Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, στη Φαλάνη, οι ιδιοκτήτες ενός αγροκτήματος προσπαθούν να συμβάλλουν στην διατήρηση και την πολιτιστική προβολή του Σκυριανού αλόγου
στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο 21 Σκυριανά αλογάκια, προερχόμενα από την εκτροφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).Το Σκυριανό αλογάκι (Eqvus Cabalus Skyriano), που αποτελεί μια από τις αρχαιότερες και καθαρότερες γενετικά φυλές αλόγων στον κόσμο, αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Κατατάσσεται στα εξαιρετικά σπάνια είδη και ο συνολικός αριθμός του δεν ξεπερνά τα 220. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Ιππόλυτος" ιδρύθηκε στις αρχές του 2010, με σκοπό να συμβάλλει στη διάσωσή τους, ακριβώς επειδή το 1970 καταμετρήθηκαν μόλις 32 άτομα του είδους.
Στην αρχαιότητα, ήταν διάσπαρτο στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο τα τελευταία δείγματα βρέθηκαν να επιβιώνουν στο νησί της Σκύρου απ' όπου πήραν και το όνομά τους. Αποτελεί σήμερα, ένα ζωντανό μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό στον κόσμο.
Στο αγρόκτημα δίνεται σημασία στην επαφή των παιδιών με τα άλογα και αναπτύσσεται μια μοναδική σχέση παιδιού αλόγου. Μάλιστα, το αγρόκτημα έχουν ήδη επισκεφτεί αρκετά σχολεία, καθώς και τα ειδικά σχολεία αυτισμού της περιοχής.
Στόχος είναι, τα παιδιά να μην μένουν παθητικοί επισκέπτες, αλλά να εντρυφούν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η φροντίδα των ζώων ή το φύτεμα σπόρων ντόπιων ποικιλιών, εξηγεί η κ. Παραφόρου, πρόεδρος του Ιππόλυτου.
Το αγρόκτημα του Ιππόλυτου αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς σχετικά με το Σκυριανό Αλογάκι και προβάλλεται και μέσω του πανευρωπαϊκού δικτύου ARCA NET, ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, που υλοποιεί η γερμανική οικολογική οργάνωση "SAVE FOUNDATION" και προβάλει ανάλογες δράσεις διάσωσης και διατήρησης αυτόχθονων φυλών ζώων και φυτών ντόπιων ποικιλιών.
Πηγή: real.gr
0 σχόλια: