Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΤΑΣΗ: ΡΟΛΦΙΝΓΚ

Παλιότερα, αν αισθανόσουν το σώμα σου κουρασμένο και ταλαιπωρημένο, θα έκανες φυσιοθεραπεία, σιάτσου ή ένα απλό μασάζ. Τώρα θα κάνεις ρόλφινγκ.


Μερικές φορές αναρωτιέμαι ποιος σκαρφίζεται τις νέες θεραπείες και τις εναλλακτικές τεχνικές. Από πού παίρνουν το όνομά τους και πόσοι από εμάς τις ασπαζόμαστε, είτε γιατί μας βοηθούν να ζούμε καλύτερα είτε για να είμαστε μέσα στη μόδα. Η νέα μόδα κινησιοθεραπείας (η οποία περιλαμβάνει και παλιότερες τεχνικές) που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα με ταχείς ρυθμούς είναι το ρόλφινγκ, μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας που εφαρμόζεται πλέον σε 27 χώρες.

Ο όρος ρόλφινγκ είναι σύγχρονος και δόθηκε σε αυτή τη μέθοδο χάρη στην Ίντα Ρολφ. Η βιοχημικός Ίντα Ρολφ ανακάλυψε το 1920 μια τεχνική που δημιουργεί ένα ολιστικό σύστημα των μαλακών μορίων, τα οποία επαναφέρουν το σώμα στο κέντρο βάρους του. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μασάζ σε όλο το σώμα που επικεντρώνεται στο συνδετικό ιστό. Με ειδικούς χειρισμούς (μαλάξεις και διατάσεις) και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πυελό, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.
Το δοκίμασα

Η κ. Ελένη Πανίτσκα, αντιπρόσωπος του ρόλφινγκ στην Ελλάδα, με οδηγεί σε ένα μεγάλο δωμάτιο εξηγώντας μου ότι το ρόλφινγκ είναι μια γλυπτική σώματος. Η ίδια, έπειτα από πολλά χρόνια χορού, σπούδασε χορογραφία, ανάλυση και γραφή της κίνησης. Κατέφυγε στο ρόλφινγκ αργότερα, όταν αναζητούσε τη σχέση μεταξύ αφής και κίνησης.

Μετά από γρήγορες ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό μου, μου ζητάει να μείνω με τα εσώρουχα και να περπατήσω στο δωμάτιο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στο ρόλφινγκ. Ο ρόλφερ παρατηρεί το σώμα του ασθενούς και αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά τα μειονεκτήματά του. Μένω έκπληκτη όταν μου λέει πως πάσχω από λόρδωση. Με βάζει να ξαπλώσω σε ένα κρεβάτι για να αρχίσει το ρόλφινγκ.


Στα πρώτα λεπτά έχω την αίσθηση ότι τα κόκαλά μου μετακινούνται. Περίμενα να μου κάνει μασάζ σε όλο το σώμα, αλλά αρχίζει να πιέζει με τα δάχτυλά της το δέρμα μου κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και να προχωρά διαδοχικά σε όλη την πλάτη. Κάποια στιγμή με πιέζει στα πλευρά και στο στομάχι. Ξαφνικά αισθάνομαι τον αγκώνα της να με πιέζει στους ώμους. Με βοηθά δίνοντάς μου ασκήσεις αναπνοών. Αισθάνομαι την πίεση, αλλά με καθησυχάζει λέγοντάς μου πως με αυτό τον τρόπο η αναπνοή μου θα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και πιο βαθιά. Όντως, έτσι ακριβώς αισθανόμουν. Σαν να κέρδιζα πιο πολύ οξυγόνο.

Σειρά έχουν τα πόδια, που πρέπει τη μια να τα αφήνω ελεύθερα στα χέρια της και την άλλη να σπρώχνω ελαφρά προς τα πάνω. Τελευταία δουλεύουμε το κεφάλι και την περιοχή των κάτω σιαγόνων, ξεκλειδώνοντας όλα τα ανεξερεύνητα μέρη του προσώπου και του λαιμού.
Σε τι ωφελεί;

Το ρόλφινγκ είναι καλό για όλους, μεγάλους και μικρούς. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο πρόβλημα ή τραυματισμό για να καταφύγεις σε αυτή τη θεραπεία. Το ρόλφινγκ χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου σε διάφορα μέρη του σώματος, για την καταπολέμηση του χρόνιου στρες και για την προώθηση της καθημερινής ευεξίας. Η μέθοδος αυτή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη στάση του σώματος ενός ανθρώπου μέσα σε 10 εφαρμογές.

Αυτό που κάνει το ρόλφινγκ ξεχωριστό είναι ότι δουλεύει όλα τα μέρη του σώματος με το επίπεδο βαρύτητας. Ο ρόλφερ μελετά τον άνθρωπο λειτουργικά και χρησιμοποιεί το σώμα ως εργαλείο. Η πρώτη εφαρμογή πάντοτε ξεκινά από τον κορμό, τα πλευρά, τους ώμους, το λαιμό και το κεφάλι, με σκοπό τη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης και αποδοτικής τεχνικής αναπνοών. Έπειτα, δουλεύονται τα πόδια, οι γάμπες και τα γόνατα για την πιο σταθερή στήριξη του σώματος. Μετά από τα πρώτα βασικά αυτά βήματα, οι κινήσεις που ακολουθούνται ποικίλλουν ανάλογα με το πρόβλημα του εκάστοτε ασθενούς.

Πόσο συχνά εφαρμόζεται;

Οι συναντήσεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα, έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορεί να αφομοιώσει τις αλλαγές. Το μέγιστο όριο συναντήσεων είναι 2 την εβδομάδα, ενώ συνολικά η όλη θεραπεία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 6 μήνες.

Χρειάζεται να επαναλάβω τη θεραπεία;

Η θεραπεία δεν χρειάζεται επανάληψη. Πολλοί ασθενείς όμως ξανακάνουν ρόλφινγκ, αν βρίσκονται σε περίοδο έντονου στρες ή έχουν υποστεί κάποιο μικροτραυματισμό. Αρκετοί είναι και αυτοί που επιστρέφουν στη θεραπεία για έναν πιο μικρό εντατικό κύκλο.
Τι αποτελέσματα να περιμένω;

Το ρόλφινγκ δεν είναι απλώς ένα στατικό μασάζ, φέρνει μεγάλες αλλαγές. Ο ασθενής αναπνέει ευκολότερα και βαθύτερα, επιτυγχάνεται καλύτερη οξυγόνωση των ιστών, τα μυοσυνδεσμικά άλγη υποχωρούν, το σώμα κινείται πιο γρήγορα και ο σκελετός του γίνεται πιο εύκαμπτος, βοηθώντας να μην υποφέρει από πόνους της μέσης και της πλάτης. Χάρη στη χαλάρωση των μυών του σώματος, αισθάνεσαι ψυχική ευεξία και βελτιώνεται η διάθεσή σου. Πολλοί από τους ασθενείς έχουν παραδεχτεί πως παρατήρησαν βελτίωση στην ερωτική αλλά και στη σεξουαλική τους ζωή. Επίσης, πολλοί αισθάνονται ότι τους ψηλώνει και τους ομορφαίνει.

Πόσο στοιχίζει;

Η μία συνεδρία ρόλφινγκ διαρκεί μιάμιση ώρα και στοιχίζει 90 ευρώ.

Πού θα το κάνω;

·Στο επίσημο site του ρόλφινγκ θα βρεις αρκετούς ρόλφερ σε όλα τα μέρη της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υπάρχουν ρόλφερ στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της κ. Ελένης Πανίτσκα (με την οποία μπορείς να επικοινωνήσεις μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.rolfing.org), στη Λευκάδα και στις Σπέτσες.

·Μπορείς επίσης να κάνεις ρόλφινγκ στο σπίτι σου, με την καθοδήγηση των ειδικών μέσα από το dvd Rolfing, Pain free at last dvd (κατόπιν παραγγελίας, στο www.ebay.com , με κόστος 20 ευρώ).

·Τέλος, μπορείς να ενημερωθείς και να μάθεις να εφαρμόζεις μόνη σου τις τεχνικές του ρόλφινγκ από το βιβλίο του Brecklinghaus Hans Georg, με τίτλο Rolfing Structural Integration. What it achieves, how it works and whom it helps (κατόπιν παραγγελίας στο www.booksite.com, με κόστος 15 ευρώ).



πηγή:madamefigaro.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: