Η Ευρώπη τρέχει αλλά είναι συνεχώς στο ίδιο σημείο. Παρά τις όποιες κινήσεις, συσκέψεις αλλά και αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΕ η κατάσταση είναι ακόμα θολή και οι κυβερνήσεις για ακόμα μια φορά φάινεται να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις.
Και τώρα με απλά λόγια προσπαθούν να συγκεντρώσουν κεφάλαιο ύψους 200 δις, να το δανείσουν στο ΔΝΤ για να το επιστρέψει με την σειρά του με την ορφή βοήθειας σε όποιες χώρες έχουν ανάγκη. Όμως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι εύκολα στην τσέπη.
Άλλη μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη γίνεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, με επίσημο θέμα το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Όμως η ατμόσφαιρά δεν είναι καθόλου καλή. Και αυτό φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όσο και από δημοσιεύματα τα οποία δειχνουν το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, οι Βρετανοί εμφανίζονται να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Μετά μάλιστα την πρόσφατη «κόντρα» του Ντέιβιντ Κάμερον με τους «εταίρους», οι Βρετανοί φαίνεται να έχουν επεξεργαστεί σχέδια επαναπατρισμού των Βρετανών ομογενών από χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, σε περίπτωση που η κρίση προκαλέσει κατάρρευση των τραπεζών. Οι βρετανικές αρχές, συνεχίζει το δημοσίευμα, ετοιμάζουν μέτρα για να βοηθήσουν την αποχώρηση δεκάδων χιλιάδων ομογενών που ζουν στις χώρες αυτές, σε περίπτωση που δεν θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς! Λέγεται ότι έχουν ναυλώσει ακόμα και αεροπλάνα!
Στην τηλεδιάσκεψη, θα συζητηθεί και το ύψος των διμερών δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και η μέθοδος με την οποία θα γίνονται οι ψηφοφορίες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Και εδώ είναι που υπάρχει πλήρες αδιέξοδο.Τα όσα αποφασίστηκαν στην σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να παίζουν και μεγάλο ρόλο για κάποιους.
Αυτό προκύπτει από τα εξής γεγονότα:
Στη σημερινή ενημέρωση Τύπου από την Κομισιόν, ο εκπρόσωπος Μπαϊγί δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τηλεδιάσκεψη σήμερα θα συζητήσουν τα σχέδια για την παροχή 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς το ΔΝΤ και τις αλλαγές στη συνθήκη που θα καθιερώσουν το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης των 500 δισ. ευρώ.
Θύμησε κιόλας πως σήμερα είναι η λήξη της προθεσμίας που έχουν δώσει οι κυβερνήσεις για την διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών για την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το DJ Newswires, αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε πως οι κυβερνήσεις των 17 χωρών της ευρωζώνης ίσως δεσμευτούν για τη χορήγηση των διμερών δανείων με το ΔΝΤ, χωρίς την άμεση στήριξη της Βρετανίας.
Εδειξε μάλιστα να ξέρει ότι η Βρετανία εμφανίζεται ακόμη απρόθυμη να καταβάλλει το ποσοστό συμμετοχής της, που ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ.
Και τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο από άλλον έναν λαλίστατο αξιωματούχο της ΕΕ. Δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο, ότι: οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ίσως χρειαστεί να συνεισφέρουν στα διμερή δάνεια προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 200 δισ. ευρώ.
Εάν όμως χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα δάνεια, τότε οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά.
Σημασία έχει πως από τα χρήματα που αναζητεί το ΔΝΤ μόνο η Δανία έχει δεσμευθεί επισήμως για ποσό μέχρι 5,5 δισ. ευρώ. Η Σουηδία θα συνεισφέρει επίσης με την Πολωνία, αλλά η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη και για τα άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, ενώ η Βρετανία δεν φαίνεται ότι θέλει να συμμετάσχει για την ώρα.
Ακόμη και η Γερμανία, η οποία αναμένεται να συνεισφέρει με 45 δισ. ευρώ, δεν αισθάνεται και πολύ άνετα με αυτό.
ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ
Εκείνο όμως το οποίο πονάει αλλά και δημιουργεί αγωνία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ποιό θα είναι το επόμενο βήμα των οίκων αξιολόγησης.
Ζητούν συνεχώς την άμεση λήψη δραστικών αποφάσεων που θα αποτελούν συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους.
Μόλις την Παρασκευή η Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της Γαλλίας, ενώ απείλησε με υποβαθμίσεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ανέφικτη» από τεχνικής και πολιτικής άποψης την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας των ευρωπαϊκών κρατών.
Από την πλευρά του ο οίκος Moody's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, στο «Αα3» το Βέλγιο, το χρέος του οποίου εξακολουθεί να θεωρείται οριακά ως καλής ποιότητας.
Ντράγκι: δεν θα περάσουν καλά οι χώρες που θα μείνουν στο ευρώ
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε ανοιχτά, στην πρώτη του συνέντευξη στους Financial Times και όσα είπε δείχνουν ότι μπορεί και να οδηγούμαστε σε οικονομικό ξεκαθάρισμα στη νομισματική ένωση.
Ο κ.Ντράγκι, για πρώτη φορά τόλμησε να μιλήσει για ένα θέμα ταμπού για την ΕΚΤ, για την πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης.
Το θέμα αυτό ο προκάτοχός του Ζαν Κλώντ Τρισέ το απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι και όταν τον ρωτούσαν έλεγε ότι δεν θέλει να μιλάει για κάτι τόσο παράλογο.
Όπως είπε, οι χώρες που θα βγουν εκτός ευρωζώνης και θα υποστούν υποτίμηση των εθνικών τους νομισμάτων θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πληθωρισμό ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «όμως θα βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση».
Η κατάσταση όμως, θα είναι δύσκολη και για όσους παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, είπε ο κ. Ντράγκι. Μάλιστα έδειξε να σηκώνει τα χέρια ψηλά λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα καταλήξει αυτό.
Πηγη
0 σχόλια: