Σε γενικές γραμμές, η ανησυχία αποτελεί μια νοητική-λεκτική μορφή επίλυσης προβλημάτων για πιθανά αρνητικά γεγονότα που θα συμβούν στο μέλλον.
Η ανησυχία σε φυσιολογικά πλαίσια συνήθως είναι βραχυπρόθεσμη και οδηγεί σε θετικές τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων. Όταν όμως αφορά πολλά πράγματα ταυτόχρονα, είναι πολύ συχνή και έχει παρατεταμένη διάρκεια τότε και περισσότερο άγχος παράγει και είναι δύσκολο κανείς να την ελέγξει αποτελεσματικά.Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι σκέψεων ή πεποιθήσεων για την ανησυχία οι οποίοι την συντηρούν και την διαιωνίζουν σε ένα φαύλο κύκλο. Οι αρνητικές σκέψεις και οι θετικές σκέψεις για την ανησυχία. Τι σημαίνει αυτό;
Εκτός από τα συγκεκριμένα θέματα για τα οποία μπορεί να ανησυχεί κανείς, οι άνθρωποι που ανησυχούν υπερβολικά συνήθως ανησυχούν για το γεγονός ότι ανησυχούν. Κάνουν δηλαδή σκέψεις ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να ελέγξουν την ανησυχία τους και ότι αυτό μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και στο να χάσουν τον έλεγχο ή να τρελαθούν ή ακόμα να αρρωστήσουν κτλ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανησυχούν ακόμα περισσότερο και το άγχος τους να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.
Από την άλλη μεριά, μπορεί να έχουν πεποιθήσεις πως η ανησυχία τους είναι κάτι καλό και εποικοδομητικό. Κάνουν δηλαδή σκέψεις του τύπου «η ανησυχία με βοηθάει να βρίσκω λύσεις ή με προετοιμάζει για το χειρότερο ή με βοηθάει από το να αποφύγω ή να προβλέψω κακές καταστάσεις» κτλ. συντηρώντας έτσι την διαρκή κατάσταση ανησυχίας.
Αν νιώθετε ότι ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία ίσως πρέπει να επανεξετάσετε τον τρόπο που σκέφτεστε γιατί αυτός πιθανότατα σας δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα και σας αποτρέπει από το να βρίσκετε λύσεις στα θέματα που σας απασχολούν.
Πηγη:http://www.queen.gr
0 σχόλια: