Βάλτε (περισσότερο) μυαλό!
Ενισχύστε τη μνήμη και τις πνευματικές λειτουργίες σας ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες των ειδικών.
Είναι γεγονός, το πνεύμα μας «διψάει» για περιπέτεια! Μελέτες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος αντιδρά σε κάθε καινούρια πληροφορία παράγοντας ντοπαμίνη, ορμόνη η οποία προκαλεί ευχαρίστηση. Επιπλέον, η διαδικασία της μάθησης βοηθά στη συνεχή ανάπτυξή του: Η αναζήτηση νέων εμπειριών παρακινεί τον εγκέφαλό μας να παράγει νευρώνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Βγείτε από τη ρουτίνα
Επομένως, σε φυσιολογικές συνθήκες, ο εγκέφαλος δεν σταματά να αναπτύσσεται... ακόμη και στα βαθιά γεράματα. Αρκεί να τον τροφοδοτείτε διαρκώς με νέα ερεθίσματα. Όπως επισημαίνει ο κλινικός ψυχολόγος Thomas Crook, PhD, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, «οποιαδήποτε πράξη ξεφεύγει από τα πεπατημένα, μπορεί -κυριολεκτικά- να μας "φουσκώσει" το μυαλό».
Ο ίδιος παραθέτει μερικούς απλούς τρόπους να «σπάσετε» τη ρουτίνα, που θα ευνοήσουν την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων:
- Βουρτσίστε τα δόντια σας με το αριστερό χέρι αν είστε δεξιόχειρες (ή το δεξί, οι αριστερόχειρες).
- Οδηγήστε μέχρι το γραφείο, το σουπερμάρκετ, το σχολείο των παιδιών ή ένα φιλικό σπίτι δοκιμάζοντας μια καινούρια διαδρομή.
- Αλλάξτε την πορεία που ακολουθείτε όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή βγάζετε βόλτα το σκύλο.
- Ανακατατάξτε τα έπιπλά σας ή αρχειοθετήστε διαφορετικά τις φωτογραφίες, τα βιβλία και τα CD σας.
- Δειπνήστε σε ένα ethnic εστιατόριο, για να ανακαλύψετε νέες γαστριμαργικές απολαύσεις.
- Αντιγράψτε μια εξωτική συνταγή, αγοράστε τα υλικά και προσπαθήστε να την παρασκευάσετε.
- Προγραμματίστε για το επόμενο Σαββατοκύριακο μια κοντινή ή πιο μακρινή εκδρομή σε κάποιο μέρος όπου δεν έχετε πάει ακόμη.
- Παίξτε πνευματικά παιχνίδια ή παιχνίδια στρατηγικής, όπως σταυρόλεξα, Scrabble, σκάκι, ακόμη και βιντεοπαιχνίδια.
«Έξυπνοι» κανόνες
Συνδυάστε τις αλλαγές στη ρουτίνα σας με τις παρακάτω συμβουλές.
ΝΑΙ στην άσκηση: Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, που αυξάνει τη ροή αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. «Ιδανική θεωρείται αυτή που συνδυάζει τη σωματική και την πνευματική άσκηση, όπως ο χορός ή τα ομαδικά σπορ», τονίζει ο Zaldy S. Tan, διδάκτωρ Ιατρικής, διευθυντής του Τμήματος Μνήμης του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess και του Τμήματος Γήρανσης του Χάρβαρντ.
ΝΑΙ στη μεσημεριανή σιέστα: Βοηθά στο «κλείδωμα» των αναμνήσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Neuroscience». Ακόμη, 40΄ ξεκούρασης ανάμεσα στις 2 και τις 4 μ.μ. αυξάνουν κατά 50% την πνευματική διαύγειά μας.
ΝΑΙ στον καλό ύπνο: Οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διαδικασία εκμάθησης την ημέρα συνεχίζουν την επεξεργασία πληροφοριών την ώρα του ύπνου. Εύλογα λοιπόν η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης.
ΝΑΙ στη σωστή διατροφή: Ένα πλήρες πρωινό, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, ενισχύει σημαντικά την ικανότητα απομνημόνευσης. Επίσης, όπως συμβουλεύει ο Dr Zaldy S. Tan, «μια διατροφή φτωχή σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά αλλά πλούσια σε πολυακόρεστα και αντιοξειδωτικά συστατικά συμβάλλει στην προστασία από την άνοια».
ΝΑΙ στο reiki: Η εφαρμογή της συγκεκριμένης θεραπείας σε άτομα με ήπιες γνωσιακές διαταραχές, προβλήματα μνήμης, ακόμα και νόσο Alzheimer στα αρχικά στάδια ενδεχομένως να βοηθήσει.
ΝΑΙ στις μουσικές σπουδές: Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neuropsychology», τα άτομα με μουσική παιδεία έχουν μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης και καλύτερη μνήμη.
ΝΑΙ στις τεχνικές ενίσχυσης της μνήμης: Μπορείτε να διαβάσετε αρκετές από αυτές στο βιβλίο του Dr Zaldy S. Tan «Να μην ξεχάσω...» (Εκδόσεις Κριτική, 19 ευρώ). Όπως μεθόδους νοητικού συσχετισμού (πώς να συνδυάζετε στο μυαλό σας δύο αντικείμενα) και κατηγοριοποίησης (πώς να τοποθετείτε αντικείμενα σε ευρύτερες κατηγορίες).
ΟΧΙ στο κάπνισμα: Προκαλεί σοβαρές απώλειες μνήμης, μειώνοντας έως και 20% τις δυνατότητες του εγκεφάλου, καθώς περιορίζει τη ροή του αίματος προς αυτόν.
ΟΧΙ στο στρες: Σε στρεσογόνες καταστάσεις ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί την παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια, η οποία έχει αποδειχτεί ότι εξασθενεί τη μνήμη. Μάθετε λοιπόν να το αποβάλλετε, π.χ. κάνοντας ασκήσεις αναπνοής.
πηγη:prenention
0 σχόλια: