Όλοι αναζητούµε τρόπους να κατακτήσουµε την ευτυχία. Αυτή όµως, από ό,τι φαίνεται, βρίσκεται κατά το ήµισυ στα γονίδιά µας!
Πρόσφατη έρευνα που πραγµατοποιήθηκε στα Πανεπιστήµια της Μινεσότα και του Ουισκόνσιν έδειξε ότι, αν η δραστηριότητα στον αριστερό προµετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου µας είναι πιο έντονη, τότε γινόµαστε πιο εξωστρεφείς, ενθουσιώδεις και χαρούµενοι (και τα τρία είναι χαρακτηριστικά των περισσότερων ανθρώπων που δηλώνουν ευτυχισµένοι), ενώ, αν η δραστηριότητα επικεντρώνεται στο δεξιό, επικρατεί εσωστρέφεια, ανησυχία και λύπη. Σύµφωνα µάλιστα µε τους ερευνητές, η ευτυχία µας εξαρτάται κατά 50% από τα γονίδιά µας, ενώ το 8% από το εξωτερικό µας περιβάλλον και το υπόλοιπο 42% από τις περιστάσεις της ζωής µας. Ωστόσο τα παραπάνω δεν έχουν ακόµα αποδειχτεί και σίγουρα µέχρι να συµβεί αυτό χρειάζεται ακόµα αρκετός χρόνος.
Τι ξέρουµε σήµερα
Σύµφωνα µε τα µέχρι τώρα επιστηµονικά δεδοµένα, όντως η ευτυχία µπορεί να έχει γενετική βάση σε κάποιο βαθµό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ντοπαµίνη*, η οποία συνδέεται µε το σύστηµα της ανταµοιβής (δηλαδή µε τις διάφορες ανάγκες µας και τους τρόπους µε τους οποίους τις ικανοποιούµε) και, σύµφωνα µε αρκετές έρευνες, µπορεί να συνδέεται µε το αν τελικά νιώθουµε ευτυχισµένοι ή όχι µε ό,τι έχουµε. ∆εύτερον, έχει φανεί ότι η έλλειψη άγχους και η εξωστρέφεια που χαρακτηρίζουν κάποια άτοµα µπορεί επίσης να είναι κληρονοµικές. Εποµένως όσοι τυχεροί πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι πιθανότερο να πλησιάσουν την ευτυχία.
Είναι και στο χέρι µας
Άσχετα από το αν είµαστε τελικά γενετικά προγραµµατισµένοι να ευτυχήσουµε ή όχι, δεν παύει να ισχύει ότι την ευτυχία µας µπορούµε να την φτιάξουµε εµείς οι ίδιοι. Είτε αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης µας (µπορούµε π.χ. να γίνουµε ολιγαρκείς αντί να τα θέλουµε όλα) είτε κάνοντας τις επιλογές που θα µας φέρουν πιο κοντά της (διαλέγοντας π.χ. µια δουλειά που µας γεµίζει και µας επιτρέπει να ζούµε αξιοπρεπώς παρά µια δουλειά που θα γεµίσει την τσέπη µας αλλά δεν θα την απολαµβάνουµε καθόλου) κ.ο.κ. Φυσικά στην κατάκτηση της ευτυχίας παίζει ρόλο και η τύχη, η οποία συχνά φέρνει τα πάνω κάτω. Ακόµα όµως και αν αυτή δεν µας χαµογελάσει, οφείλουµε να χαµογελάµε εµείς τουλάχιστον όσο µπορούµε.
* ουσία που εκκρίνεται από τον οργανισµό µας και ανήκει στους λεγόµενους νευροδιαβιβαστές, που µεταφέρουν «πληροφορίες» από το ένα κύτταρο στο άλλο.
Πηγη:myworld.gr
0 σχόλια: