Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

«Πράσινες» στάσεις εν πλω


Τρεις πρωτοποριακές προτάσεις νέων Ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων, με έμφαση στα βιοκλιματικά στοιχεία, ξεχώρισαν στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό
που προκήρυξε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με αντικείμενο τον σχεδιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης στις προβλήτες των τεσσάρων στάσεων (πλατεία Ελευθερίας, Μέγαρο Μουσικής - Ποσειδώνιο, Μαρίνα Καλαμαριάς και Περαία).

1o βραβείο: Βιοκλιματική εγκατάσταση

Το πρώτο βραβείο κέρδισαν οι Monored, μια πλατφόρμα έρευνας και σχεδιασμού που ιδρύθηκε από τους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Χρυσό και Μαριάνθη Τατάρη. Η πρότασή τους στοχεύει στη δημιουργία στάσεων που θα αποτελούν σύγχρονα σύμβολα για την πόλη. Ανάλογα με τη θέση της στάσης ως προς τον αστικό ιστό και ανάλογα με τη διάθεση του επιβάτη, σχεδιάζονται δύο πορείες: μια γρήγορη προς τα πλοιάρια για τους βιαστικούς και μια αργή πορεία διάσχισης της στάσης, που προσφέρει στον επιβάτη διάφορες οπτικές προς την πόλη. Η πρόταση των δύο ταλαντούχων αρχιτεκτόνων αξιοποιεί στο έπακρο τις αρχές της βιοκλιματικής. Στον βόρειο προσανατολισμό το πλάτος των περσίδων είναι μικρότερο σε σχέση με τον νότιο. Αυτό έχει ως συνέπεια το βόρειο φως να μπαίνει ευκολότερα και να φωτίζει το εσωτερικό της στάσης, ενώ από τη νότια πλευρά να μπλοκάρεται, ώστε να ελαττωθεί η θερμική επιβάρυνση κατά τους θερμούς μήνες. Όσον αφορά τον κλιματισμό του χώρου, το σύστημα του γεωθερμικού κλιματισμού προσδίδει ή απορροφά θερμότητα από το εσωτερικό του χώρου, εκμεταλλευόμενο τη γειτνίαση με το θαλασσινό νερό. «Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι έχει μηδενικές εκπομπές CO2, καθώς το 70%-80% της ενέργειας προέρχεται από το περιβάλλον και μειώνει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης σε σχέση με συμβατικούς τρόπους θέρμανσης και ψύξης», εξηγεί ο Κ. Χρυσός.

2o βραβείο: Με θέα τον Θερμαϊκό

Η πρόταση των αρχιτεκτόνων Αλέξανδρου Τσολάκη και Bastian Wibranek κέρδισε το δεύτερο βραβείο. «Βασιζόμενοι στο ερώτημα αν μπορεί η αναγκαιότητα για εξυπηρέτηση να συμβιώσει με την επιθυμία για αναψυχή, δημιουργήσαμε έναν χώρο μετάβασης από το αστικό περιβάλλον στον ορίζοντα του Θερμαϊκού, ένα κτίριο που δεν διαχωρίζει το χρήστη από τον επισκέπτη», υπογραμμίζει ο Αλ. Τσολάκης. Δύο επιφάνειες που αναδιπλώνονται, διαχωρίζοντας την πλατφόρμα σε χώρο αστικής εξυπηρέτησης και αστικής αναψυχής, είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πρότασης. Η μια πλατφόρμα επιβίβασης είναι ανοιχτή και η δεύτερη στεγασμένη. Το υλικό των κάθετων στοιχείων των στάσεων, του δαπέδου και του εξοπλισμού (κάδοι, παγκάκια, φωτιστικά σώματα) είναι υπερ-ελαφρά panels από φυτικά ινοπλισμένο ανακυκλούμενο συνθετικό υλικό.

3o βραβείο: Θόλος με περσίδες

Αλλη μια ιδιαίτερη πρόταση που διακρίθηκε και απέσπασε το τρίτο βραβείο είναι αυτή της Ινας - Γεωργίας Παρθενίου και του Χρήστου Κύρου. Ενας θόλος με ελλειπτική μορφή αποτελεί την κύρια εγκατάσταση, ο οποίος χωρίζεται σε δύο υποπεριοχές: στη μία θα στεγαστούν όλες οι μονάδες εξυπηρέτησης του κοινού και η άλλη, που θα είναι ημιυπαίθρια, θα αποτελεί τον χώρο αναμονής. Η ημιυπαίθρια υποπεριοχή ορίζεται από περσίδες που μπορούν να περιστρέφονται, ώστε να παρέχεται κατά περίπτωση προστασία από τον άνεμο ή το δυνατό ήλιο. Η ενσωμάτωση βιοκλιματικών στοιχείων αποτελεί και σε αυτή την πρόταση προτεραιότητα, καθώς η επιφάνεια του θόλου είναι στραμμένη προς τον νότο και καλύπτεται από αυτοκαθαριζόμενους υαλοπίνακες, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά πάνελ. Επιπλέον, είναι εφοδιασμένος με ειδικά συστήματα φωτισμού, τα οποία φωτίζουν την κατασκευή αλλά και την περιοχή της προβλήτας με διαφορετικό χρώμα κατά την αναχώρηση ή την άφιξη των σκαφών.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: