Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Laptop ή netbook; Πώς να επιλέξετε φορητό υπολογιστή


Laptop ή netbook;

Αν νιώθετε ότι ο desktop υπολογιστής του σπιτιού ή του γραφείου σας περιορίζει τις… ψηφιακές αναζητήσεις σας, ήρθε η ώρα να στραφείτε στους φορητούς υπολογιστές. Εφόσον το αποφασίσετε, πρέπει να πάρετε και μια δεύτερη απόφαση: laptop ή netbook;

Ολα έχουν να κάνουν με τη χρήση για την οποία προορίζουμε τη συσκευή, αλλά και με τα χρήματα τα οποία είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε. Επειδή ένα laptop καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις από ένα netbook, θα πρέπει να οριοθετήσετε τις δικές σας πριν αγοράσετε κάποιο από τα δύο.
Τα laptop είναι οι παραδοσιακοί φορητοί υπολογιστές, οι οποίοι έχουν σήμερα εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε να μην απέχουν σε δυνατότητες από τους επιτραπέζιους. Από την άλλη, τα netbook είναι οι πολύ μικροί φορητοί υπολογιστές με οθόνες από 8 έως 11 ιντσών. Στην Ελλάδα έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία δύο χρόνια.

Netbook
Τα netbook είναι το συνώνυμο της φορητότητας, αν και υπολείπονται αρκετά των laptop, κυρίως σε ισχύ και λειτουργίες.

Το πρώτο στοιχείο που τραβάει την προσοχή του υποψήφιου αγοραστή ενός netbook είναι η πολύ χαμηλή τιμή του, καθώς τα πιο φθηνά μοντέλα αρχίζουν από τιμές κάτω των 250 ευρώ. Βέβαια, υπάρχουν και πιο ακριβά, τα οποία υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Χάρη στη χρήση των επεξεργαστών Αtom της Ιntel, τα netbook έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα η μπαταρία τους να προσφέρει μεγάλη αυτονομία που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τις εννέα ώρες.
Στα μείον των netbook περιλαμβάνονται οι περιορισμένες δυνατότητές τους έναντι των laptop. Λόγω της μικρής επεξεργαστικής ισχύος τους δεν ενδείκνυνται για «βαριά» χρήση, όπως λειτουργία πολλών προγραμμάτων ταυτόχρονα, κατέβασμα torrent κ.λπ. Επιπλέον δεν διαθέτουν θύρα για CD και DVD, ωστόσο μπορούν να συνδεθούν με εξωτερικές συσκευές μέσω USB. Επίσης, πολλοί δυσκολεύονται με το μικρό πληκτρολόγιο που έχουν τα μοντέλα με μικρότερη οθόνη.

Laptop
Τα laptop έχουν αξιόλογες επιδόσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Διαθέτουν οθόνες από 11,6 έως 18,4 ιντσών, με τις πρώτες να… παραπέμπουν σε netbook και τις τελευταίες σε desktop. Τα νέα μοντέλα τρέχουν όλες τις τελευταίες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων, δεν δυσκολεύονται ακόμα και με τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, ενώ τα καταφέρνουν πολύ καλά στα παιχνίδια και στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, χάρη στις ισχυρές κάρτες γραφικών που διαθέτουν.

Αλλά και στο επίπεδο των τιμών, τα laptop μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά των netbook, υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής θα επιλέξει ένα φθηνό μοντέλο, τα οποία συνήθως αρχίζουν από τιμές κάτω των 400 ευρώ.

Στον αντίποδα, τα laptop με οθόνες από 17 ίντσες και άνω μπορούν να αντικαταστήσουν τον βασικό υπολογιστή και να χρησιμοποιούνται καθημερινά είτε για εργασία, είτε ως ένα ολοκληρωμένο κέντρο ψυχαγωγίας για προβολή ταινιών ή ακρόαση μουσικής. Εκτός των άλλων, διακρίνονται για την επεκτασιμότητά τους, ενώ διαθέτουν κάθε είδους θύρες για πολυμέσα.
Πώς να διαλέξω
Υπάρχει μια σειρά από κριτήρια που θα καθορίσουν την απάντηση στο ερώτημα «laptop ή netbook;».
Το μέγεθος. Τα laptop είναι πιο βαριά και πιο ογκώδη από τα netbook, ωστόσο έχουν περισσότερες δυνατότητες. Αν θέλετε μεγάλο μέγεθος οθόνης και πολλές λειτουργίες και προγράμματα, τότε πρέπει να στραφείτε στα laptop. Αν σας ενδιαφέρει μόνο η φορητότητα, επιλέξτε netbook.

Η χρήση. Τα netbook μπορεί να χρησιμοποιηθούν για απλές εργασίες, όπως η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, η σύνταξη κειμένων και η ανάγνωση e-book. Ωστόσο, περιορίζονται λόγω των αδύναμων επεξεργαστών τους και της λιγοστής μνήμης. Αν θέλετε τον φορητό υπολογιστή σας για κάτι παραπάνω και σκοπεύετε να κάνετε συχνή και μακρόχρονη χρήση, προτιμήστε το laptop.
Το κόστος. Εάν το κόστος του υπολογιστή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, τότε μάλλον πρέπει να στραφείτε στα netbook.
Πηγή:http://www.otherside.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: