Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στη λακτόζη;



Αν κάθε φορά που πίνετε γάλα ή καταναλώνετε οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν, παρουσιάζετε συμπτώματα όπως φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά, προφανώς έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.


Παρακάτω θα βρείτε όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με την πάθηση, καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, για να μην στερηθείτε το ασβέστιο και την πολύτιμη βιταμίνη D.

Tα χαρακτηριστικά της δυσανεξίας στη λακτόζη

Είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν μπορεί να κάνει μερική ή ολική πέψη της λακτόζης, που αποτελεί το βασικό σάκχαρο του γάλακτος και των προϊόντων του. Η βασική αιτία της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι η απουσία ενός ενζύμου, της λακτάσης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση της λακτόζης και την απορρόφησή της από το λεπτό έντερο.

Tα πιο κοινά συμπτώματα

Η κατανάλωση γάλακτος δεν θα δώσει τα ίδια συμπτώματα σε όλα τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, με κυριότερο το ποσό λακτάσης που παράγεται από το σώμα. Υπάρχουν, λοιπόν, άτομα τα οποία θα ανεχθούν μία μικρή ποσότητα γάλακτος, αλλά ακόμη καλύτερα θα ανεχθούν τα ζυμωμένα προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί. Όμως εκείνοι που έχουν σοβαρή δυσανεξία στη λακτόζη υποφέρουν από διάρροια, έντονο πρήξιμο, στομαχόπονο, ακόμη και ναυτία και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν 30 λεπτά με 2 ώρες μετά την κατανάλωση γάλακτος.

Σε ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί;

Η δυσανεξία στη λακτόζη συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία, αλλά είναι μία κατάσταση η οποία έχει ξεκινήσει σχεδόν ασυμπωματικά περίπου από τα 2 έτη και σταδιακά επιδεινώνεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Στη διατροφική θεραπεία και διαχείριση της δυσανεξίας στη λακτόζη, βασικός παράγοντας είναι η μείωση ή αντικατάσταση του γάλακτος με κάποιο τρόφιμο, χωρίς, όμως, να υποσκάπτεται η πρόσληψη του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Σίγουρα υπάρχουν διατροφικές οδηγίες όπως εκείνες της Αμερικανικής και Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων, με βάση τις οποίες τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα γάλακτος με χαμηλότερη περιεκτικότητα στη λακτόζη, όπως γάλα χαμηλό σε λακτόζη, τυρί και γιαούρτι.

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: