Καταψήφισε το άρθρο 37 η Λούκα Κάτσελη με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα η κ. Κατσέλη συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο, ωστόσο, δεν μεταπείστηκε παρά τις δηλώσεις του υτπουργού Οικονομικών για συναινετική λύση για το άρθρο 37.
«Μπορούμε να επιφέρουμε οριακές αλλαγές στην διατύπωση», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Νωρίτερα, η κυρία Λούκα Κατσέλη είπε εξέφρασε για ακόμα μια φορά την πρόθεσή της να καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου.
«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37» με αυτό τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη.
Η βουλευτής εξήγησε ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου «όλες οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να προσαρμοσθούν προς τα κάτω έως τον χαμηλότερο μισθό. Τι θα συμβεί; μια γενικευμένη απότομη μείωση μισθών που με συντηρητικές μετρήσεις θα αφαιρέσει πολλά δις από την ελληνική οικονομία και θα επιφέρει περαιτέρω ύφεση και εκτροχιασμό εσόδων» ενώ πρόσθεσε ότι «Θα έρθει και πάλι η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα γιατί δήθεν δεν πιάσαμε τους στόχους».
Η κυρία Κατσέλη εκτίμησε ότι θα έρθει σύντομα η στιγμή που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «θα μπει και η εθνική συλλογική σύμβαση στο όνομα της νέα δόσης δανείου».
Πάντως, η κυρία Κατσέλη ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο για 2 μήνες προκειμένου να υπάρξει διάλογος μεταξύ κοινωνικών εταίρων και τρόικας «αυτό μπορέι να δημιουργήσει μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία πριν από το Δεκέμβρη 2011. Μια 2μηνη παράταση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής».
Σε μια δραματική ομιλία που φαίνεται να εκφράζει το σύνολο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νωρίτερα η κυρία Βάσω Παπανδρέου, καλώντας την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, γιατί «δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση».
Εξήγησε ότι είχε αποφασίσει να καταψηφίσει το άρθρο 37 «ως μια συμβολική κίνηση, που δείχνει ότι δεν έχει μόνο η τρόικα κόκκινες γραμμές αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο, οι Ελληνες βουλευτές», όμως άλλαξε γνωμη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, είπε ότι «ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι αν δεν ψηφιστεί ένα άρθρο, δεν θα πάρουμε την έκτη δόση» και εμφανώς συγκινημένη, συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να αναλάβω αυτήν την ευθύνη… Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα. Ψηφίζω και είναι η τελευταία φορά».
Επιπροσθέτως, η κυρία Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην «παθητική», όπως την χαρακτήρισε, πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και ζήτησε «μετά την Κυριακή να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση».
Τόνισε ότι «κοινωνικά και πολιτικά παραπαίουμε» και σημείωσε όλες τις δραματικές εκκλήσεις που έκανε από το 2009, όπως για το ό,τι «το μείγμα πολιτικής θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους», «να ελεγχθούν από ιδιωτική εταιρεία όλα τα πόθεν έσχες υπουργών» και ότι «απαιτείται κούρεμα του ελληνικού χρέους», οι οποίες, όμως, που ποτέ «δεν εισακούστηκαν».
Τέλος, είπε ότι «καλούμαστε να ψηφίσουμε νομοσχέδιο άγριας λιτότητας που στέλνει το λογαριασμό στους συνήθεις ύποπτους, που επιτείνει την ύφεση και αποδιαρθρώνει την αγορά εργασίας. Η ευρώπη της αλληλεγγύης καταρρέει. Η αποτυχία των στόχων του μνημονίου, πέραν των δικών μας αστοχιών, ήταν αναμενόμενη. Αυτό αποδεικνύεται και την Πορτογαλία και στην Ιρλανδία» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα θα γίνει το μαύρο πρόβατο. Η Ελλάδα θα γίνει μαύρο πρόβατο, γιατί το κούρεμα του χρέους κανείς δεν το θέλει στην Ευρώπη».
Το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μίλησε ξανά στο τηλέφωνο με την κυρία Κατσέλη όσο και με την κυρία Παπανδρέου. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού χώρισαν την τακτική τους σε τρία μέρη:
«Τη Λούκα και τη Βάσω θα τις χειριστούν οι μεγάλοι». Με αυτή τη φράση δεν απέκλεισαν ακόμη και τηλεφώνημα ή ραντεβού με τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και επισήμως δεν ήθελαν να το παραδεχθούν, για να μη δώσουν την εικόνα της διαπραγμάτευσης. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έχει ήδη γίνει και θα ξαναγίνει.
«Τους υπόλοιπους τους έχουν αναλάβει ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Βασίλης Έξαρχος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η Ρεγγίνα Βάρτζελη.
«Καπέλο» σε αυτές τις διεργασίες θα είναι η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργικό το μεσημέρι: «Ψηφίζουμε όλοι μαζί για να σώσουμε την Ελλάδα» θα πει ο πρωθυπουργός.
Το σίγουρο είναι ότι, πρώτον, ισχύει η θέση όποιος καταψηφίζει διαγράφεται, δεύτερον, ισχύει η θέση πως ο πρωθυπουργός δε θα δεχθεί να κυβερνήσει υπό ομηρεία (οριακή πλειοψηφία) και, τρίτον, ισχύει η θέση «πρώτα λύση και μετά τα συζητάμε όλα και εκλογές».
Πηγή: protothema.gr
0 σχόλια: