Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πόση Χοληστερόλη Επιτρέπεται να Τρως την Ημέρα;



Τελικά, πόση χοληστερόλη επιτρέπεται να τρως κάθε μέρα. Η χοληστερόλη της τροφής είναι ένα βασικό συστατικό της χοληστερίνης που μετράμε στο αίμα. Η χοληστερόλη της τροφής απορροφάται μαζί με όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά από το έντερο και μετά κυκλοφορεί στο αίμα.


Η χοληστερίνη είναι συστατικό του σώματος απαραίτητο για την λειτουργία του. Από αυτήν φτιάχνονται τα τοιχώματα των κυττάρων, τα νεύρα, οι ορμόνες και βοηθά τη πέψη των λιπαρών τροφών. Χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αν όμως περισσεύει στο αίμα μπορεί να θρομβώσει τα αγγεία και να αναπτυχθούν καρδιο-αγγειακά προβλήματα.

Δεν είναι όμως η μοναδική πηγή χοληστερίνης η τροφή. Η χοληστερίνη παράγεται στο ήπαρ, ανεξάρτητα αν ο οργανισμός τρέφεται με φαγητά που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε χοληστερόλη (αυγά, νεφρά, συκώτι, γαρίδες, καλαμάρια) ή όχι. Έτσι εξηγείται γιατί μερικές φορές ενώ προσέχουμε τη διατροφή μας, η χοληστερίνη στο αίμα δεν πέφτει θεαματικά.

Υπάρχει όμως ένα μυστικό! Αν τρως φαγητά, που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε χοληστερόλη, η χοληστερίνη στο αίμα δεν θα ανέβει πολύ. Η χοληστερίνη επηρεάζεται και από άλλα στοιχεία της διατροφής.
Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν την κακή χοληστερίνη LDL. Τρόφιμα, που έχουν πολλά κορεσμένα λίπη είναι το τυρί, το βούτυρο, οι κρέμες τα κεϊκ και τα μπισκότα.

Τα τρανς λιπαρά είναι τα πιο επικίνδυνα και πρέπει να τα αποφεύγουμε πάντα. Η μεγάλη κατανάλωση τρανς λιπαρών για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί καρδιοπάθειες και καρκίνο. Αυτά βρίσκονται στα μπισκότα, τις μαργαρίνες, στα πατατάκια και στα τηγανιτά.

Αντίθετα τα ακόρεστα λίπη βοηθούν να μειωθεί η κακή χοληστερίνη LDL. Γι΄αυτό θα πρέπει να αντικαθιστούμε τα κορεσμένα με πολύ-ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο λάδι, στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο.
Φαγητά που δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη είναι τα πράσινα χόρτα και λαχανικά, τα όσπρια και τα φρέσκα φρούτα.

Επιπλέον η χοληστερίνη επηρεάζεται από το βάρος σου και από την φυσική δραστηριότητα. Εάν έχεις παραπάνω κιλά και δεν αθλείσαι καθόλου αυξάνονται η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και μειώνεται η καλή χοληστερίνη HDL.
Συμπέρασμα, το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα εξαρτάται από το ποσό της χοληστερίνης που τρως, από το ποσό της χοληστερίνης που φτιάχνει ο οργανισμός, από το είδος και την ποσότητα των λιπαρών οξέων που τρως και από το βάρος και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας που έχεις.

Για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα, η χοληστερόλη που επιτρέπεται να τρώμε δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 mg/dl (μπορείς να το υπολογίσεις από ειδικούς πίνακες ανάλυσης τροφίμων που υπάρχουν). Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό…

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
www.smarthealth.gr



Ημερομηνία δημοσίευσης : 25 Απρ 2014



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: