Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ


Οι εποχές της «τέλειας γαλλικής μύτης» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον η τάση είναι μία και απαρέγκλιτη: φυσικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.


Είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη επέμβαση στον κόσμο -με πρώτη τη λιποαναρρόφηση- και η συνηθέστερη στο πρόσωπο. Τα τελευταία τρία χρόνια οι επεμβάσεις ρινοπλαστικής έχουν αυξηθεί κατά 39%, ενώ δεν πραγματοποιούνται μόνο για αισθητικούς αλλά και για καθαρά λειτουργικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο πλέον είναι το φυσικό αποτέλεσμα. Μία μύτη δηλαδή που θα λειτουργεί φυσιολογικά, χωρίς προβλήματα, και θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο, χωρίς να φαίνεται ότι έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που αντιμετωπίζει τις δυσμορφίες της μύτης, όπως ο μεγάλος ύβος (η γνωστή καμπούρα), η πεσμένη ή πλατιά κορυφή, η αποκλίνουσα (δηλαδή στραβή) μύτη, τα μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια κλπ. Εκτός όμως από τις αισθητικές ατέλειες, μπορεί να αντιμετωπίσει και καθαρά λειτουργικά προβλήματα, όπως ένα σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα, το οποίο προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, ιγμορίτιδες, πονοκεφάλους, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, υπνική άπνοια και πολλά άλλα.

Η διαδικασία:

Αρχικά απαιτούνται μία ή δύο επισκέψεις στο ιατρείο, προκειμένου ο χειρουργός να εξετάσει τη μύτη, να διαγνώσει όλα τα προβλήματα και να προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Ωστόσο, η εποχή που πηγαίναμε στο ιατρείο με μία φωτογραφία στο χέρι και ζητούσαμε μια συγκεκριμένη μύτη έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος επιθυμεί να μετατρέψει μια μεγάλη μύτη σε πολύ μικρή, μια μύτη με καμπούρα σε «γαλλική» ή μία πολύ πλατιά μύτη σε ιδιαίτερα λεπτή, τότε ο χειρουργός οφείλει να τον αποτρέψει, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητικό. Το ζητούμενο πλέον είναι το φυσικό αποτέλεσμα. Σε όλες τις περιπτώσεις ρινοπλαστικής, ακόμη και σε αυτές που γίνονται για καθαρά αισθητικούς λόγους, διορθώνεται παράλληλα και το διάφραγμα και ελαττώνεται ο όγκος των κάτω ρινικών κογχών, ώστε να αναπνέει κανείς καλύτερα μετεγχειρητικά. Δεν υπάρχουν καθόλου εξωτερικές τομές, παρά μόνο σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις όπου απαιτείται να γίνει ανοιχτή ρινοπλαστική και εφαρμόζεται μια τομή 2-3 χιλιοστών στη βάση της μύτης. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου σμιλεύεται ο οστεοχόνδρινος σκελετός της μύτης με ειδικά εργαλεία, ώστε να δοθεί το κατάλληλο σχήμα και να επιτευχθεί το επιθυμητό, πάντα φυσικό αποτέλεσμα.

Διάρκεια-Ανάρρωση:

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου τρεις ώρες και συνήθως απαιτείται μία διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται από έμπειρο χειρουργό, μετά την επέμβαση δεν νιώθεις πόνο ούτε εμφανίζεις έντονα οιδήματα ή μελανιές. Μέσα στη μύτη τοποθετούνται δύο σφουγγαράκια για 24 ώρες και πάνω στη μύτη ένας νάρθηκας για μία εβδομάδα. Τις πρώτες μέρες θα αισθάνεσαι τη μύτη σου κλειστή, σαν να έχεις μια ελαφριά ίωση. Μετά από δέκα μέρες μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία σου, ενώ χρειάζεται να αποφεύγεις τα γυαλιά και να προσέχεις να μη χτυπήσεις δυνατά τη μύτη σου για τους πρώτους 1-2 μήνες. Θα πρέπει να πάρεις αντιβίωση για 1 εβδομάδα, να χρησιμοποιείς φυσιολογικό ορό για τον καθαρισμό της μύτης πολλές φορές την ημέρα και να βάζεις μια ειδική ρινική αλοιφή, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, για το πρώτο διάστημα. Όταν αφαιρεθεί ο νάρθηκας, θα υπάρχει ένα ελάχιστο οίδημα στη ράχη της μύτης, το οποίο θα υποχωρήσει άμεσα. Σε λίγες περιπτώσεις το οίδημα μπορεί να επιμείνει για περισσότερο διάστημα, αλλά σε ένα τρίμηνο θα είναι πλέον εμφανές το τελικό αποτέλεσμα.

Κίνδυνοι-Επιπλοκές:

Η ρινοπλαστική είναι η δυσκολότερη επέμβαση στο πρόσωπο και απαιτεί μεγάλη εμπειρία από πλευράς ρινοχειρουργού. Όταν ο χειρουργός είναι έμπειρος και εξειδικευμένος στη Λειτουργική Ρινοπλαστική, οι επιπλοκές τείνουν στο μηδέν.

Κόστος:

Κυμαίνεται από 3.500 έως 4.500 €, ανάλογα και με την κλινική.

Αποτέλεσμα:

Τρεις περίπου εβδομάδες μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, η μύτη προοδευτικά βελτιώνεται και αρχίζει να αποκτά το οριστικό της σχήμα. Μία επέμβαση ρινοπλαστικής θεωρείται επιτυχημένη όταν η μύτη είναι λειτουργική -αναπνέει και μυρίζει- και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι όμορφο, σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο, χωρίς να φαίνεται ότι έχει υποστεί χειρουργείο.

Q&A

Γιατί υπάρχουν όρια στο σχεδιασμό της νέας μας μύτης;

Ιδανική μύτη δεν υπάρχει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιδιώκουμε να αποκτήσουμε τη μύτη κάποιου μοντέλου ή μιας γνωστής ηθοποιού, γιατί ακόμα κι αν πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, θα δείχνει ξένο και δεν θα βρίσκεται σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο. Το ζητούμενο πρέπει να είναι πάντα το φυσικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως η μύτη θα πρέπει να λειτουργεί άριστα μετεγχειρητικά και πως η αφαίρεση μεγάλων όγκων από τη ράχη της ή η υπερβολική λέπτυνση της κορυφής της, πέραν του ότι την κάνει να δείχνει ψεύτικη, επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργικότητά της. Επίσης, πρέπει να έχουμε κατά νου πως μία επανεγχείρηση, σε περίπτωση που η πρώτη εγχείρηση δεν έχει επιτυχία, είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση απ' ό,τι η πρώτη επέμβαση και ενδεχομένως να απαιτεί οστέινα μοσχεύματα από τη λεκάνη και χόνδρινα μοσχεύματα από την κόγχη του αυτιού.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω;

Σύμφωνα με ορισμένους χειρουργούς, δεν έχει νόημα να ζητά κανείς την ψηφιακή απεικόνιση της μύτης του, γιατί αυτό που βλέπει είναι μία απατηλή εικόνα. Ο ανθρώπινος οργανισμός και οι μηχανισμοί επούλωσης έχουν τη δική τους δυναμική και δεν ακολουθούν τις γραμμές και τις γωνίες ενός προγράμματος υπολογιστή. Η πιο αξιόπιστη τακτική είναι να ζητήσει κανείς να δει εικόνες άλλων χειρουργημένων ατόμων πριν και μετά το χειρουργείο, για να κρίνει τις δεξιότητες του χειρουργού.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Αθανάσιο Σκούρα, Χειρουργό ΩΡΛ, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής. (info@askouras.gr)

Οι τιμές είναι προϊόν ρεπορτάζ.

Πηγή: madamefigaro.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

1 σχόλιο: