Το όνομά του θυμίζει ήρωα κατασκοπικού μυθιστορήματος. Ακόμη όμως και αν ο OR7 δεν ανήκει στον κόσμο των μυστικών πρακτόρων, διαθέτει κάτι ηρωικό: από τον περασμένο Φεβρουάριο - τότε εφοδιάστηκε με ένα GPS στον λαιμό - έχει διανύσει 1.224 χιλιόμετρα, αναζητώντας δική του γη για να ζήσει και μια σύντροφο.
Αυτό το μοναχικό ταξίδι με τον ευγενικό σκοπό έχει ενθουσιάσει σε τέτοιο βαθμό ειδικούς και μη, ώστε ο OR7 κέρδισε επαξίως την προσωνυμία «ερωτευμένος λύκος». Την πρώτη ημέρα του νέου έτους, πάντως, θα αποκτήσει και κανονικό όνομα. Οσο εκείνος ταξιδεύει, οι χρήστες του Διαδικτύου ψηφίζουν για τα βαφτίσια του ερωτευμένου λύκου στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε στο facebook για τους λύκους του Ορεγκον («Oregon's Wolves»). Μαξ, Τζέρνεϊ, Αρθουρ, Λούπιν και Τακότα είναι τα πέντε επικρατέστερα ονόματα.
ΠΙΟΝIΕΡΟΣ...
Αυτό που απασχολεί ακόμη περισσότερο τους ειδικούς, όμως, είναι αν θα περάσει τα σύνορα της Καλιφόρνιας ο γκρίζος λύκος. Ο OR7, που οδεύει προς τον τρίτο χρόνο της ζωής του, ξεκίνησε το ταξίδι του από τις βορειοδυτικές περιοχές του Ορεγκον εγκαταλείποντας την αγέλη του. Κινήθηκε νοτιοδυτικά ταξιδεύοντας κυρίως τη νύχτα. Αν περάσει τα σύνορα της Καλιφόρνιας, θα γίνει ο πρώτος λύκος που θα πατήσει το πόδι του στη Χρυσή Πολιτεία από το μακρινό 1924, χρονιά κατά την οποία εξαφανίστηκε και το τελευταίο δείγμα. Από την επιλογή του θα κριθεί και η επιβίωσή του. Στην Καλιφόρνια οι λύκοι προστατεύονται με πολιτειακό νόμο.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στο Ορεγκον, όπου οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για τα ζώα τους. Οσο ερωτευμένος και αν είναι, ο OR7 παραμένει ένα αρπακτικό. Αν δεν βρει ελάφια για να ικανοποιήσει την πείνα του, θα στραφεί σε αγελάδες, χοίρους και λοιπά οικόσιτα. Το παρελθόν του εντείνει τους φόβους των κτηνοτρόφων. Ο OR7 προέρχεται από την αγέλη Ιμνάχα, η οποία αποτελείται από τέσσερις ομάδες λύκων που έχουν οριοθετήσει ως δική τους μια περιοχή στο Βορειοδυτικό Ορεγκον. Αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή τους έπαιξε ένα θηλυκό που εμφανίστηκε στα μέρη τους το 1999. Οι λύκοι αυξήθηκαν και πλήθυναν και μαζί με αυτούς οι ανάγκες τους σε τροφή. Από την άνοιξη του 2010, διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι, έχουν καταλήξει στα δόντια τους περισσότερα από είκοσι βοοειδή.
Απαντώντας στις διαμαρτυρίες οι τοπικές Αρχές έδωσαν εντολή στους ρέιντζερ να εξοντώσουν τέσσερις λύκους. Η εντολή εκτελέστηκε κατά το ήμισυ. Οι άλλοι δύο τη γλίτωσαν χάρη στις διαμαρτυρίες των οικολόγων. Η ζωή τους, πάντως, εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή, δηλαδή από μια νέα εντολή των Αρχών προς τους ρέιντζερ να «τελειώσουν τη δουλειά». Θεωρητικά, ο OR7 δεν είναι αδιάφορος. Ο ένας από τους δύο λύκους που ζει με αναστολή εκτέλεσης της θανατικής ποινής είναι ο πατέρας του, «περήφανος και μαχητικός», σύμφωνα με τις περιγραφές που προέρχονται από τους ειδικούς της Υπηρεσίας Φυσικής Προστασίας του Ορεγκον. Κάποιοι από αυτούς πέταξαν τον περασμένο Φεβρουάριο με ένα ελικόπτερο πάνω από την περιοχή όπου ζούσε η αγέλη για να περάσουν στον λαιμό του OR7 ένα κολάρο με GPS αφού τον νάρκωσαν πρώτα. Μετά την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής άρχισαν να παρακολουθούν τα ίχνη του.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Ο ερωτευμένος λύκος παρέμεινε για ένα διάστημα στην περιοχή και κατόπιν ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα νοτιοδυτικά. Οι ειδικοί έμειναν έκπληκτοι από την ανθεκτικότητα του ζώου: ο OR7 έκανε έως και 30 χιλιόμετρα τη νύχτα διασχίζοντας τα βουνά της Πολιτείας. «Το πιο εντυπωσιακό απ' όλα σε αυτό το ζώο είναι ότι συνεχίζει να διανύει μεγάλες αποστάσεις: 10, 20, 30 χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα, πάνω στα βουνά», δήλωσε στην εφημερίδα «Σιάτλ Τάιμς» ο Τζον Στέφενσον από την Υπηρεσία Φυσικής Προστασίας του Ορεγκον.
Η ηλεκτρονική συσκευή στον λαιμό του, κάποια ίχνη και μερικά ξεσκισμένα κουφάρια ζώων δείχνουν ότι ο ερωτευμένος λύκος βρίσκεται σήμερα ένα βήμα από τον παράδεισο της Καλιφόρνιας όπου θα μπορούσε να ζήσει χωρίς τον κίνδυνο να πέσει νεκρός από τις σφαίρες των ρέιντζερ. Οι καλιφορνέζοι κτηνοτρόφοι, πάντως, δεν διαφέρουν πολύ από τους συναδέλφους τους του Ορεγκον. «Θα ήταν καταστροφικό λάθος», δηλώνει ο Τζεφ Φόουλ, ο οποίος μετρά ήδη απώλειες στα οικόσιτά του εξαιτίας των κογιότ και των αρκούδων της περιοχής. Και ας επιμένουν οι οικολόγοι ότι όλα τα ζώα, επομένως και ο OR7, αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος.
ΠΗΓΗ
0 σχόλια: