Είδος βατράχου προαισθάνεται τους σεισμούς μέρες πριν
Ο κοινός φρύνος Bufo bufo, είδος που ζει και στην Ελλάδα, φαίνεται πως τελικά δεν είναι και τόσο «μπούφος»: Όπως υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, το αμφίβιο φρόντισε να το σκάσει από τη Λ' Ακουιλα της Ιταλίας μέρες πριν εκδηλωθεί ο πρόσφατος φονικός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ.
«Η μελέτη μας είναι μια από τις πρώτες που καταγράφει τη συμπεριφορά ενός ζώου πριν, κατά τη διάρκεια και έπειτα από έναν σεισμό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βιολόγος Ρέιτσελ Γραντ του βρετανικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι φρύνοι μπορούν να ανιχνεύουν προσεισμικές ενδείξεις, όπως η απελευθέρωση αερίων και φορτισμένων σωματιδίων, και να χρησιμοποιούν τις ενδείξεις αυτές σαν μια μορφή συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης» ανέφερε.
Η μελέτη της δημοσιεύεται στο Journal of Zoology που εκδίδει η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.
Δέκα ημέρες πριν εκδηλωθεί ο σεισμός της 6ης Απριλίου που σκότωσε 300 ανθρώπους, η ομάδα της Δρ Γκραντ έτυχε να ξεκινήσει μια μελέτη για τους φρύνους στην περιοχή της λίμνης Σαν Ρουφίνο, 74 χλμ βόρεια της σεισμόπληκτης πόλης.
Η βιολόγος παρακολούθησε τον πληθυσμό των φρύνων για ένα μήνα, μετρώντας τα αμφίβια και καταγράφοντας τις μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας, του ανέμου και άλλων συνθηκών.
Στα τέλη Μαρτίου οι αρσενικοί φρύνοι είχαν κάνει την εμφάνισή τους για την περίοδο της αναπαραγωγής, όπως κάνουν κάθε χρόνο.
Όμως το 96% των αρσενικών είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς μέχρι την 1η Απριλίου, πέντε ημέρες πριν από τη δόνηση. Ακόμα και στη διάρκεια της πανσελήνου της 9 Απριλίου, όταν οι φρύνοι θα έπρεπε να ζευγαρώνουν μαζικά, ο πληθυσμός τους στην περιοχή ήταν μειωμένος κατά 50-80 τοις εκατό.
Την επόμενη ημέρα ο αριθμός τους μειώθηκε ακόμα περισσότερο και οι φρύνοι δεν επέστρεψαν στην περιοχή μέχρι τις 15 Απριλίου, δύο ημέρες μετά τον τελευταίο μεγάλο μετασεισμό (ο οποίος ορίζεται ως μεγέθους τουλάχιστον 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ).
Επιπλέον, ο αριθμός των ζευγαριών αρσενικών και θηλυκών φρύνων έπεσε μυστηριωδώς στο μηδέν τρεις μέρες πριν από τον κύριο σεισμό.
Η Δρ Γκαντ εκτιμά ότι πρόκειται για μια «δραματική μεταβολή» στις συνήθειες του είδους, δεδομένου ότι οι αρσενικοί φρύνοι κανονικά παραμένουν στη λίμνη για όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.
Ο μηχανισμός με τον οποίο οι φρύνοι θα μπορούσαν να προαισθάνονται τους σεισμούς παραμένει εντελώς άγνωστος, ωστόσο η Δρ Γκραντ μπόρεσε να προχωρήσει μια υπόθεση.
Στοιχεία που παραδόθηκαν στην ερευνήτρια από Ρώσους επιστήμονες δείχνουν ότι η μεγάλη έξοδος των φρύνων από τη λίμνη Σαν Ρουφίνο συνέπεσε χρονικά με εξάρσεις της ηλεκτρικής δραστηριότητας στην ιονόσφαιρα πάνω από την Ιταλία.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει αυτές τις διαταραχές στην ιονόσφαιρα με την απελευθέρωση του ραδιενεργού αερίου ραδόνιου από το έδαφος στη διάρκεια σεισμών, αν και το φαινόμενο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά.
Η Δρ Γκαντ καταλήγει στην υπόθεση ότι τα αμφίβια με το χάρισμα της πρόβλεψης σεισμών είναι ευαίσθητα στην εκπομπή ραδονίου ή άλλων ιόντων.
πηγη:tovima.gr
0 σχόλια: