Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν τον μικρότερο ηλεκτρονικό υπολογιστή, με επιφάνεια μόλις ενός τετραγωνικού χιλιοστού, που εμφύτευσαν στο μάτι ασθενούς με γλαύκωμα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όπως αναφέρει η βρετανική «Daily Mail» εφηύραν ένα μικροσκοπικό κομπιούτερ που περιλαμβάνει έναν χαμηλής ενέργειας επεξεργαστή, έναν αισθητήρα πίεσης του αίματος στο μάτι, μια μνήμη, μια πολύ λεπτή μπαταρία-φιλμ, μια ηλιακή κυψέλη και μια ασύρματη κεραία, που μεταδίδει δεδομένα σε μια εξωτερική συσκευή ή σε ένα δίκτυο υπολογιστών.
Η συσκευή, που θα χρειαστεί κάποια χρόνια ακόμη πριν βγει στο εμπόριο, παρακολουθεί συνεχώς την πίεση του αίματος στο μάτι του ασθενούς και την εξέλιξη του γλαυκώματος, μιας πάθησης που μπορεί να επιφέρει τύφλωση. Κάθε 15 λεπτά κάνει αυτόματα μετρήσεις, ενώ καταναλώνει κατά μέσο όρο 5,3 νανοβάτ.
Για να φορτίζεται η μπαταρία, το μάτι του ασθενούς πρέπει να εκτίθεται επί δέκα ώρες σε φωτισμό εσωτερικού χώρου ή σε μιάμιση ώρα φωτός από τον ήλιο. Ο υπολογιστής-πομπός μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα μέχρι μιας εβδομάδας πριν τα μεταδώσει σε κάποια συσκευή-δέκτη.
Μικροσκοπικοί υπολογιστές αυτού του είδους, εκτός από την ιατρική, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, την επιτήρηση της ακεραιότητας των κτιρίων κ.ά.
Πηγή: real.gr
0 σχόλια: