Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Η γλώσσα του διαδικτύου: Λεξικό για chat


Υποθετικό σενάριο: Ένας έφηβος φεύγει από το σπίτι ξεχνώντας τον υπολογιστή του 
ανοιχτό, με το παράθυρο χθεσινής του συνομιλίας σε chatroom στη φόρα.
Η δύσμοιρη μάνα του μπαίνει, πιστή στο ραντεβού της με το ξεσκονιστήρι και, όσο κι αν προσπαθεί να μην κοιτάξει, καταλήγει να διαβάζει τις ηλεκτρονικές συζητήσεις του γιου της.

Η συνέχεια βρίσκει πιθανότατα την μητέρα να γουρλώνει τα μάτια απορημένη και να αναρωτιέται πότε το παιδί της έγινε εξπέρ στις ξένες γλώσσες. Ένας τυπικός διάλογος στο internet περιέχει σωρούς από ακρωνύμια, λέξεις «του κουτιού» και τυποποιημένες φράσεις που υιοθετήθηκαν από την πεινασμένη για νέους κώδικες επικοινωνίας διαδικτυακή νεολαία.

Οδηγός για αρχάριους (και για απορημένους γονείς)

LOL
Σημαίνει «Laughing Out Loud» και συνήθως κολλάει σε κάθε πρόταση, όταν δεν έχουμε κάτι να πούμε στον συνομιλητή μας. Όλοι οι chatters έχουμε μπουχτίσει κάποια στιγμή με τα άπειρα LOL που βλέπουμε στην οθόνη μας, που φιγουράρουν φαρδιά-πλατιά, παρ’ ότι κανείς δεν έχει σκάσει στην πραγματικότητα ούτε μισό χαμογελάκι.

:)
Μιας και μιλήσαμε για χαμόγελο, αυτό είναι ένα από τα λεγόμενα smileys. Με τελείες, παρενθέσεις και σύμβολα, οι απαρχές της ιδιαίτερης γλώσσας του διαδικτύου βρίσκονται σε αυτές τις φατσούλες. Αναλυτικά, :D =γέλιο, :P =βγάζω την γλώσσα, :( =στεναχωρημένος, :$ =ντροπαλός, :S =αμηχανία, <3 =αγάπη κ.ο.κ.

 ROFL Επειδή αυτό που λείπει από τη νέα γενιά είναι το γέλιο, οι ίδιοι φρόντισαν να το αναπληρώσουν με κάθε είδους συντομογραφία και ακρωνύμιο στα chatrooms, ώστε να «κυλιούνται» νοερά από τα χαχανητά. Συγκεκριμένα, όπου διαβάζετε ROFL, σημαίνει «Rolling On Floor Laughing», δηλαδή «κυλιέμαι στο πάτωμα από τα γέλια», ενώ το LMAO είναι ένας πιο πιπεράτος τρόπος να δηλωθεί η ίδια πράξη (Laughing My Ass Off).

 BRB Ακρωνύμιο που σημαίνει «Be Right Back» και ζητάει από τον συνομιλητή να περιμένει για λίγο μέχρι ο συντάκτης των τριών γραμμάτων να γυρίσει. Με άλλα λόγια, το BRB αντικαθιστά το παλιό καλό σημείωμα «Επιστρέφω Εντός Ολίγου».

 OMG «Oh My God». Άλλη μία έκφραση-πασπαρτού, που υποτίθεται ότι φανερώνει ξάφνιασμα, σοκ και δέος. Ωστόσο, η ηλεκτρονική επίκληση του Κυρίου έχει γίνει τόσο «σούπα», που δεν φανερώνει απολύτως τίποτα. Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετά διασκεδαστική η ελληνική «μετάφραση» ως ‘ο μι τζι’. 

Άλλες… βασικές γνώσεις
 - «asl?» : Σημαίνει «Age/Sex/Location?» και αναφέρεται κατά κόρον με το καλημέρα από όσους επιζητούν την παρέα κάποιου αγνώστου σε ένα chatroom και θέλουν πρώτα να γνωρίζουν την ηλικία, το φύλο και το μέρος στο οποίο βρίσκεται ο άνθρωπος του άλλου πληκτρολογίου. Με άλλα λόγια, πρόκειται για φράση-«ψωμοτύρι» για τους απανταχού λιγούρηδες.
 - «Γκουγκλάρω»: Ψάχνω κάτι στην μηχανή αναζήτησης της Google.
 - «είμαι offline»: Δεν είμαι φανερά συνδεδεμένος στο πρόγραμμα chat. Χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να βλέπουν αλλά να μην τους βλέπουν και είναι τα μαύρα πρόβατα της κοινότητας των «δωματίων», αφού χαλάνε την πιάτσα.
 - «btw» και «FYI»: Τα «by the way» και «For Your Information» αντίστοιχα αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τα συνδετικά μόρια του σήμερα, εισάγοντας τον τόνο της συζήτησης, όπως στον προφορικό λόγο θα λέγαμε «Α, και παρεμπιπτόντως…» ή «Άμα θες να ξέρεις…»
 - Pic: Είναι η φωτογραφία (picture) στην σύγχρονη γλώσσα, για την οποία ο χρόνος είναι χρήμα, και δυο-τρεις φθόγγοι παραπάνω αποτελούν καταστροφή.
 - Post/tag/like/accept: Το Facebook είναι παντού. Η γλωσσολογία δέχτηκε ένα δυνατό εμβόλιο λεξικού φορτίου από τους δημιουργούς και τους χρήστες του δημοφιλούς social network, που «ποστάρουν» (δημοσιεύουν κάτι), «ταγκάρουν» (επισημαίνουν την παρουσία κάποιου σε φωτογραφία), γουστάρουν και «αποδέχονται» στους τοίχους των ηλεκτρονικών τους φίλων.

Πηγή: in2life.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: