Την εβδομάδα που πέρασε, μία σύλληψη αναστάτωσε την Τουρκία, αποτελώντας πρώτη
είδηση της επικαιρότητας, γεμίζοντας την κοινή γνώμη με ερωτήματα και παρέχοντας
μία ακόμη αφορμή για κοινωνική πόλωση.
Συλληφθείς, ο εν ενεργεία αξιωματικός της Ασφάλειας Χανεφί Αβτζί. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του “Χθες Κράτος, Σήμερα Τάγμα”, που αναφέρεται στη δράση του θρησκευτικού τάγματος Φετουλάχ Γκιουλέν εντός των δυνάμεων ασφαλείας. Το βιβλίο προκάλεσε πάταγο και πούλησε 600.000 αντίτυπα σε λίγες βδομάδες.Ο Αβτζί είναι άνθρωπος των υπηρεσιών ασφαλείας και της ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες). Το όνομά του πρωτοαπασχόλησε την Τουρκία για ημέρες το 1997, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο του σκανδάλου Σουσουρλούκ. Τότε, ένα τροχαίο ατύχημα είχε αποκαλύψει τη διαπλοκή ανάμεσα στο κράτος, την ακροδεξιά, τη ΜΙΤ και το οργανωμένο έγκλημα, και ο Αβτζί είχε καταθέσει πολύτιμα στοιχεία για τη δράση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων εντός της ΜΙΤ, της στρατοχωροφυλακής και της ασφάλειας. Έκτοτε, απέκτησε καλή φήμη, που ενισχύθηκε το 2006 με την επιχείρηση “Κρυφό μάτι”: Η παρακολούθηση με κρυφές κάμερες στο τελωνείο του Kapikule, στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, οδήγησε στη σύλληψη ογδόντα και πλέον τελωνειακών και αστυνομικών που χρηματίζονταν. Ο Τύπος τότε χρησιμοποιούσε το επίθετό του (σημαίνει “κυνηγός”) ως συνώνυμο του αγώνα κατά της διαφθοράς.
Αινιγματική προσωπικότητα
Ωστόσο ο Αβτζί παραμένει προσωπικότητα αινιγματική. Το παρελθόν του σκιάζουν και περιστατικά καθόλου κολακευτικά. Σύμφωνα με καταγγελίες, αμέσως μετά το πραξικόπημα του 1980 διεξήγε ανακρίσεις μετά βασανιστηρίων κατά υπόπτων για συμμετοχή σε ακροαριστερή οργάνωση. Καθόλου καθαρή δεν μοιάζει και η θητεία του στο Ντιγιάρμπακιρ στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν μαινόταν ο “βρόμικος πόλεμος” των υπηρεσιών ασφαλείας κατά των Κούρδων του ΡΚΚ -με επικεφαλής την οργάνωση JITEM της στρατοχωροφυλακής και τη ΜΙΤ. Συζητείτο μάλιστα κάποιο διάστημα η τοποθέτησή του στη διεύθυνση της ΜΙΤ εξαιτίας της εμπειρίας του στην αντιτρομοκρατία.
Το βιβλίο
Ο Αβτζί συνέγραψε το βιβλίο “Χθες Κράτος, Σήμερα Τάγμα” ενόσω διατελούσε διευθυντής της ασφάλειας της περιφέρειας του Εσκί Σεχίρ. Το βιβλίο για πρώτη φορά ασχολήθηκε με ένα ζήτημα που συζητείται ευρέως στην Τουρκία - τον ευρύτατο έλεγχο που διατηρεί επί της αστυνομίας και κύκλων της δικαιοσύνης το θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν, που ζει εδώ και δεκαετίες εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, αποτελεί τον πιο επιφανή ιμάμη του ισλαμιστικού κινήματος στην Τουρκία, και το ζάμπλουτο τάγμα Γκιουλέν την ισχυρότερη θρησκευτική οργάνωση στη χώρα. Δεδομένου ότι ο Ατατούρκ κατήργησε το 1924 τα θρησκευτικά τάγματα, το “κίνημα Γκιουλέν”, που δρα ως τάγμα, είναι ουσιαστικά παράνομο. Διαθέτει όμως τεράστια δύναμη και αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν.
Στο βιβλίο του ο Αβτζί προβαίνει σε βαρυσήμαντους ισχυρισμούς σχετικά με σειρά γεγονότων που έχουν συνταράξει συθέμελα την πολιτική ζωή την τελευταία πενταετία. Διατείνεται πως δεν τον πείθει η προσπάθεια να αποδοθούν στην ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση Εργκένεκον σειρά ανεξιχνίαστα εγκλήματα, όπως η επίθεση κατά τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας και η δολοφονία των δικαστών του, η δολοφονία του Χραντ Ντινκ, του ιερέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα και των ιεραποστόλων στη Μαλάτεια. Αν και η ύπαρξη της οργάνωσης έχει αποδειχθεί με έγγραφα, λείπουν τα αποδεικτικά στοιχεία για τη δράση της, σημειώνει. Κατηγορεί τις αρχές για χρήση “ψεύτικων” μαρτύρων και διατείνεται πως δεν στοχεύουν να διαλευκάνουν τα γεγονότα αλλά να τα σχετίσουν με την Εργκένεκον.
Ο Αβτζί κατηγόρησε επίσης το τάγμα Γκιουλέν γράφοντας πως προσπαθεί να επιβάλλει “τη δική του πειθαρχία” εντός των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και της δικαιοσύνης, εξαπολύοντας πραγματικό διωγμό κατά των υπολοίπων. Το τάγμα έχει “αλώσει” τα σχετικά υπουργεία, σημειώνει. Τόσο η αστυνομία όσο και η δικαιοσύνη δεν εξυπηρετούν πλέον τα συμφέροντα του κράτους, αλλά εκείνα του τάγματος, στις εντολές του οποίου υπακούουν, σημειώνει. Ο Αβτζί ισχυρίζεται και πως η κασέτα με τις ερωτικές περιπτύξεις του πρώην αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ με βουλευτή του κόμματός του αποτέλεσε τμήμα του σχεδίου του τάγματος Γκιουλέν να κατατροπώσει την κεμαλική παράταξη. Σημειώνεται ότι ο Μπαϊκάλ παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση του οπτικοακουστικού υλικού.
Η σύλληψη
Η αλήθεια είναι πως από τη δημοσίευση του βιβλίου πολλοί ανέμεναν τη “με κάποιο πρόσχημα” σύλληψη του Αβτζί. Το τάγμα Γκιουλέν είναι πανίσχυρο. Διεθνώς, είναι γνωστό για τις εκατοντάδες σχολεία που έχει ιδρύσει ανά την υφήλιο, όπου προωθείται το “ήπιο” τουρκικό Ισλάμ, η τουρκική γλώσσα και ο τουρκικός εθνικισμός, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προσηλυτισμού μη μουσουλμάνων στο Ισλάμ. Η σύλληψή του Αβτζί πραγματοποιήθηκε με την κατηγορία της συμμετοχής στην ακροαριστερή οργάνωση “Επαναστατικό Στρατηγείο”. Ο ισχυρισμός μοιάζει κωμικός, δεδομένου του πρότερου εναγκαλισμού του Αβτζί με την ασφάλεια, τη ΜΙΤ και την κεμαλική δεξιά. Ο Αβτζί κρατείται στις φυλακές της Συληβρίας, όπου κρατούνται και οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην Εργκένεκον.
Πηγή: makthes.gr
0 σχόλια: