Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Κάπνισμα: Ο «μεταβατικός» μήνας δεν άλλαξε πολλά


Σύγχυση, ανοχή, αλλά και έντονες αντιδράσεις από καπνιστές και επιχειρηματίες 
καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο, «μεταβατικό» μήνα για την εφαρμογή της γενικής 
απαγόρευσης καπνίσματος στη χώρα μας.
Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι τίποτα δεν άλλαξε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι δήμοι, που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους, μοιάζουν ανέτοιμοι, κάποιες φορές ακόμα και απρόθυμοι να αναλάβουν τον ρόλο του «κακού». «Η δημοτική αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια λόγω επικείμενων εκλογών», καταγγέλλουν οι μαγαζάτορες.

Οι περισσότεροι δήμοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για τεχνικά προβλήματα, ενώ δεσμεύονται να αναλάβουν αποτελεσματικά δράση εν καιρώ.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι μαγαζάτορες οφείλουν να σφραγίσουν στους δήμους ένα 100φυλλο βιβλίο («Βιβλίο Αναφοράς του Ν. 3868/2010), στο οποίο θα αναγράφονται συστάσεις, ενώ η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να διαθέτει ένα τριπλότυπο έντυπο («Πράξη επιβολής προστίμου») για την επιβολή των προστίμων.

«Περιμένουμε ακόμα το τριπλότυπο από το υπουργείο», διευκρινίζει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Κηφισιάς, «ενώ παράλληλα αναμένουμε την έκδοση ΦΕΚ για τον διορισμό περισσότερων ατόμων στη Δημοτική Αστυνομία, καθώς επισήμως διαθέτουμε μόνο πέντε».

Ογδόντα με ενενήντα καταστηματάρχες προσήλθαν στον Δήμο Αθηναίων με το τετράδιό τους, ωστόσο δεν είχε σταλεί η σχετική εγκύκλιος στους δημοτικούς υπαλλήλους με τα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία οι επαγγελματίες πρέπει να προσκομίζουν μαζί με το τετράδιο.

«Χαλαρή» η κατάσταση και στη Γλυφάδα, μια που «το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εκλογές». Οι ηγεσίες των δήμων εν γένει παίρνουν απόσταση από τα αντικαπνιστικά μέτρα, στη διαμόρφωση των οποίων δεν ζητήθηκε η γνώμη τους, αλλά τα οποία εκείνοι καλούνται να εφαρμόσουν.

Στις καφετέριες, μερικοί μαγαζάτορες μάζεψαν από φόβο τα τασάκια, άλλοι τα άφησαν επιδεικτικά και πολλοί υπέκυψαν στις πιέσεις των πελατών και ξέθαψαν το «παρεξηγημένο» αντικείμενο.

Ο καιρός, προς το παρόν, λειτούργησε ως σύμμαχος για πολλούς, που κάπνισαν σε εξωτερικούς χώρους. Στο πλευρό των αμετανόητων καπνιστών είναι πολλοί καταστηματάρχες, που νιώθουν απειλή από τα αντικαπνιστικά μέτρα εν καιρώ οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η κατανάλωση είχε ήδη μειωθεί 20% με 30%, ενώ αναμένεται ανάλογη πτώση με τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι επιχειρηματίες δεν σκοπεύουν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. «Ετοιμάζουμε προσφυγή στο ΣτΕ», εξηγεί κ. Αρβανίτης. «Στην προσφυγή συμμετέχουν ήδη πάνω από 500 επαγγελματίες απ’ όλη τη χώρα, ενώ καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό τηλεφωνημάτων και mail».

Οι επαγγελματίες αντιπροτείνουν τη μετατροπή κάποιων μαγαζιών καπνιζόντων και μη καπνιζόντων. Έντονη είναι η ανησυχία περί αθέμιτου ανταγωνισμού από τα καταστήματα που έχουν λάβει 8μηνη παράταση της απαγόρευσης, τα καζίνο και τα καταστήματα πολλών τετραγωνικών με ζωντανή μουσική.

«Καταφύγιο»

Φημολογείται ότι τα εν λόγω μαγαζιά σκοπεύουν να ξεκινούν το πρόγραμμά τους κατά τι νωρίτερα και αλλάζουν τη διαμόρφωση του χώρου, προκειμένου εκεί να βρίσκουν «καταφύγιο» οι υπό δίωξη καπνιστές. «Με δέκα ή δεκαπέντε ευρώ θα μπορείς να κάθεσαι στην μπάρα και να καπνίζεις».

Άλλοι παρατηρούν αλλαγές στους τιμοκαταλόγους των καφέ ή στα κεράσματα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να εξοικονομούν χρήματα για ένα ενδεχόμενο πρόστιμο. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει», απαντάει ο κ. Δημήτρης Αρβανίτης, πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Επιχειρηματιών Καφέ-Μπαρ-Εστιατορίων. «Οι πρώτες ύλες -ειδικά το αλκοόλ- έχει αυξηθεί 100% με 110% μέσα σε ενάμιση χρόνο, αλλά έχουμε συγκρατήσει ή ακόμη και κατεβάσει τις τιμές».

Αυστηρή εφαρμογή του νόμου

Στα πρώτα αποτελέσματα από την κύρια φάση εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στρέφουν την προσοχή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο, το επόμενο διάστημα θα παρακολουθείται στενά η εφαρμογή του νόμου κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (και με δεδομένο ότι από χθες ξεκίνησε η περίοδος επιβολής προστίμων στους παραβάτες) προκειμένου να γίνονται οι ανάλογες παρεμβάσεις όπου απαιτείται.

Ένα από τα σημεία που φαίνεται να προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η προσωρινή εξαίρεση από την απαγόρευση του καπνίσματος των μεγάλων νυχτερινών κέντρων και το ενδεχόμενο αυτά τα κέντρα, προκειμένου να «τραβήξουν» περισσότερους καπνιστές πελάτες, να διαμορφώσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους (αλλαγή ωραρίου λειτουργίας κ. ά.).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι εάν κριθεί απαραίτητο να γίνουν παρεμβάσεις, αυτές θα είναι στην κατεύθυνση αυστηροποίησης της απαγόρευσης του καπνίσματος. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν διέψευσε ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο συστάσεων στους οδηγούς Ι. Χ. αυτοκινήτων που καπνίζουν ενώ επιβαίνουν στο όχημα ανήλικα παιδιά.

Εν τω μεταξύ, αμείωτο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για τα μέτρα και τη διακοπή του καπνίσματος. Από την 1η Σεπτεμβρίου έως σήμερα, η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα «1142» έχει δεχθεί περίπου 120.000 κλήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από 1.300 αφορούν σε καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: