Η υγιεινή διατροφή αφορά και τα δύο φύλα εξίσου. Ωστόσο, επτά τουλάχιστον τρόφιµα, σύµφωνα µε τους ειδικούς, έχουν ελαφρώς περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες για τις γυναίκες.
Λιναρόσπορος
Είναι πλούσιος σε ωµέγα 3 λιπαρά, φυτικές ίνες και φυτο-οιστρογόνα, συστατικά που από κοινού φαίνεται ότι µειώνουν τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου του µαστού. Επίσης, σύµφωνα µε άλλες µελέτες, τα συστατικά του λιναρόσπορου µπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό µας και να βοηθήσουν στην αντιµετώπιση των εξάψεων που εµφανίζονται κατά την εµµηνόπαυση. Επιπλέον πολλές αναφορές γίνονται και στη συµβολή του στη µείωση της LDL χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων, και µάλιστα πρωτίστως στις γυναίκες.
Προτεινόµενη δόση: Καλό είναι να προσθέτουµε 1 κουταλάκι λιναρόσπορο καθηµερινά
στις σαλάτες µας.
Χυµός Μύρτιλων (cranberry)
Αποτελεί µια από τις αποτελεσµατικότερες φυσικές µεθόδους αντιµετώπισης των λοιµώξεων του ουροποιητικού συστήµατος (ουρολοιµώξεις) των γυναικών. Κι αυτό χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταµίνη C αλλά κυρίως χάρη στην αντιοξειδωτική δράση που εξασφαλίζουν οι προ-ανθοκυανιδίνες που περιέχει. Ο συνδυασµός των παραπάνω εµποδίζει την προσκόλληση βακτηριδίων στα τοιχώµατα της κύστης, αποτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασµό τους και κατ’ επέκταση τη λοίµωξη.
Προτεινόµενη δόση: 1 µικρό ποτήρι (ή 3/4 ενός µεγάλου ποτηριού) κάθε µέρα.
Σολοµός
Τα ευεργετικά για όλους λιπαρά ωµέγα 3 που υπάρχουν στο σολοµό (και σε άλλα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, η ρέγγα, το σκουµπρί κ.λπ.) εµφανίζουν επιπλέον οφέλη για τις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυµοσύνης. Επιδηµιολογικές µελέτες υποδεικνύουν ότι βοηθούν σηµαντικά το έµβρυο, καθώς συµβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήµατος και του εγκεφάλου, ενώ σε µεγαλύτερες ηλικίες µπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για την καρδιά (µειώνουν τα τριγλυκερίδια).
Προτεινόµενη δόση: Θα πρέπει να τρώµε ψάρι 2 φορές την εβδοµάδα και τουλάχιστον τη µία από αυτές λιπαρό.
Γιαούρτι
Το παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι έχει αµέτρητα οφέλη: προσφέρει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης συγκριτικά µε άλλα γιαούρτια, ενώ ταυτόχρονα η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι µικρότερη, βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίµα σε σταθερά επίπεδα, ενώ στο πλαίσιο µιας ισορροπηµένης υποθερµιδικής δίαιτας (όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκοµικά, αρκεί να είναι µε χαµηλά λιπαρά) έχει φανεί ότι συµβάλλει στην απώλεια βάρους. Εκτός από όλα αυτά όµως βοηθάει και στην πρόληψη των κολπίτιδων, κάνοντάς το µια από τις πλέον απαραίτητες τροφές ειδικά για τις γυναίκες.
Προτεινόµενη δόση: Ένα γιαούρτι την ηµέρα.
Μπρόκολο
∆ύο από τα διατροφικά συστατικά του (τα οποία βρίσκονται και στα λαχανάκια Βρυξελών), η σουλφοραφάνη και η ινδόλη 3C, εδώ και χρόνια βρίσκονται στο µικροσκόπιο των ερευνών για την πρόληψη του καρκίνου του µαστού.
Η πρώτη συµβάλλει στην ενίσχυση ενζυµικών µηχανισµών του οργανισµού, που βοηθούν στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών, ενώ η ινδόλη 3C εµπλέκεται στο µεταβολισµό των οιστρογόνων, µειώνοντας µε αυτό τον τρόπο το ρίσκο για ανάπτυξη του καρκίνου του µαστού.
Προτεινόµενη δόση: Η κατανάλωσή του συστήνεται 2 φορές την εβδοµάδα.
Καρύδια
Τα καρύδια, σύµφωνα µε αρκετές έρευνες, µπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του µαστού καθώς και άλλων όγκων χάρη στα ωµέγα 3 λιπαρά που διαθέτουν αλλά και στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση.
Προτεινόµενη δόση: 38-40 γραµµάρια (µία χούφτα) ωµά καρύδια την ηµέρα.
Ντοµάτα
Από τις πιο δηµοφιλείς τροφές, οι ντοµάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, µια αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή και είναι λιποδιαλυτή (διαλύεται δηλαδή καλά και απορροφάται εύκολα όταν είναι σε λιπαρό περιβάλλον, π.χ. όταν καταναλώνεται µαζί µε ελαιόλαδο). Χάρη σε αυτό, σύµφωνα µε επιδηµιολογικές µελέτες, οι ντοµάτες µπορούν να συµβάλουν στην προστασία από τον καρκίνο του µαστού και του τραχήλου της µήτρας.
Προτεινόµενη δόση: Καλό θα ήταν να τρώµε ντοµάτες 2-3 φορές την εβδοµάδα.
Πηγη:myworld.gr
0 σχόλια: