Πάνω από 100 ξενοδοχεία που βρίσκονται σε νομούς της Μακεδονίας και στα νησιά των Β. Σποράδων, κυρίως μικρά των 1 έως 3 αστέρων, αλλά και ορισμένα μεγάλα των 4 και 5 αστέρων, έχουν βάλει πωλητήριο τους τελευταίους μήνες.
Με τιμές που ξεκινούν από τις 200.000 ευρώ για μικρές μονάδες και φτάνουν μέχρι και τα 35 εκατ. ευρώ για μεγάλα συγκροτήματα, οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν διέξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποτιμήσουν την επιχείρησή τους.Μια σύντομη έρευνα στο Ιντερνετ, αλλά και σε μεσιτικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, δείχνει ότι κάθε μήνα προστίθενται και νέες «προς πώληση» ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία που έβαλαν πωλητήριο το 2010 παραμένουν απούλητα.
Ακόμη και το φημολογούμενο από πολλούς ρωσικό ενδιαφέρον για αγορά ξενοδοχείων και γενικότερα ακινήτων στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ανακοπεί, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι πιθανόν να αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών.
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη πωλούνται συνολικά 15 ξενοδοχεία. Ανάμεσά τους και μεγάλες ιστορικές μονάδες στο κέντρο της πόλης. Το μεγαλύτερο από αυτά, δυναμικότητας 407 δωματίων, πωλείται, σύμφωνα με αγγελία στο Ιντερνετ, έναντι 35 εκατ. ευρώ. Στα υπόλοιπα οι τιμές ποικίλλουν, ξεκινώντας από τις 400.000 ευρώ για ξενοδοχείο 13 δωματίων και φτάνοντας στα 18 εκατ. ευρώ για ξενοδοχείο 60 δωματίων. Συνολικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι προς πώληση 9 ξενοδοχεία, 2 στο δήμο Αγίου Γεωργίου (Βόλβης στο εξής), αλλά και μεμονωμένα στο Χορτιάτη, τον Τρίλοφο, τη Σίνδο και στο δήμο Θερμαϊκού.
«Η κρίση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», επισημαίνει ο Αριστοτέλης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της κατηφορικής πορείας που διανύουμε για δεύτερη χρονιά, λόγω της πτώσης της πληρότητας, αλλά και της επακόλουθης μείωσης των τιμών, που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά φέρνοντας πολλές επιχειρήσεις στο κόκκινο. Για την τελευταία αγοραπωλησία που έχουμε ακούσει στη Θεσσαλονίκη ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκτοτε δε γνωρίζω αν υπάρχει ενδιαφέρον», πρόσθεσε.
Χαλκιδική
Στη Χαλκιδική, υπάρχουν αγγελίες στο Ιντερνετ και σε μεσιτικά γραφεία για συνολικά 55 ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ ολόκληρος ο νομός διαθέτει συνολικά 400 ξενοδοχεία και χιλιάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα προς πώληση ξενοδοχεία είναι διάσπαρτα, κυρίως στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, όμως υπάρχουν ορισμένα και στις ανατολικές ακτές, αλλά και στην ορεινή ζώνη του νομού. Οι τιμές και στη Χαλκιδική ποικίλλουν, από 270.000 ευρώ που τιμάται ένα μικρό συγκρότημα στη Σιθωνία έως 11 εκατ. ευρώ που κοστίζει μεγάλο ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα.
«Φαίνεται πως υπάρχει μια τάση από ξενοδόχους που αναζητούν διέξοδο, όμως δε φαίνεται να έχει διαστάσεις. Κυρίως αυτό συμβαίνει σε μικρές μονάδες 2 και 3 αστέρων που έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στην αγορά. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, με συνέπεια και όσοι σχεδιάζουν εκσυγχρονισμό των μονάδων τους να μην μπορούν να προχωρήσουν τις προτάσεις», τόνισε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
«Τσουνάμι» στα νησιά
Σε όλα τα νησιά της χώρας, εκατοντάδες μεγάλες και μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν βγει «στο σφυρί». Στη Βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία αναζητούν αγοραστή στη Θάσο, μεταξύ των οποίων και 2-3 μεγάλες μονάδες με τιμές που φτάνουν έως τα 6,8 εκατ. ευρώ. Ακόμη 7 ξενοδοχεία πωλούνται στη Σκιάθο σε τιμές που κυμαίνονται από τα 1,2 έως και τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Μεμονωμένα ξενοδοχεία (2 έως 5) πωλούνται στην Πιερία, τις Σέρρες, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, την Καβάλα, το Πήλιο. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των πωλητηρίων σε νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Πανελλαδικά εκτιμάται ότι πάνω από 500 ξενοδοχεία είναι προς πώληση.
«Στην Πιερία έχει δυο τρία χρόνια που πωλούνται 2-3 ξενοδοχεία, όμως δεν υπάρχει τάση πωλήσεων. Η πλειοψηφία στην περιοχή μας είναι οικογενειακές μονάδες που καταφέρνουν να κρατηθούν, όμως δε γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν συνεχίσουμε να έχουμε απώλειες 10% κάθε χρόνο», τόνισε ο Γιώργος Μπούρος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
Πηγη:agelioforos.gr
0 σχόλια: