Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ιδανική ατμόσφαιρα


Πριν επιλέξετε τον εξοπλισµό που θα ελέγχει τη θερµοκρασία, την υγρασία και την καθαρότητα του αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας σας, µελετήστε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τις οικονοµικές παραµέτρους και προχωρήστε στην εγκατάσταση του ιδανικού κλιµατιστικού συστήµατος, που θα σας εξασφαλίσει πιο άνετη διαβίωση.

Ζούµε σε µια χώρα µε αρκετές κλιµατικές αλλαγές από εποχή σε εποχή. Το χειµώνα επιδιώκουµε στο χώρο µας τη ζεστασιά και το καλοκαίρι τη δροσιά. ∆υστυχώς, τα κτίρια, από µόνα τους, µε τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται, δεν µπορούν να παρέχουν τη θερµοκρασία που χρειάζεται για να αισθανόµαστε άνεση στους κλειστούς χώρους, γι’ αυτό και καταφεύγουµε σε διάφορα είδη κλιµατισµού. Η σηµαντικότερη όµως εξοικονόµηση ενέργειας µπορεί να επιτευχθεί µε τη σωστή επιλογή του συστήµατος κλιµατισµού και του εξοπλισµού του και µε τη σωστή ενεργειακή συµπεριφορά των ενοίκων του κτιρίου.

Η διαφορά του όρου «κλιµατισµός» από αυτόν της «ψύξης» είναι ότι στις εγκαταστάσεις κλιµατισµού κτιρίων, εκτός από την ψύξη των χώρων, που επιτυγχάνουµε, κάνουµε ταυτόχρονα και επεξεργασία του αέρα, έτσι ώστε να ελέγξουµε την υγρασία και την καθαρότητά του.

∆ηλαδή, µια εγκατάσταση κλιµατισµού µάς προσφέρει τον έλεγχο της θερµοκρασίας, της υγρασίας και της ποιότητας αέρα στους χώρους του κτιρίου. Ενώ σε µια εγκατάσταση ψύξης επιτυγχάνουµε µόνο τον έλεγχο της θερµοκρασίας των χώρων. Έχει επικρατήσει όµως, δυστυχώς, στην αγορά, οι δύο αυτοί όροι να χρησιµοποιούνται χωρίς διάκριση και τα µηχανήµατα που µας προσφέρουν µόνο ψύξη να ονοµάζονται κλιµατιστικά αντί για ψυκτικά µηχανήµατα.

Κατηγορίες συμφώνα με το σύστημα
∆ιακρίνουµε τις παρακάτω κατηγορίες, ανάλογα µε το σύστηµα το οποίο χρησιµοποιούµε για να απάγουµε τη θερµότητα και να αποδώσουµε ψύξη στους χώρους:
Ενδοδαπέδια ψύξη - θέρµανση Η ενδοδαπέδια ψύξη ή δαπεδοψύξη ή ψύξη δαπέδου, όπως αλλιώς ονοµάζεται, αποτελεί ένα σύγχρονο τρόπο ψύξης-δροσισµού των κτιρίων γραφείων, κατοικιών, σχολείων, νηπιαγωγείων, κλειστών γυµναστηρίων, εκκλησιών, γηροκοµείων, σουπερµάρκετ, ξενοδοχείων, βιοµηχανικών χώρων παραγωγής και αποθήκευσης, προσφέροντας σηµαντική εξοικονόµηση ενέργειας και ευχάριστη απόδοση.

Εάν σε ένα κτίριο όπου έχουµε κατασκευάσει ενδοδαπέδια θέρµανση κυκλοφορήσουµε ψυχρό νερό στις σωληνώσεις των κυκλωµάτων του δαπέδου, τότε ψύχουµε το δάπεδο, µε αποτέλεσµα να επιτυγχάνουµε δροσισµό-ψύξη των χώρων του. ∆ηλαδή, µε το ίδιο σύστηµα, έχουµε ενδοδαπέδια θέρµανση και ψύξη του κτιρίου (δαπεδοθέρµανση και δαπεδοψύξη).

Άρα σε κτίριο µε θέρµανση δαπέδου, µε µικρό επιπλέον κόστος, που αντιστοιχεί στην αγορά ενός ψύκτη αέρα-νερού και στους επιπλέον αυτοµατισµούς και αισθητήρια, τα οποία απαιτούνται, αποκτάµε και ψύξη-δροσισµό µε όλα τα πλεονεκτήµατα που ισχύουν στα συστήµατα θέρµανσης δαπέδου.
Εάν το κτίριο είναι σχετικά ενεργοβόρο και στην τοποθεσία όπου βρίσκεται αναπτύσσονται µεγάλες θερµοκρασίες το καλοκαίρι, τότε το ενδοδαπέδιο σύστηµα θα επιτύχει το δροσισµό του κτιρίου αλλά όχι την ψύξη του σε τέτοιου είδους κλιµατολογικές συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστούµε να συµπληρώσουµε την προσδιδόµενη ψύξη στους χώρους του κτιρίου µε την τοποθέτηση µονάδων fan coil.

Γι’ αυτό ο ενεργειακός και βιοκλιµατικός αρχιτεκτονικός σχεδιασµός παίζει σηµαντικό ρόλο, ώστε να έχουµε τη µέγιστη απόδοση των συστηµάτων ψύξης δαπέδου.
Ψύξη µε χρήση fan coils Σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, τα fan coils ρυθµίζουν τη θερµοκρασία του χώρου, ενώ η υγρασία του ρυθµίζεται από τον προκλιµατισµένο αέρα. Σε ένα fan coil είναι δυνατό να επέµβει κανείς τόσο στη θερµοκρασία του νερού που κυκλοφορεί σε αυτό όσο και στην ταχύτητα του ανεµιστήρα του.

Τέλος, κυρίως σε περιπτώσεις κτιρίων εταιριών, ο κλιµατισµός επιτυγχάνεται είτε µε χρήση αεραγωγών είτε µε συστήµατα ψυκτικού µέσου freon.

Κατηγορίες συμφώνα με το ψυκτικό μέσο
Ανάλογα µε το ψυκτικό µέσο το οποίο χρησιµοποιούµε για να µεταφέρουµε την ψύξη που παράγουµε, διακρίνουµε τις παρακάτω κατηγορίες:
Ψύξη διά ύδατος
Tα συστήµατα αυτά ψύχουν ή θερµαίνουν τους χώρους µόνο µε την άµεση µεταφορά ψύχους ή θερµότητας από το νερό που παρέχεται στον αέρα που κυκλοφορεί.
Ψύξη διά αέρος
H θέρµανση µπορεί να εξασφαλιστεί από το ίδιο ρεύµα αέρα, είτε σε όλο το κτίριο είτε σε µια ιδιαίτερη ζώνη, δηλαδή σε χώρο που απαιτεί ανεξάρτητο θερµοστάτη.
Ψύξη διά ψυκτικού µέσου freon
Τα συγκεκριµένα συστήµατα έχουν πολύ µικρότερη κατανάλωση. Ήρθαν στην Ελλάδα πριν από τέσσερα περίπου χρόνια.
Ειδικά στις εγκαταστάσεις κλιµατισµού χρησιµοποιούµε «κλιµατιστικές µονάδες επεξεργασίας αέρα», που περιλαµβάνουν: α) στοιχεία νερού (θερµού και ψυχρού), β) στοιχείο ύγρανσης αέρα, γ) εναλλάκτη αέρα/αέρα εξοικονόµησης ενέργειας από τον απορριπτόµενο στο νωπό αέρα, δ) φίλτρα αέρα και ε) ανεµιστήρες προσαγωγής και επιστροφής αέρα.

Συμβουλές
Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιµατιστικό, καλύτερα να εξετάσετε τους εναλλακτικούς τρόπους µε τους οποίους µπορείτε να έχετε δροσιά. Τα κλιµατιστικά καταναλώνουν µεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και, µάλιστα, στις ώρες αιχµής και θα σας κοστίσουν ακριβά στη λειτουργία τους. Επιπλέον, ρυπαίνουν αλλά και θερµαίνουν το περιβάλλον.

Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξετε το κατάλληλο σύστηµα σκιασµού ανάλογα µε τον προσανατολισµό του κάθε ανοίγµατος.
Επιλέξετε ανοιχτά χρώµατα στους εξωτερικούς τοίχους, στις οροφές αλλά και στις τέντες.
Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερµότητας. Τοποθετήστε λαµπτήρες και συσκευές χαµηλής κατανάλωσης. Μη χρησιµοποιείτε ενεργοβόρες συσκευές οι οποίες ταυτόχρονα θερµαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.

Τις ζεστές µέρες να αερίζετε το κτίριό σας οπωσδήποτε και µόνο τη νύχτα.
Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγµατα του κτιρίου δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισµό, τοποθετήστε ανεµιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα.

Τοποθετήστε ανεµιστήρες οροφής στα δωµάτια. Ο ανεµιστήρας οροφής δροσίζει, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια (όση και ένας κοινός λαµπτήρας φωτισµού). Θα νιώθετε δροσιά, ακόµα και σε σχετικά υψηλές θερµοκρασίες, και έτσι µπορείτε να απαλλαγείτε από την ανάγκη εγκατάστασης κλιµατιστικού. Εναλλακτικά, χρησιµοποιήστε ανεµιστήρα δαπέδου.

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιµατιστικό:
Ενηµερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδοµένου ότι θα αυξήσει το λογαριασµό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς µήνες.
Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για το χώρο σας. Συµβουλευτείτε ειδικευµένο µηχανικό και όχι απλούς πωλητές πριν επιλέξετε. Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιµατισµό για ολόκληρο διαµέρισµα ή κτίριο, ζητήστε µελέτη.

Ρυθµίζετε το κλιµατιστικό χρησιµοποιώντας ένα καλό θερµόµετρο τοίχου και µην επιδιώκετε θερµοκρασία χαµηλότερη από 26°C το καλοκαίρι.
Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστηµα κλιµατισµού, για να µη χάνεται πολύτιµη ενέργεια.
Εφαρµόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιµατιστικού –ο τακτικός καθαρισµός των φίλτρων επιβάλλεται και για λόγους υγείας.
Το πόσες µονάδες ψύξης χρειάζεστε έχει να κάνει µε το εµβαδό του δωµατίου, µε το πόσα ανοίγµατα διαθέτει, καθώς και µε τον αριθµό των εξωτερικών τοίχων, µε τον όροφο και τον προσανατολισµό, αλλά και µε το τι άλλες ηλεκτρικές συσκευές έχετε στο χώρο (παράγουν θερµότητα).

Θα πρέπει να διαθέτει καλά φίλτρα, τα οποία χρειάζονται πολύ τακτικό καθαρισµό και θα πρέπει να γίνεται συντήρηση µία φορά το χρόνο. Η συντήρηση καλύτερα να γίνεται πριν από την έναρξη της ψυκτικής ιδιότητας ή στο τέλος αυτής. Το χειµώνα, που χρησιµοποιούµε τη θερµαντική ιδιότητα του κλιµατιστικού, τα στοιχεία του ψυγείου δεν πιάνουν µύκητες αλλά σκόνη.

Καλό είναι, µε κλειστό το A/C, να καθαρίζουµε µία φορά το χρόνο µε νερό το ψυγείο του εξωτερικού κοµπρεσέρ, για µέγιστη απόδοση και µικρή κατανάλωση και, βεβαίως, για µακροζωία.
Πηγη:myworld.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: