Μελαγχόλησες;
3 εναλλακτικές τεχνικές, που υπόσχονται να «γυρίσουν» την ψυχολογία σου στο on και να ανεβάσουν τη διάθεσή σου.
Ανθοθεραπεία
Γνώρισε τον Μπαχ... και μη βιαστείς να πεις ότι δεν είσαι φίλος της κλασικής μουσικής, γιατί δεν πρόκειται για το μουσικό, αλλά για το γιατρό Edward Bach. Τα ανθοϊάματα του Μπαχ, όπως ονομάζονται, είναι 38, όσες και οι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί (σύμφωνα με τον ίδιο) να βιώσει ο άνθρωπος. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και αυτή που σου γεννάει το πνεύμα των Χριστουγέννων: η μελαγχολία.
Τι να κάνεις: Το ιδανικό ανθοΐαμα λέγεται Mustard και το βρίσκεις σε όλα τα φαρμακεία ομοιοπαθητικής. Προμηθεύσου το πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Κάθε μέρα θα πίνεις αργά ένα ποτήρι νερό, στο οποίο θα έχεις διαλύσει 3-4 σταγόνες. Καλού κακού αγόρασε και ένα Rescue Remedy (μείξη 5 ανθοϊαμάτων) και χρησιμοποίησέ το με τον ίδιο τρόπο σε ακραίες καταστάσεις, βλ. κρίσεις πανικού. Για καλύτερα αποτελέσματα συμβουλεύσου έναν ειδικό ανθοθεραπευτή.
Γιάννης Ψύλλος, Oμοιοπαθητικός-Θεραπευτής-Σύμβουλος Υγείας
Μουσικοθεραπεία
Η μελωδία της ευτυχίας: Γνωρίζεις ήδη ότι η μουσική μπορεί να σε ανεβάσει. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τη δύναμη αυτή -με τη βοήθεια ειδικευμένου μουσικοθεραπευτή- για να ανακτήσεις την ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία σου. Άλλοτε με απλή ακρόαση της μουσικής και άλλοτε με μουσικό αυτοσχεδιασμό, θα μάθεις να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και να
τα διαχειρίζεσαι.
Τι να κάνεις: Καταρχάς, θα ενημερώσεις το μουσικοθεραπευτή για τους λόγους που σε οδήγησαν εκεί. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν δεν έχεις... παρακολουθήσει μαθήματα ορθοφωνίας. Όσο παράδοξο και αν σου φαίνεται, η μουσική παιδεία δεν είναι προαπαιτούμενο της μουσικοθεραπείας. Ακόμη και σε μουσικά δρώμενα που θα σου ζητηθεί να παίξεις κάποιο μουσικό όργανο, θα είναι απλό και στόχος θα είναι η έκφραση και όχι ένα άρτιο ηχητικό αποτέλεσμα.
Σεργκέι Σαμπουτίν, Ιατρός-Βελονιστής-Μουσικοθεραπευτής
Γελωτοθεραπεία
(Ξε)γέλασε τη μελαγχολία: Όπως η όρεξη έρχεται τρώγοντας, έτσι και η θετική διάθεση έρχεται γελώντας και μαζί της φέρνει και τη σωματική υγεία. Το γέλιο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού, πεπτικού και κυκλοφορικού συστήματος, ενώ επιταχύνει και την ανάρρωση. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση μελαγχολίας, το γέλιο κάνει καλό καθώς ενεργοποιεί την έκκριση των ενδορφινών σου, που είναι γνωστές και ως ορμόνες της χαράς.
Τι να κάνεις: Απευθύνσου στην Ελληνική Κλινική Γέλιου και γράψου σε κάποιο από τα ομαδικά προγράμματά της. Αν δεν είσαι ομαδικός τύπος, υπάρχει και η δυνατότητα ατομικής θεραπείας. Πάντως, η ομαδική γελωτοθεραπεία είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις, καθώς περιλαμβάνει παντομίμα, ανέκδοτα και άλλα παιχνίδια επικοινωνίας που γίνονται πιο ενδιαφέροντα με πολύ κόσμο. Αφού μάθεις την τεχνική, μπορείς να την εφαρμόζεις με την παρέα σου.
πηγη:prevention
0 σχόλια: