Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Who is who: Κέιτ Μπέκινσεϊλ


H σέξι Αγγλίδα ηθοποιός, Κέιτ Μπέκινσεϊλ, έχει καταφέρει να μαγνητίσει όλα τα ανδρικά βλέμματα, ενώ είναι για ακόμη μια φορά, η βασική πρωταγωνίστρια της τέταρτης ταινίας της σειράς Underworld, με τίτλο «Underworld: η αναγέννηση».


Η Κάθριν Ρόμερι «Κέιτ» Μπέκινσεϊλ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1973 στο Λονδίνο της Αγγλίας και ήταν μοναχοκόρη και μοναχοπαίδι των ηθοποιών Ρίτσαρντ Μπέκινσεϊλ και Τζούντι Λόου. Λόγω του επαγγέλματος των γονιών της βρέθηκε από νωρίς στο χώρο και στα 4 της, μάλιστα, έκανε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση το 1975 στην αγγλική τηλεοπτική σειρά «Couples».
Στα 5 της δυστυχώς έχασε τον μόλις 31 ετών πατέρα της από ανακοπή καρδιάς, ζώντας πολύ δύσκολες καταστάσεις από μια τόσο μικρή ηλικία και όπως η ίδια δηλώνει, το γεγονός του χαμού του πατέρα της την τραυμάτισε βαθιά. Μετά από μερικά χρόνια, η μητέρα της μετακόμισε με τον σκηνοθέτη Ρόι Μπάτερσμπαϊ, με τον οποίο και μεγάλωσε μαζί με τους 4 γιους και τη μία του κόρη, δημιουργώντας μια καλή σχέση με τον πατριό της.
Από τα σχολικά της κιόλας χρόνια άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική συμμετέχοντας στο Orange Tree Youth Theatre, ενώ είχε ταλέντο και στο γράψιμο, αφού είχε κερδίσει δύο φορές τον διαγωνισμό για νεαρούς συγγραφείς, W. H. Smith Young Writers' competition. Λόγω του ότι είχε πολλά ενδιαφέροντα, η μικρή Κέιτ δεν ασχολιόταν με πράγματα της ηλικίας της, ενώ στην εφηβεία έπαθε νευρική ανορεξία και ξεκίνησε ψυχανάλυση για περίπου 4 χρόνια προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ασχολήθηκε πολύ με τη γαλλική και ρώσικη λογοτεχνία, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών της δραστηριοποιήθηκε και στην κοινότητα δραματικής τέχνης του Πανεπιστημίου, ταξιδεύοντας μάλιστα στο Παρίσι μέσω ενός προγράμματος υποκριτικής που παρακολουθούσε. Μετά από το ταξίδι της στην Ευρώπη ήταν που αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί με την υποκριτική και το Πανεπιστήμιο θα αποτελούσε πλέον παρελθόν για εκείνη.
Τα πρώτα κινηματογραφικά βήματα
Έχοντας κάνει ως παιδί το ντεμπούτο της στην τηλεόραση, επιστρέφει σε αυτήν το 1991 σε ένα επεισόδιο της αγγλικής τηλεοπτικής σειράς «Devices and desires» και στη συνέχεια αποκτά κάποιους μικρούς ρόλους σε τηλεταινίες. Το 1993 έρχεται και η στιγμή για το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, όπου συναντά τον Κένεθ Μπράνα, την Έμα Τόμσον, τον Ντένζελ Ουάσιγκτον, τον Μάικλ Κίτον κ.ά. στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Σαίξπηρ, «Πολύ κακό για το τίποτα», και ενσαρκώνει την ερωτευμένη με τον Κλαύδιο, Ηρώ. Η ταινία έγινε ενθουσιωδώς αποδεκτή από τους κριτικούς, ενώ οι εισπράξεις ξεπέρασαν το budget της ταινίας κατά περίπου 15 εκατομμύρια και η νεαρή ηθοποιός κερδίζει έδαφος από την πρώτη της κιόλας κινηματογραφική εμφάνιση.
Επόμενη κινηματογραφική της ταινία είναι η δραματική περιπέτεια «Prince of Jutland» (1994) με τον Γκάμπριελ Μπερν, την Έλεν Μίρεν και τον Κρίστιαν Μπέιλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία βασίστηκε στο Δανό θρύλο που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ, όπου η ίδια υποδύθηκε το ερωτικό ενδιαφέρον του «Amled» που ενσάρκωσε ο Κρίστιαν Μπέιλ.
Το 1995 κερδίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία μυστηρίου «Uncovered», ενώ πρωταγωνιστεί και στη δραματική κομεντί «Marie-Louise ou la permission», η οποία γυρίστηκε ενόσω βρισκόταν στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά βρίσκεται και στο πλευρό του Έινταν Κουίν και του Άντονι Άντριους στην ταινία φαντασίας και μυστηρίου «Haunted», ενώ κάνει και την πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο, ενσαρκώνοντας τη Νίνα, στον «Γλάρο» του Τσέχωφ. Τότε ήταν που προχώρησε σε σχέση με τον επίσης ηθοποιό Μάικλ Σιν, με τον οποίο απόκτησε μια κόρη, τη Λίλι, το 1999. Στη συνέχεια εμφανίστηκε και σε άλλες θεατρικές παραστάσεις στο Royal Court Theatre και το Bush Theatre του Λονδίνου, ενώ βρέθηκε και κεντρική πρωταγωνίστρια της τηλεταινίας «Emma», η οποία κέρδισε δύο βραβεία Emmy.
To 1997 κερδίζει και την πρώτη της βράβευση, η οποία έρχεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Καταλονίας για το ρόλο της στη ρομαντική κομεντί «Shooting fish», μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά βρετανικές ταινίες της χρονιάς, ενώ στη συνέχεια αποφασίζει να στραφεί για δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και όπως αναφέρει η ίδια, δεν επρόκειτο για μια συνειδητή απόφαση, αφού ακολούθησε τον Σιν στη Νέα Υόρκη –ο οποίος εμφανιζόταν στο Broadway – κι έτσι άρχισε και η ίδια να ψάχνει για δουλειά εκεί.
Περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Μια από τις πρώτες της δουλειές στις Η.Π.Α. ήταν η μουσική κομεντί «Στους ρυθμούς της ντίσκο» (1998) σκηνοθεσίας Γουίτ Στίλμαν με θέμα τη μουσική σκηνή της ντίσκο στο Μανχάταν και τις ζωές μιας ομάδας νέων μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Η Μπέκινσεϊλ κέρδισε για την ερμηνεία της βράβευση από τους κριτικούς του Λονδίνου, ενώ γενικότερα είχε θετική αντιμετώπιση από τους κριτικούς για το ρόλο της ως η εξωστρεφής και φαντασμένη Σάρλοτ.
To 1999 σκηνοθετείται από τον Τζόναθαν Κάπλαν στο θρίλερ μυστηρίου «Brokedown palace» και πρωταγωνιστεί μαζί με την Κλερ Ντέινς ως μια τολμηρή έφηβη που συλλαμβάνεται μαζί με τη χαμηλών τόνων κολλητή της στην Ταϊλάνδη. Η Κλερ Ντέινς δήλωσε μετά την ταινία, πως θα ήθελε να γίνουν φίλες με την Μπέκινσεϊλ και στην πραγματικότητα, αλλά τη βρήκε αρκετά πολύπλοκο χαρακτήρα.
Με τον Τζέιμς Άιβορι στο πόστο του σκηνοθέτη, βρίσκεται το 2000 ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ταινίας που αποτέλεσε την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Χένρι Τζέιμς, «The golden bowl», μαζί με την Ούμα Θέρμαν και τον Τζέρεμι Νόρθαμ. Η δουλειά αυτή είναι η πρώτη της δουλειά μετά τη γέννηση της κόρης της, ενώ το 2001 βρίσκεται στην εμπορικά επιτυχημένη και βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Pearl Harbour». Ανάμεσα στον Μπεν Άφλεκ και τον Τζος Χάρτνετ υποδύεται μια νοσοκόμα την οποία ερωτεύονται και οι 2 πρωταγωνιστές, με φόντο τα γεγονότα του Περλ Χάρμπορ και η ταινία σημειώνει εισπράξεις σχεδόν 450 εκατομμυρίων δολαρίων, κερδίζει Όσκαρ καλύτερου ήχου και η Μπέκινσεϊλ βρίσκεται υποψήφια για βραβείο Mtv και Teen Choice, αλλά και για… Χρυσό βατόμουρο. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μπέι της είχε ζητήσει να χάσει βάρος, ενώ είχε δηλώσει πως την επέλεξε επειδή δεν ήταν πολύ όμορφη, δηλώσεις που πείραξαν τη διάσημη ηθοποιό. Πρόσφατα, όμως, η ίδια ανέφερε σε συνέντευξή της ότι συμπαθεί πολύ τον Μπέι. Την ίδια χρονιά βρίσκεται υποψήφια και για βραβείο Saturn, για την αισθηματική κομεντί «Serendipity», όπου πρωταγωνιστεί μαζί με τον Τζον Κιούζακ, με την ίδια να αισθάνεται ανακούφιση που μετά το «Pearl Harbour» επέστρεψε σε ένα πιο ανάλαφρο είδος.
Την επόμενη χρονιά τη συναντάμε στη μουσική, δραματική ταινία «Laurel Canyon» όπου συνεργάζεται ξανά με τον Κρίστιαν Μπέιλ και το 2003 η κομεντί «Tiptoes» τη φέρνει στο ίδιο καστ με τον Γκάρι Όλντμαν, τον Μάθιου Μακ Κόναχι και την Πατρίσια Αρκέτ, όπου υποδύεται την ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα που ερωτεύεται τον Στίβεν (Μακ Κόναχι), ο οποίος προέρχεται από οικογένεια… νάνων.
Παράλληλα με τον κινηματογράφο, η διάσημη ηθοποιός ασχολήθηκε και με το μόντελινγκ, καθώς εμφανιζόταν ανά περιόδους σε διάφορα διαφημιστικά, αλλά και βίντεο-κλιπ, όπως στο «Waltz away dreaming» του Τζορτζ Μάικλ.
Στο σκοτεινό κόσμο του… «Underworld»
Μετά τις κομεντί, έφτασε η ώρα που η Μπέκινσεϊλ θα γινόταν διάσημη ως ηρωίδα δράσης, στην ταινία φαντασίας και δράσης «Underworld» σκηνοθεσίας Λεν Γουάιζμαν, υποδυόμενη τη Σελίν, θηλυκό βαμπίρ και κυνηγό λυκανθρώπων. Ο ρόλος της, της χάρισε υποψηφιότητα για βραβείο Saturn, αλλά και Teen Choice και παρ’ όλο που οι κριτικοί δεν μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την ταινία, το box office έδωσε ευνοϊκά νούμερα, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι συντελεστές με το σίκουελ «Underworld: η εξέλιξη» το 2006 σκηνοθεσίας και πάλι Λεν Γουάιζμαν, το οποίο πήγε καλύτερα εμπορικά από το πρώτο, φτάνοντας τα 111 εκατομμύρια σε εισπράξεις, αλλά και το πρίκουελ «Underworld: η εξέγερση των λύκων», το οποίο κυκλοφόρησε το 2009 και σκηνοθετήθηκε από τον Ελληνογάλλο Πάτρικ Τατόπουλος.
Στις αίθουσες προβάλλεται αυτή την περίοδο το τέταρτο μέρος της σειράς, με τίτλο «Underworld: η αναγέννηση» σκηνοθεσίας Μαν Μάρλιντ και Μπιόρν Στάιν, στο οποίο η Μέκινσεϊλ ενσαρκώνει και πάλι το χαρακτήρα της Σελίν, με την αιώνια διαμάχη μεταξύ λύκων και βρικολάκων να συνεχίζεται.
Στο μεταξύ, η διάσημη ηθοποιός χωρίζει από τον Μάικλ Σιν, με τον οποίο συνεργάζονται κι όλας στις 3 ταινίες της σειράς, και παντρεύεται το 2004 τον σκηνοθέτη της Λεν Γουάιζμαν, με τον οποίο είναι μαζί μέχρι και σήμερα. Ερωτεύτηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, παρ’ όλο που ο σκηνοθέτης ήταν παντρεμένος και σήμερα ζουν μαζί, με την κόρη της Μπέκινσεϊλ, Λίλι, χωρίς η διάσημη ηθοποιός να έχει πρόθεση να κάνει κι άλλα παιδιά.
Όταν δεν κυνηγάει… λυκανθρώπους
Μετά την πρώτη ταινία της σειράς «Underworld» συνεχίζει με δράση με το «Van Helsing» (2004) του Στήβεν Σόμερς, όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Χιου Τζάκμαν, προσθέτοντας άλλη μια εμπορική επιτυχία στην καριέρα της – παρ’ όλο που οι κριτικές και πάλι δεν ήταν καλές.
Στη συνέχεια συναντά τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στη βραβευμένη με 5 Όσκαρ βιογραφική ταινία «Ιπτάμενος κροίσος» του Μάρτιν Σκορτσέζε για τη ζωή του εκκεντρικού μεγιστάνα Χάουαρντ Χιουζ (Ντι Κάπριο), όπου η Μπέκινσεϊλ υποδύθηκε την Άβα Γκάρντνερ, διάσημη ηθοποιό και ερωτικό ενδιαφέρον του Χιουζ. Η ταινία συγκέντρωσε 213 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία και οι κριτικές υπήρξαν ιδιαιτέρως θετικές, αν και η ερμηνεία της Μπέκινσεϊλ ως Γκάρντνερ συγκέντρωσε τόσο θετικές, όσο και αρνητικές κριτικές.
Το 2006 συναντά τον Άνταμ Σάντλερ στην κομεντί «Click» επιστρέφοντας στο ανάλαφρο αυτό είδος κινηματογράφου και το 2007 βρίσκεται σε 2 ταινίες, τη δραματική «Snow angels» και το θρίλερ «Vacancy», κερδίζοντας άλλη μια υποψηφιότητα για βραβείο Teen Choice, για ένα ρόλο που αρχικά ανήκε στη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.
To 2008 έχει άλλον ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη δραματική ταινία «Winged creatures» μαζί με τον Φόρεστ Γουίτακερ και τον Γκάι Πιρς και την ίδια χρονιά συμπρωταγωνιστεί με τον Ματ Ντίλον στο θρίλερ «Nothing but the truth» κερδίζοντας υποψηφιότητα για βράβευση από την Broadcast Film Critics Association. To 2009 είναι και πάλι πρωταγωνίστρια σε άλλη μια ταινία δράσης και μυστηρίου του Ντομινίκ Σένα, με τίτλο «Ίχνη στο χιόνι» σε ρόλο αρχηγού αστυνομίας και λίγο αργότερα συναντά τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην κωμική περιπέτεια του Κερκ Τζόουνς «Είναι όλοι τους καλά», όπου και υποδύεται την κόρη του. Ούτε αυτή η ταινία, όμως, καταφέρνει να επιτύχει τόσο σε εισπράξεις, όσο και στην προτίμηση κοινού και κριτικών.
Μια από τις τελευταίες της δουλειές είναι η ταινία δράσης «Contraband» όπου πρωταγωνιστεί με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ και προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη ανά τον κόσμο αυτό το διάστημα, ενώ στο τέλος του καλοκαιριού πρόκειται να τη δούμε στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Ολική επαναφορά» σκηνοθεσίας του συζύγου της, Λεν Γουάιζμαν, σε ένα ριμέικ της ομότιτλης ταινίας του 1990 όπου πρωταγωνιστούσε ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ με τη Σάρον Στόουν. Ακόμη, μέσα στο 2012 θα τη δούμε και με τη Σιγκούρνι Γουίβερ στην κομεντί «Happy holidays, Katherine Sloane» και το 2013 στη δραματική ταινία «The trials of Cate McCullough» μαζί με τη Σιένα Μίλερ.
Ενδεικτική φιλμογραφία: «Much ado about nothing» (1993), «Prince of Jutland» (1994), «Uncovered» (1995), «Marie-Louise ou la permission» (1995), «Haunted» (1995), «Shooting fish» (1997), «The last days of disco» (1998), «Brokedown palace» (1999), «The golden bowl» (2000), «Pearl harbor» (2001), «Serendipity» (2001), «Laurel Canyon» (2002), «Tiptoes» (2003), «Underworld» (2003), «Van Helsing» (2004), «The aviator» (2004), «Underworld: evolution» (2006), «Click» (2006), «Snow angels» (2007), «Vacancy» (2007), «Winged creatures» (2008), «Nothing but the truth» (2008), «Underworld: rise of the Lycans» (2009), «Whiteout» (2009), «Everybody’s fine» (2009), «Contraband» (2012), «Underworld: awakening» (2012).

Πηγη
Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: