Το Madame Figaro ρώτησε τον κ. Σταμάτη Γρηγορίου, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο M.D, PhD για όλα εκείνα που μας προβληματίζουν σε σχέση με την ακμή. Οι απαντήσεις είναι διαφωτιστικές:
1. Τι σημαίνει πως έχω ακμή, σημαίνει απλά πως έχω σπυράκια ή είναι κάτι πιο εξειδικευμένο;
Η ακμή είναι μια δερματολογική πάθηση η οποία αφορά κυρίως το πρόσωπο αλλά και τον κορμό, συνήθως τη ράχη. Για τη δημιουργία της ακμής παίζουν ρόλο: η απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων από τα κύτταρα της επιδερμίδας, ορμόνες όπως είναι τα ανδρογόνα, μικρόβια όπως το προπιονικό βακτηρίδιο και ο σταφυλόκοκκος και η διαδικασία της φλεγμονής. Η λογική της αντιμετώπισης της ακμής ως απλά σπυράκια που θα περάσουν με το τέλος της εφηβείας από μόνα τους, ενέχει τον κίνδυνο να παραμείνουν ουλές που θα χρειαστούν αργότερα πιο επεμβατικές τεχνικές για να τις εξαλείψουμε.
2. Η ακμή εμφανίζεται μόνο στην εφηβική ηλικία;
Η ακμή εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία αλλά και σε ηλικίες μέχρι τα 40. Το 8% των περιστατικών ακμής αφορά άτομα 25-34 ετών και το 3% άτομα άνω των 35 ετών. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να εμφανίζουν ακμή μετά τα 35 έτη κάτι που δεν έχει ικανοποιητική εξήγηση.
3. Υπάρχει κάτι που κάνω εγώ και προκαλώ την ακμή ή κάτι που μπορώ να κάνω για την προλάβω;
Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ακμής πέραν της κληρονομικότητας. Αν και δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης που να μπορούν να αποτρέψουν την ακμή, κερατολυτικά τοπικά προϊόντα που εμποδίζουν την απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων καθώς και σμηγματορρυθμιστικοί τοπικοί παράγοντες σίγουρα βοηθούν στη μείωση των βλαβών.
4. Η ενδελεχής καθαριότητα του δέρματος βοηθά στην πρόληψη της ακμής;
Ξέρουμε πια ότι η έλλειψη καθαριότητας, σε αντίθεση με την επικρατούσα δημοφιλή άποψη δεν παίζει ρόλο στη δημιουργία της ακμής. Ένα ήπιο καθαριστικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αίσθησης λιπαρότητα του προσώπου και να μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Δεν χρειάζονται πολλαπλά πλυσίματα την ημέρα γιατί δεν προσφέρουν τίποτα στη θεραπεία της ακμής.
5. Η διατροφή μας τι ρόλο παίζει όσον αφορά στην ακμή;
Παρά τον μεγάλο αριθμό των ερευνών που έχουν γίνει για διάφορες τροφές και το ρόλο τους στην ακμή, δεν είμαστε περισσότερο σοφοί σε σχέση με τις προ 50ετίας γνώσεις μας. Ξέρουμε πια ότι η σοκολάτα, οι σάλτσες, τα σουβλάκια, οι πίτσες δεν αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την ακμή. Τα τελευταία χρόνια ερευνάται ο πιθανός ρόλος των γαλακτοκομικών στην επιδείνωση της ακμής χωρίς να έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα. Η σύσταση των δερματολόγων προς τους ασθενείς είναι να αποφεύγουν φαγητά που βλέπουν ότι επιδεινώνουν την πάθηση τους.
6. Ποιο είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της ακμής;
Τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ακμής λέγονται ρετινοειδή και χορηγούνται από το στόμα για 5-8 μήνες. Χρειάζονται εξετάσεις αίματος στη διάρκεια της χορήγησης τους και παρακολούθηση από δερματολόγο. Προσφέρουν μόνιμη θεραπεία της ακμής. Τα τοπικά ρετινοειδή και αντιμικροβιακά προσφέρουν μια μέτρια αντιμετώπιση της ήπιας ακμής για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται. Τα από του στόματος αντιβιοτικά πρέπει να ληφθούν για 3 μήνες και η βελτίωση που προσφέρουν δεν είναι μόνιμη.
Η τεχνική της δερμοαπολέπισης (peeling) έχει περισσότερο ρόλο στην αντιμετώπιση των ουλών της ακμής παρά στην ίδια την ακμή. Νεότερες τεχνικές όπως η φωτοδυναμική θεραπεία, έχουν μεγαλύτερο κόστος και μικρότερα αποτελέσματα από τα ρετινοειδή. Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ακμής παίζει η χρήση του σωστού καθαριστικού και της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας έτσι ώστε και το δέρμα να ενυδατώνεται σωστά αλλά και να επιτυγχάνεται η σμηγματορρύθμιση.
Πηγή: real.gr
0 σχόλια: