τον καθρέπτη του αυτοκινήτου. Αν όμως αφεθούμε και το δοκιμάσουμε, είναι σίγουρο πως το θέαμα θα μας αποζημιώσει. Οι ψυχολόγοι, μάλιστα, λένε πως έχουμε την τάση να ξαναβρίσκουμε την ικανότητα αυτή όταν είμαστε ερωτευμένες ή όταν βιώνουμε μια εντελώς νέα εμπειρία.

7 τρόποι για να περάσεις καλά

- Πήγαινε για χορό. Θα εκτονωθείς με ευχάριστο τρόπο από την πίεση της εβδομάδας. Δεν είναι ανάγκη να είσαι ο Φρεντ Αστέρ για να διασκεδάσεις χορεύοντας με τους φίλους σου.

- Μάθε ένα μουσικό όργανο. Κιθάρα, πιάνο, ντραμς, σαντούρι ή ό,τι άλλο επιθυμούσες από μικρή να μάθεις και δεν το έκανες ποτέ. Θα περάσεις όμορφα κατά τη διαδικασία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

- Μάζεψε φίλους στο σπίτι. Μπορείς να καθιερώσεις ένα βράδυ την εβδομάδα ως night with friends, να βλέπετε όλοι μαζί ταινίες ή να παίζετε παιχνίδια. Ποιος είπε πως μόνο τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι;

- Φτιάξε έναν κήπο. Είτε διαθέτεις κήπο είτε ένα μικρό μπαλκόνι, μπορείς να το μετατρέψεις σε μια μικρή όαση. Θα μπορείς να χαλαρώνεις κάθε απόγευμα στον προσωπικό σου παράδεισο.

- Βγες μια βόλτα. Μια απλή βόλτα με το αυτοκίνητο, με το ποδήλατο ή με τα πόδια μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και να ανανεώσει τις εικόνες σου.

- Κάνε γυμναστική. Η γυμναστική κάνει καλό όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχική υγεία. Χαρίζει ευεξία και όμορφη σιλουέτα -γεγονός που σου ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία-, ενώ σε ηρεμεί από το άγχος της ημέρας.

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: