Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η Mάρα Μεϊμαρίδη, το νέο βιβλίο και η τράπουλα της Κατίνας



"Σαν μάγισσα παύλα ψυχαναλύτρια" η Μάρα Μεϊμαρίδη μας μίλησε με αφορμή το νέο της βιβλίο και δε χάσαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε και για την τράπουλα της Κατίνας!


Αυτή η συνέντευξη ξεκίνησε 1 εβδομάδα πριν γίνει πραγματικά η συνέντευξη. Ξεκίνησε τη μέρα που ανέφερα στη δουλειά σε ώρα διαλείμματος ότι θα έπαιρνα συνέντευξη στην Μάρα Μεϊμαρίδη. Δεν χρειάστηκε πολύ, η συζήτηση στράφηκε κατευθείαν στην Τράπουλα της Κατίνας. Αρκετοί οι πολέμιοι της μαντικής τέχνης γενικότερα, αλλά περιέργως η πλειονότητα επέμενε ότι -αν και δεν πιστεύει σε αυτά- η συγκεκριμένη τράπουλα... βγαίνει (όλοι είχαν κάποιο γνωστό γνωστού που "το είχε δοκιμάσει και είχε βγει". Η συζήτηση συνεχίστηκε on and off όλη την υπόλοιπη μέρα (και την επόμενη). Φυσικά, ως μάχιμοι δημοσιογράφοι την επόμενη μέρα την δοκιμάσαμε για να έχουμε ιδία άποψη.

Τι συνειδητοποίησα από αυτήν την εμπειρία: 1. Ότι και στους άντρες αρέσουν οι μαντικές τέχνες, αφού οι περισσότεροι ήθελαν να δοκιμάσουν την τράπουλα (δεν το περίμενα, ομολογώ). 2. Ότι όσο και αν δεν πιστεύεις, αν οποιοδήποτε μαντικό παιχνίδι αγγίξει κάποια αδυναμία σου, θα σε επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Αυτή η συνέντευξη μας επηρέασε πολύ περισσότερο από όσο νομιζα...

Και αυτό γιατί η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα: ψυχοθεραπεύτρια παύλα μάγισσα, όπως δηλώνει η ίδια, είναι ανθρωπολόγος-ψυχαναλύτρια, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της αρέσει να δοκιμάζει νέα πράγματα και να μαθαίνει διαρκώς. H ιστορία της είναι από τις πιο εντυπωσιακές που έχω ακούσει προσωπικά, αφού περιγράφει ένα πνεύμα πραγματικά ανήσυχο.

Γεννημένη στην Καστέλλα, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές Αρχαιολογίας στο Παρίσι και ακολούθησε νέα κατεύθυνση σπουδών, Βιολογίας και Ιατρικής Ανθρωπολογίας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την υγεία του παιδιού πάνω σε θέματα Φυσιολογίας και Αυξολογίας. Το 2000 ξεκίνησε νέο κύκλο σπουδών, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας στην Αμερική, ενώ στη συνέχεια σπούδασε ψυχοθεραπεία –εξαετούς φοίτησης– στη συστημική και ραϊχική μέθοδο.

Από το 1990 δημοσιογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (περιοδικό Τηλεθεατής κ.ά.) εκδίδοντας μάλιστα και περιοδικά (Mara’s Life). Έχει δύο μαγαζιά στην Αθήνα: το «Μάγισσες της Σμύρνης Shop», με όλη τη σμυρναίικη κουλτούρα, και «Το Μποτέ της Ευταλίας», με σπιτικά σμυρναίικα καλλυντικά από παλιές συνταγές. Ως συγγραφέας έχει εκδώσει τις "Μάγισσες της Σμύρνης", το πρώτο λογοτεχνικό της έργο που έγινε best seller, "Deste – Η τράπουλα της Κατίνας", "Βιβλίο Μαγείας Ι και Ατταρτικός Κύκλος", με τα παλιά σμυρναίικα ξόρκια. Η Ντάσταρ είναι το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο, ενώ σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια. Τι μας είπε στη συνέντευξή μας:

Ποια είναι η Ντάσταρ;
Η Ντάσταρ είναι η μαγεία και το μυστήριο. Είναι μια θεά που ξαναγεννιέται σε ανθρώπινη σάρκα, που προσαρμόζεται χαμαιλεόντια στις νέες εποχές. Έτσι καταφέρνει ένα. Την αθανασία. Η Ντάσταρ, δεν θα «ξεχαστεί» σαν όλους εκείνους τους θεούς που «ήλθον, είδον και απηλθον». Είναι μια θεά με ενσυναίσθηση – τι σπάνιο!- Χαίρεται τη νέα ανθρώπινη σάρκα και τις απολαύσεις της.

Πόσο δύσκολο είναι να συνεχίζει κανείς να γράφει μετά από μια μεγάλη επιτυχία όπως οι Μάγισσες της Σμύρνης; Δεν αυξάνεται το άγχος και η πίεση ώστε το αποτέλεσμα να είναι εξίσου καλο;
Η αλήθεια είναι πως για μένα, ο πήχης ήταν πολύ ψηλά. Η επιτυχία του πρώτου μου βιβλίου δεν με τρόμαξε όταν έγραφα τη Ντάσταρ. Είχα ήδη την ιστορία στο μυαλό μου και όταν ήμουν 100% σίγουρη ότι έχω κάτι σημαντικό να πω, τότε ξεκίνησα να γράφω.

Τι σας εμπνέει;
Αυτό που με εμπνέει πρώτα από όλα είναι η ανάγκη να χαρώ, πρώτα απ΄όλους εγώ, τα κείμενα. Όσο έγραφα τη Ντάσταρ ήμουν τόσο αφοσιωμένη και επηρεασμένη από την ιστορία που το μόνο που ήθελα ήταν να τελειώσω από τη δουλειά στο γραφείο, να γυρίσω γρήγορα στο σπίτι μου και να μπω στην ιστορία της ηρωίδας μου. Γράφω αυτό που θάθελα εγώ να διαβάσω. Γράφω για πάρτη μου.

Έχετε κάνει σπουδές και έχετε ασχοληθεί με τον τομέα της ιατρικής. Τι σας ώθησε να μεταπηδήσετε στην αστροφυσική και την ψυχοθεραπεία, δύο απόλυτα θεωρητικές επιστήμες;
Όσο ζω, θα μαθαίνω. Ετσι έχω αποφασίσει κι έχω μπει σ’ αυτή την τροχιά. Για μένα, νόημα η ζωή έχει, όσο ο εγκέφαλός σου πλουτίζει με data. Και τρέχω να προλάβω.

Έχετε πει σε παλαιότερη συνέντευξή σας ότι η Τράπουλα της Κατίνας αποτελεί τον ψυχολόγο κάθε γυναίκας γιατί δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που την απασχολούν. Πιστεύετε ότι κάθε είδους μαντική τέχνη είναι κάτι που θα πρέπει να βασίζεται κάποιος ή ως ψυχοθεραπεύτρια θεωρείτε ότι πρέπει να μάθει να πιστεύει στον εαυτό του;
Όταν θέτεις το ερώτημα στην τράπουλα, αυτόματα σε βάζει να καταθέσεις εν συντομία, τι είναι αυτό που σε απασχολεί πραγματικά. Ξέρετε τι δύσκολο είναι αυτό; Συνήθως, νοιώθουμε συναισθήματα ανάμεικτα, υποφέρουμε, σφαλιαριζόμαστε και ταλανιζόμαστε χωρίς να θέσουμε το θέμα μας επί τάπητος. Π.χ Ρωτάς την Ντέστε: «Θα παντρευτώ;» «Θα παντρευτώ τον Μήτσο;» Σαν μάγισσα παύλα ψυχαναλύτρια, κρατώ το πρώτο. Αρα, η ανάγκη σου είναι να παντρευτείς και όχι ο Μήστος. Το πρόσωπο του γαμπρού δεν έχει σημασία. Αν ο «Μήτσος» μας κάνει κόνξες και δεν μας κάθεται, μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάγκη μας είναι να παντρευτούμε μόνο, τότε κάποιος άλλος θα μπορούσε να μας την καλύψει αυτή. Δεν θα κολλήσουμε στον «Μήτσο», ο οποίος μόλις το ψυχανεμιστεί αυτό, θα κάνει περισσότερα σαδιστικά.

Πιστεύετε στο ένστικτο (όπως η “Κατίνα” έκανε επιλογές βάσει ενστίκτου στο βιβλίο); Μπορεί πάντα να μας οδηγήσει σε ασφαλείς επιλογές; Ποια είναι τα σημάδια για να εμπιστευτεί κανείς το ένστικτό του;
Η πρώτη πρώτη σκέψη που μας περνάει από το μυαλό μας -πριν επέμβει ο φλοιός- είναι του ασυνειδήτου και κατά κανόνα η σωστή. Εμπιστευτείτε την και τότε το ένστικτό σας θα λειτουργεί θαυμάσια.
Πηγη



To νέο μυθιστόρημα της Μάρας Μεϊμαρίδη μόλις κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Καστανιώτη. Τιμή: 18 ευρώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 


"Τροία Τουρκίας, 1853. Ένα βρέφος με χρυσά μαλλιά και βιολετιά μάτια βρίσκεται στο Σκάμανδρο ποταμό, ανάμεσα σε δυο χωριά: ένα ελληνοχώρι κι ένα τουρκοχώρι που μισούνται αιώνες. Είναι η Ντάσταρ, η θεά της αρχαίας Τροίας, που ξανάρθε στη ζωή αναζητώντας το χαμένο έρωτά της. Η Ντάσταρ μεγαλώνει στα φτωχόσπιτα των αγροτών –μαζί με τη Ρωμιά Κλειτώ, την Τουρκάλα Χαττούσα, τη βαβογριά μάγισσα που διαβάζει το μέλλον και βλέπει στο παρελθόν– και στα αρχοντικά των λεβαντίνων γαιοκτημόνων της Τρωάδος. Πλησιάζει τους πιο διάσημους αρχαιολόγους της εποχής, τον Ερρίκο Σλήμαν, τον Φρανκ Καλβέρ και τον Τζίμυ Μέλαρτ, και τους καθοδηγεί, προκειμένου ο αρχαίος θησαυρός να ξαναβγεί στο φως από τα ερείπια της Τροίας. Μια ιστορία αγάπης τριών χιλιάδων χρόνων περνά σαν στρόβιλος από τις σελίδες του βιβλίου. Μια περιπέτεια που οδηγεί όλες και όλους σε πάθη ακραία. Μια συναρπαστική αλληγορία για τη διαχρονικότητα του έρωτα".

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: