Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμιες αναταράξεις από τις αποκαλύψεις της Wikileaks


"Επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας» χαρακτήρισε την διαρροή των διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ στην ιστοσελίδα Wikileaks η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.


Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον έκρινε σήμερα ότι οι διαρροές εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο του Wikileaks, συνιστούν "μια επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας".

"Αυτές οι δημοσιοποιήσεις δεν συνιστούν μόνο μια επίθεση κατά των αμερικανικών διπλωματικών συμφερόντων. Συνιστούν επίσης και μια επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας "καταδίκασε" τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο Wikileaks των 250 χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων και εξέφρασε "τη βαθύτατη λύπη των ΗΠΑ για τη δημοσίευση πληροφοριών που ήταν εμπιστευτικές".

Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η δημοσιοποίηση των απόρρητων διπλωματικών εγγράφων είναι ένα "σοβαρό έγκλημα" που προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια σε όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο.

Ο ιστότοπος Wikileaks και αυτοί που διέδωσαν αυτές τις πληροφορίες "είναι εγκληματίες", κατάγγειλε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας συνιστά "βαθύτατη παραβίαση του νόμου και μια σοβαρή απειλή για αυτούς που καθοδηγούν και βοηθούν την εξωτερική μας πολιτική", υπογράμμισε ο κ. Γκιμπς.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι "τουλάχιστον δυσαρεστημένος" από τις διαρροές.

"Μπορούμε να πούμε χωρίς να υπερβάλουμε ότι ο πρόεδρος είναι τουλάχιστον δυσαρεστημένος αφότου ενημερώθηκε την τελευταία εβδομάδα για τις προσεχείς δημοσιοποιήσεις" 250 χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γκιμπς.

Ιράν: άνευ αξίας οι αποκαλύψεις

"Οι χώρες της περιοχής έχουν όλες φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτός ο θόρυβος δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις των χωρών", υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, δεν υπήρξε διαρροή εγγράφων γιατί "κάποιο τμήμα της αμερικανικής κυβέρνησης" τα κατασκεύασε. Και "αποτελούν τμήμα μιας εκστρατείας στον πόλεμο της πληροφόρησης (κατά του Ιράν), αλλά δεν θα έχουν το επιθυμητό πολιτικό αποτέλεσμα", είπε, και πρόσθεσε "δεν πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν. Νομίζουμε ότι είχε οργανωθεί η διαρροή τους σε τακτική βάση και ότι οι στόχοι που επιδιώκονται είναι πολιτικοί".

Σύμφωνα με κάποια από τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν παρότρυναν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και με στρατιωτική επίθεση.

"Δεν παίρνουμε αυτά τα έγγραφα στα σοβαρά και δεν θα έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις μας", τόνισε ο Αχμαντινετζάντ.

Στη Γαλλία, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "δεν επιβεβαιώνει καμία από τις δηλώσεις που αποδίδονται στις γαλλικές αρχές και τους Γάλλους διπλωμάτες" στα έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστότοπο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπερνάρ Βαλερό, εξέφρασε τη λύπη της γαλλικής κυβέρνησης για τη "σκόπιμη και ανεύθυνη κοινοποίηση της αμερικανικής διπλωματικής αλληλογραφίας" υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων εγγράφων αποτελεί "πλήγμα για την κυριαρχία των κρατών και το απόρρητο της αλληλογραφίας τους".

Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί να αντιδράσει αναφορικά με τη διαρροή των εγγράφων. Σε ορισμένα από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks και σε πέντε μεγάλες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γαλλική Le Monde, η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι φέρεται να χαρακτηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί "εύθικτο και αυταρχικό". Γίνεται επίσης αναφορά σε συνομιλία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Σαρκοζί, Ζαν-Νταβίντ Λεβίτ, με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Σε αυτήν ο Λεβίτ φέρεται να χαρακτήρισε "τρελό" τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του σε "άλλη Ζιμπάμπουε", ενώ χαρακτηρίζει και "φασιστικό κράτος" το Ιράν.

Τη δημοσιοποίηση των εγγράφων επέκρινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, λέγοντας ότι η διαρροή "καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή" επειδή είναι "ανάγκη" να τηρείται το απόρρητο των επικοινωνιών. "Αυτό θα αποδυναμώσει τη διπλωματία σε όλο τον κόσμο (...) γενικά, αλλά κυρίως την αμερικανική διπλωματία", είπε. "Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στη "διπλωματία του μεγαφώνου" η οποία, όπως γνωρίζω εκ πείρας, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις και περισσότερα προβλήματα", πρόσθεσε.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: